Taxă suplimentară în România, de la 1 ianuarie 2025. Absurdul unei decizii. Ai, n-ai treabă, plătești! 2025 debutează în plan economic cu o decizie fiscală care dă mari bătăi de cap firmelor. Este vorba despre impozitul suplimentar aplicat în sectorul petrolului și gazelor naturale care generează controverse aprinse, întrucât afectează și firme care nu desfășoară activități majore în acest domeniu.
Camera Consultanților Fiscali a atras atenția, potrivit capital.ro, cu privire la un impozit suplimentar pe care chiar și companiile cu activități minore în sectorul petrolului și gazelor, dar cu un cod CAEN principal diferit, se văd obligate să îl achite. Practic, taxa se aplică inclusiv firmelor care nu activează predominant în acest domeniu.
Taxă suplimentară în România, de la 1 ianuarie 2025. Impozitul suplimentar pentru petrol și gaze
Camera Consultanților Fiscali (CCF) a semnalat că impozitul suplimentar la care am făcut referire poate fi datorat chiar și de agenți economici care au doar tangențe minore cu produsele derivate din petrol sau gaze. Cu alte cuvinte, ai, n-ai treabă, plătești! Conform CCF, problema derivă din codurile CAEN 4671 și 4730, care includ activități de comerț cu combustibili gazoși și pe bază de petrol, dar și produse conexe, cum ar fi: lemn de foc, brichete sau peleți, naftalină, uleiuri lubrifiante, antigel sau cărbune. Clasificarea de mai sus trimite la o situație aproape absurdă. Practic, magazinele de bricolaj, dealerii auto, importatorii de consumabile auto sau supermarketurile pot intra în sfera de aplicare a impozitul suplimentar pentru petrol și gaze, deși sefera lor de activitate are prea puțin de-a face cu domeniul petrolului și gazelor pentru care se aplică taxa suplimentară.
Taxă suplimentară în România, de la 1 ianuarie 2025. Eliminarea pragului de 50 milioane euro
Nu este singura problemă identificată de Camera Consultanților Fiscali. Eliminarea plafonului de 50 milioane euro ca cifră de afaceri, odată cu adoptarea Legii 290/2024 și OUG 138/2024 dă și ea bătăi de cap. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, orice contribuabil care comercializează produsele menționate, indiferent de cifra de afaceri, va fi obligat să plătească impozitul suplimentar. Această modificare poate avea consecințe semnificative asupra firmelor mici și medii. Impozitul suplimentar poate genera dificultăți financiare pentru companiile care nu sunt pregătite pentru un astfel de cost. În plus, se poate ajunge, în cazul unor firme, la schimbări în comportamentul comercial. Multe firme ar putea elimina din portofoliu produsele supuse impozitului, afectând disponibilitatea și prețurile acestora pe piață.