Proprietarii de case și mașini cu valoare ridicată trebuie să plătească din acest an taxa pe lux. Care este termenul-limită în cazul imobilelor și cum se aplică această taxă.
Proprietarii de case și mașini cu valoare ridicată trebuie să plătească din acest an așa-numita taxă pe lux, iar termenul-limită în cazul imobilelor este chiar azi, 30 septembrie, potrivit Capital.ro.
Taxa pe lux se referă la autoturisme și imobile a căror valoare depășește anumite plafoane, astfel: Vehiculele cu o valoare de achiziție individuală peste 375.000 de lei – aceste vehicule vor fi supuse unui impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei; Clădirile rezidențiale cu o valoare impozabilă peste 2,5 milioane de lei – proprietarii acestor clădiri vor fi obligați să plătească un impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul de 2,5 milioane lei.
Cum se achită taxa pe lux
Formularul poate fi descărcat pe computer și poate fi completat cu aplicațiile Adobe. Impozitul pe lux este de la ANAF și diferă de cel pe care îl plătim la Direcția de Taxe și Impozite, astfel că trebuie achitate amândouă.
Potrivit Capital.ro, taxa pe lux se calculează în felul următor: pentru o mașină de 100.000 de euro, impozitul este de 75 de euro (375 lei), adică aproximativ costul unui plin de benzină pentru un rezervor de 50 de litri (recomandat pentru vehiculele de lux). Impozitul se aplică doar pentru suma care depășește 75.000 de euro; de exemplu, pentru o mașină de 80.000 de euro, impozitul va fi de 15 euro, iar pentru una de 200.000 de euro, acesta se va ridica la 375 euro.
Impozitul special pe bunurile mobile de valoare mare, inclusiv pe mașini, se achită la bugetul de stat în contul 20A070602. Codurile IBAN pentru persoanele fizice și juridice sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili, sub titlul Plata obligațiilor fiscale-CODURILE IBAN (click pentru a accesa).
Taxa pe lux: Impozitul pe lux pentru imobilele de valoare
Pentru a găsi trezoreria corespunzătoare, căutați contul 20A070602. De asemenea, impozitul pe lux pentru imobilele de valoare ridicată trebuie declarat și plătit până pe 31 decembrie 2024, folosind același formular 216, mai notează sursa menționată.
Legea 296 din 2023 prevede că impozitul special se aplică persoanelor fizice care, la 31 decembrie a anului fiscal anterior, dețin clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei trebuie să depună Declarația 216 și să plătească impozitul până la 30 septembrie a anului fiscal curent.
În cazul autovehiculelor, el este valabil pentru persoanele fizice și juridice care au în proprietate autoturisme cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 lei trebuie să depună declarația și să plătească impozitul până la 31 decembrie a anului fiscal curent.
Taxa pe lux: Impozitul special se calculează prin aplicarea cotei de 0,3%
O premieră în România, noul impozit introdus prin Legea nr. 296/2023 și aplicabil începând cu 1 ianuarie 2024 vizează proprietarii de locuințe și mașini scumpe (mai concret, persoanele fizice care au în proprietate, exclusivă sau comună, clădiri rezidențiale situate în România, cu o valoare estimată mai mare de 2.500.000 lei – deci aproximativ 500.000 de euro – precum și persoanele fizice şi juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei – aproximativ 75.000 de euro), notează EY.
În cazul locuințelor, impozitul special se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea proprietății/ clădirii rezidențiale și plafonul neimpozabil indicat mai sus, de 500.000 euro, iar în cazul autoturismelor, prin aplicarea aceleiași cote asupra diferenței dintre valoarea de achiziție a autoturismului și plafonul neimpozabil prevăzut de lege (75.000 euro).
Ca exemplu practic, dacă persoana deține o mașină ce valorează 100.000 euro, atunci va plăti impozit doar 75 euro (adică 0,3% din 25.000 euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil). Pe același principiu, exemplificăm și un calcul simplu al impozitului pentru locuințele de lux: pentru o proprietate care valorează 1.000.000 euro, se va datora statului un impozit anual de 1.500 euro (adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500.000 euro), conform EY.
România nu e singura cu taxă pe lux
Sursa menționată mai remarcă faptul că România nu este nici pe departe primul stat care adoptă această taxă pe lux, ba chiar sunt deja multe țări care o aplică cu succes. Putem considera, așadar, că România se aliniază și din acest punct de vedere statelor dezvoltate, care urmăresc nu doar taxarea muncii, dar și a averii. Spre exemplu, o astfel de taxă pe avere există deja de ani buni în țări precum Franța, unde proprietățile care depășesc 1.300.000 de euro sunt supuse unei taxe între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea proprietății, sau Danemarca, unde proprietățile care depășesc aproximativ 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3%, aplicată asupra diferenței care depășește acest plafon.
Chiar și Moldova are în vigoare o taxă similară (i.e., proprietarii clădirilor a căror valoare depășește aprox. 80.000 de euro sunt supuși unei taxe de 0,8%). Rămân însă, în continuare, suficiente state (ex. Austria, Belgia, Finlanda) care nu au implementat până în prezent o astfel de taxă. Pe de altă parte, sunt și țări care, din varii motive, au ales să elimine acest impozit, cum e cazul Luxemburgului (în 2006) ori a Suediei (în 2007).