Taxă nouă pentru români, de anul viitor, pentru că țara noastră se află printre țările europene cu cele mai mari probleme în gestionarea deșeurilor textile. Din lipsa unei infrastructuri eficiente pentru colectare, sortare și reciclare, majoritatea hainelor ajung la gropile de gunoi, ceea ce generează probleme serioase de mediu. Fibrele sintetice, odată aruncate în natură, eliberează microplastice periculoase pe măsură ce se descompun.
Colectarea separată a deșeurilor textile e obligatorie de patru ani
Începând de anul viitor, colectarea separată a deșeurilor textile va fi obligatorie în România, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„Știm că trebuie să ne conformăm de acum patru ani și mă aștept ca la 1 ianuarie în toate municipiile, orașele și comunele din România să existe o astfel de infrastructură,” a spus Fechet.
Această măsură va ajuta autoritățile să monitorizeze mai bine gestionarea deșeurilor textile, într-o țară în care datele actuale referitoare la reciclare sunt limitate și vin doar de la nivel european.
România, printre țările fruntașe la poluare cu deșeuri textile
Potrivit Mădălinei Corciu, reprezentantă a Organizației Humana People to People, situația este critică.
„Conform ultimului raport al Agenției Europene pentru Mediu, 99% din toate textilele prezente în casele oamenilor ajung să fie aruncate la groapa de gunoi sau incinerate.”, a declarat Mădălinei Corciu, la Antena3.
Românii, în general, folosesc hainele timp de aproximativ doi ani, dar foarte puțini le donează pe cele care sunt încă în stare bună. Restul hainelor devin deșeuri poluante.
Mulți români spun că pătrează hainele deteriorate sau demodate pentru a le da alte întrebuințări în gospodărie. Sunt multe situații în care aceste lucruri, numite deșeuri textile sunt depozitate în ideea de a deveni cârpe pentru praf sau pentru utilizări asemănătoare.
Taxă nouă pentru români, de la 1 ianuarie 2025
Uniunea Europeană intenționează să implementeze o serie de măsuri obligatorii pentru toate statele membre. Printre acestea, ecotaxa pentru materiale textile va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
„Hainele second-hand reprezintă una din cele mai importante metode de a limita supraconsumul și poluarea mediului. De aceea este important ca aceste ecotaxe să țină cont de importanța reutilizării într-un sistem de economie circulară.”a explicat Mădălina Corciu.
Necesitatea unei infrastructuri eficiente pentru colectarea textilelor
Pentru ca hainele să fie reutilizate sau reciclate, este nevoie de un sistem de colectare accesibil și eficient. Deocamdată, România nu dispune de o astfel de infrastructură la nivel național, ceea ce face ca problema poluării cu deșeuri textile să rămână una majoră. Cu toate acestea, autoritățile speră că măsurile impuse vor îmbunătăți situația și vor contribui la protejarea mediului.