Dacă ești un turist căruia nu îi place să facă shopping la Paris, spre exemplu, ci vrea să viziteze obiective culturale, vei avea o surpriză legată de…buzunar. Cine va aplica taxe pentru turiști, mai mari dacă ei vor să vadă monumente.
„Emily ar putea avea nevoie să înceapă să scoată mai mulți bani pentru a vizita atracțiile turistice emblematice ale Parisului”, notează ironic Politico, referindu-se la filmul „Emily in Paris”, apropo de noile propuneri făcute de ministrul francez al Culturii, Rachida Dati.
Ministrul Culturii de dreapta al Franței, Rachida Dati, a înaintat o propunere de a taxa intrarea la Catedrala Notre-Dame din Paris și de a cere cetățenilor din afara UE „să plătească mai mult” pentru a vizita Muzeul Luvru, specifică publicația menționată.
Potrivit aceleiași surse, în timp ce ministerul francez al Culturii a fost ferit de reducerile de cheltuieli propuse în planul dur de austeritate al noului prim-ministru Michel Barnier, Dati a declarat publicației conservatoare Le Figaro că este nevoie de mai multe finanțări pentru inovare. Și pentru „a finanța conservarea numeroaselor monumente ale Franței”.

Taxe simbolice pentru turiști
Pe larg, Politico a comenta că Dati a sugerat „ca vizitatorii din afara UE să plătească mai mult pentru biletele de intrare” la Luvru – care găzduiește unele dintre cele mai faimoase picturi din lume, inclusiv Mona Lisa – pentru a obține fonduri pentru renovarea altor atracții franceze”.
De asemenea, ea a „făcut Arhiepiscopului Parisului o propunere simplă: introducerea unei taxe simbolice pentru toate vizitele turistice la Notre-Dame și dedicarea fondurile în întregime unui plan major de salvgardare a moștenirii noastre religioase”.
„Cu doar 5 euro per vizitator, am strânge 75 de milioane de euro pe an. Astfel, Notre-Dame de Paris ar salva toate bisericile din Paris și Franța”, a adăugat ea.
Redeschiderea Notre-Dame, care a fost închisă publicului după un incendiu catastrofal în 2019, este programată pentru 8 decembrie.
Taxe pentru turiști la Barcelona: Turist sărac vs turist bogat
„Dati a fost susținută de colegul ei conservator, ministrul de Interne, Bruno Retailleau, care și-a amintit că a plătit pentru a vizita catedrala Sagrada Familia din Barcelona”, comentează, malițios, și The Economic Times.
Primăria din Barcelona a majorat taxa turistică la 4 euro, începând cu 1 octombrie, când noua cotă a intrat în vigoare în urma aprobării modificării la Ordonanța fiscală 2.2, majorând taxa de la 3,25 la 4 euro de persoană, pe noapte, pe toate „utilitățile”. Măsura a atras critici, autoritățile spaniole fiind acuzate că au făcut acest lucru pentru a descuraja așa numitul „turism cu buget redus”.
Unii dintre analiști, plus diverse organizații acuză autoritățile Barcelonei de discriminarea, aceasta deoarece susțin că creșterea acestei taxe este menită să atragă „turismul de calitate”.
Aceasta nu este singura taxă percepută de spanioli la turiști. Pe lângă taxa municipală, oaspeții Barcelonei trebuie să plătească și o taxă regională, a cărei sumă variază în funcție de tipul de cazare. Pentru hotelurile de patru stele, aceasta este de 1,70 euro, pentru locuințele de tip Airbnb – 2,25 euro, iar pentru hotelurile de cinci stele și cele de lux – 3,50 euro. Pasagerii navelor de croazieră care petrec în oraș mai puțin de 12 ore plătesc regiunii 3 euro, iar cei care rămân mai mult de 12 ore – 2 euro.
Taxă pentru turiști „cu dedicație” la Veneția
Și Veneția a pus gând rău buzunarului turiștilor: autoritățile au decis să introducă o taxă de acces pentru turiștii care vin în acest oraș. Și anume, „va fi suficient să dormi o singură noapte într-un hotel, pensiune sau apartament pe teritoriul comunal venețian pentru a evita plata taxei care este deja inclusă în taxa turistică”, după cum scrie visit-venice-italy.com. Conform sursei, taxa de intrare la Veneția pentru turiștii care nu stau acolo nu va intra în vigoare înainte de 2025. Valoarea taxei de intrare în Veneția va varia în funcție de numărul de turiști așteptați pe zi și va varia de la 3 la 10 euro.
Această taxă turistică și de intrare în Veneția va fi plătită pe site-ul dedicat https://cda.ve.it/en/ care va emite un cod QR ce va fi prezentat în cazul unei verificări „de rutină”. Prin urmare, nu vor exista ghișee, bariere sau alte turnichete pentru verificarea taxei. Verificările vor fi efectuate aleatoriu la intrare sau pe străzile Veneției de către agenții municipali.
Turiștii care pot dovedi că au rezervat o cameră de hotel, pensiune sau apartament în Veneția (pe teritoriul municipal: Veneția, Murano, Burano, Lido, Pellestrina, Favaro Veneto, Mestre-Carpenedo, Chirignago-Zelarino și Marghera) pentru cel puțin o noapte, vor fi scuti/i de la plată. Acești turiști vor fi plătit deja o taxă de vacanță legată de cazarea lor, iar plata acestei taxe de vacanță îi va scuti de taxa de acces la Veneția.
Rezidenții orașului Veneția și rudele au scutire
De asemenea, sunt scutiți automat rezidenții orașului Veneția și rudele acestora până la gradul 3 de rudenie, studenții înscriși la școală sau universitate din Veneția, proprietarii de cazare în Veneția, fie italieni sau străini, și orice persoană care călătorește la Veneția din motive profesionale.
Copiii sub 6 ani sunt, de asemenea, scutiți de plata taxei. De la taxa de intrare vor fi scutiți și călătorii din autobuzele turistice care plătesc taxa de autobuz ZTL. Chiar dacă ești scutit de plata taxei, va trebui totuși să te înregistrezi (doar dacă te afli la Veneția în zilele testelor din 2024 și indiferent de data șederii tale în 2025) pentru a obține codul QR de scutire.
Cu toate acestea, în prezent sunt în desfășurare discuții între hotelieri și alți furnizori de cazare de închiriere și Consiliul Local al Veneției pentru a se asigura că acesta din urmă va fi responsabil pentru obținerea codului QR și trimiterea acestuia prin e-mail către client, împreună cu toate datele referitoare la cazare.
Potrivit autorităților venețiene, scopul principal al taxei este de a gestiona mai bine fluxurile turistice în așa fel încât să protejeze Veneția și, de asemenea, să permită celor care sunt acolo să se bucure de acest oraș „în mod plăcut”. Această taxă este, de asemenea, făcută pentru a scuti venețienii de costurile pe care le plătesc astăzi singuri pentru întreținerea orașului și a serviciilor sale. Respectiv: Serviciul de deșeuri menajere (care costă 41 de milioane de euro pe an); Întreținerea și repararea pavelelor (Masegni) care acoperă străzile Veneției; Întreținerea și repararea podurilor.
Întreținerea docurilor și a malurilor.
Citiți și: Turism restricționat: Țara apreciată de români, care nu mai vrea hoteluri și cluburi de noapte