Taxe și impozite mai mari pentru bucureșteni începând de anul viitor. Potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de către Primăria Municipiului București, taxele și impozitele locale vor fi majorate în 2025 cu rata inflației, care este de 10,40%.
Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în cazul oricăror taxe și impozite care sunt exprimate printr-o sumă fixă în lei sau stabilite pe baza unei anumite cifre în lei, acestea sunt ajustate anual până la data de 30 aprilie de către consiliile locale. Ajustările țin cont de rata inflației pentru anul fiscal precedent, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Potrivit unei comunicări din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, rata inflației pentru anul 2023 este de 10,40%, potrivit Digi24.
Reducerea pentru plata anticipată, efectuată până la data de 31 martie, a impozitului/taxei pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport datorate de către contribuabili este de 10%.
Taxe și impozite mai mari cu aproape 14% în 2024
În acest an, în București, avem taxe și impozite mai mari cu 13,8%, conform ratei inflației din 2022. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, impozitul s-a majorat cu 40 de lei. Șoferii au plătit și ei mai mult în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii – taxele pentru mașinile cu motoare mici au crescut cu 10 lei, în timp ce diferențele pentru mașinile puternice au depășit 700 de lei.
Comparativ cu anul precedent, pentru un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați, diferența de impozit este de 27 de lei în zona A în acest an. Pentru un apartament cu trei camere, impozitul crește de la 292 la 332 de lei tot în zona A. Aceste valori includ o reducere de 10% în cazul în care impozitul este plătit până pe 31 martie.
În acest an, și tarifele pentru locurile de parcare rezidențiale au crescut. De exemplu, în zona A, tariful anual a crescut de la 600 de lei anul trecut la 683 de lei în acest an. Pentru locuitorii din zona B, tariful a crescut de la 500 la 569 de lei. De asemenea, creșterile pentru terenurile intravilane care au construcții sunt semnificative, ajungând la aproape 1700 de lei, tot în zona A.
Citește și: Avem cea mai mare inflație din UE