Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, a propus introducerea unei taxe suplimentare pentru toţi călătorii care aterizează pe aeroporturile din România.
Taxă pentru toți călătorii care aterizează pe aeroporturile din România
Scopul acestei taxe este să alimenteze un fond de garantare a biletelor de avion, în cazul falimentului unei companii aeriene. Burcea a prezentat această iniţiativă în cadrul Adunării Generale a ANAT, unde a fost ales preşedinte.
Alin Burcea a argumentat necesitatea unui astfel de fond, în special după experienţa nefericită a pasagerilor afectaţi de falimentul Blue Air: “Să ducem mai departe proiectul celor două fonduri, care din diverse motive s-a oprit la un moment dat, şi anume fondul de garantare a biletelor de avion, care, după ceea ce s-a întâmplat cu Blue Air, eu cred că este vital în actuala conjunctură. Şi noi am pierdut bani, pentru că agenţiile, conform eticii, dacă o companie aeriană cade, trebuie să îi aduci pe oameni de acolo. Dar nu mai este cazul să dea bani Guvernul sau să piardă bani, pentru că în acel caz au pierdut bani 280.000 de oameni. Iar agenţiile au pierdut câteva milioane de euro.”
Cât va plăti fiecare călător și câți bani s-ar strânge
Burcea a explicat că implementarea acestor fonduri ar urma să se facă prin intermediul unei taxe de un euro per pasager, care ar fi colectată într-un fond special. Suma estimată ar fi de aproximativ 24 de milioane de euro pe an, ţintind spre un fond de 100 de milioane de euro, suficient pentru a asigura compensaţiile necesare.
Va crește prețul pachetelor turistice
Burcea a subliniat şi necesitatea unui fond similar pentru a proteja agenţiile de turism în cazul insolvenţei sau falimentului, precizând că această măsură ar implica o uşoară creştere a preţurilor pachetelor turistice.
“La fondul de garantare pentru agenţii, da, ar însemna o creştere a preţului pachetelor turistice. Dacă îl vom îndupleca pe primul ministru să ne sprijine la ambele fonduri, să ne dea un capital, ar fi extraordinar, pentru că la fondul de garantare a agenţiilor, dacă se întâmplă un eveniment nefericit repede, nu vom avea bani şi va trebui să ne împrumutăm.”, a spus Burcea.
Vouchere de vacanță și pentru privați
În plus, ANAT va solicita extinderea programului de acordare a voucherelor de vacanţă şi pentru angajaţii companiilor private și scăderea TVA-ului pentru pachetele turistice oferite de agenţiile de turism.
“Trebuie să discutăm şi cu reprezentanţii celor două partide, PSD şi PNL, cu această rugăminte şi să le spunem că noi integrăm activităţile şi din alte sectoare. În turism contează şi dacă plaja este sau nu în regulă, şi locurile de parcare de la Mamaia, şi WC-urile dacă sunt sau nu pentru grupurile de turişti. Cred că trebuie să existe o autoritate sub coordonarea prim-ministrului, care să se ocupe strict de toate temele astea.”, a adăugat Burcea.
Alin Burcea a fost ales pentru al treilea mandat de preşedinte al ANAT, în perioada 2024 – 2026, evidenţiind necesitatea unei autorităţi naţionale pentru turism sub coordonarea premierului.