Agenția Europeană de Mediu a prezentat țări din Europa cu cele mai curate ape pentru turiști. Pe listă se află destinații unde turiștii pot înota în cele mai curate ape, dar și destinații de care pasionații de înot ar trebui să se ferească atunci când își planifică vacanțele.
Destinații precum Cipru, Austria, Croația și Grecia conduc detașat în ierarhie. Cele mai multe zone de scăldat din Uniunea Europeană sunt sigure pentru înot. Însă, există unele variații. În general, calitatea apei din mări și oceane este mai bună decât cea a apei din râuri și lacuri. În 2023, aproximativ 89% din apele de îmbăiere de coastă din UE au fost clasificate ca fiind excelente, în comparație cu puțin sub 79% din apele de îmbăiere fără ieșire la mare, potrivit euronews.com.
Anul trecut, 85% dintre cele 22.081 de ape pentru scăldat din Europa raportate erau de calitate excelentă. Destinații precum Cipru, Austria, Croația și Grecia conduc detașat, cu 95% sau mai mult din apele pentru scăldat evaluate ca fiind excelente.
Pe de altă parte, destinații precum Albania, Belgia, Estonia, Ungaria și Polonia nu au reușit să atingă acest nivel, mai puțin de 70% din apele pentru scăldat îndeplinind acest standard. În țări precum Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele destinate scăldatului au respectat standardele minime de calitate în 2023. Doar 1,5% din apele destinate scăldatului în UE au fost evaluate ca fiind de proastă calitate.
Țări din Europa cu cele mai curate ape pentru turiști/Travel With KatConform raportului, calitatea apei pentru scăldat din Europa s-a îmbunătățit datorită unor politici bune. Tratarea și gestionarea au redus poluanții și agenții patogeni, făcând ca zonele urbane, altădată poluate, să fie sigure pentru scăldat.
Țări din Europa în care calitatea apelor de înot este slabă
Totuși, în unele țări din Uniunea Europeană calitatea apelor de înot este slabă. Este cazul Suediei, al Țărilor de Jos, al Irlandei și al Estoniei, unde 3% sau mai mult din zonele de scăldat au o calitate slabă.
În cazul în care un loc de scăldat este etichetat ca fiind de calitate slabă, acesta este închis pentru sezonul următor, ceea ce înseamnă că nu este sigur pentru înot și că trebuie luate măsuri pentru a îmbunătăți situația. Uniunea Europeană folosește BWD pentru a gestiona zonele pentru scăldat din întregul bloc comunitar. Aceștia identifică aceste zone și sezoanele de scăldat stabilite de acestea, apoi stabilesc planuri de monitorizare pentru apele de coastă, apele de tranziție, râurile și lacurile. Directiva nu se referă la piscinele de înot sau la spa-urile pe care le pot vizita turiștii.
Apa poluată poate cauza probleme de sănătate dacă este înghițită, cum ar fi tulburări de stomac și diaree. În plus, poate duce la infecții ale urechilor, ochilor și ale tractului respirator și, uneori, la boli mai grave. Autoritățile testează în mod regulat apele de scăldat pentru bacterii precum E. coli și enterococi intestinali, care indică poluarea cu ape uzate și gunoi de grajd. Pe baza nivelului de bacterii, calitatea apei este clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „suficientă” sau „slabă”.
Țări din Europa: Plajele cu cea mai curată apă din lume
În 2015, Parisul a lansat un plan de pregătire a Senei pentru înot până la Jocurile Olimpice din 2024, investind 1,4 miliarde de euro în acest proiect. Până în 2025, după jocuri, parizienii vor avea acces la zone de înot de-a lungul Senei la Bras Marie, Bras de Grenelle și Bercy.
Până în prezent, lucrările de structură din Paris și din zona metropolitană au fost încheiate. Acestea au inclus modernizarea stațiilor de epurare a apelor uzate cu unități de dezinfecție și dezvăluirea unei piese de infrastructură importante: bazinul de stocare a apelor pluviale Austerlitz, cu o capacitate echivalentă cu 20 de bazine olimpice de înot.
Pe de altă parte, în ceea ce privește țara care are plaja cu cea mai curată plajă din lume, acesta este Grecia. Această țară continuă să fascineze turiștii din întreaga lume nu doar prin istoria sa bogată, cultura distinctă și bucătăria delicioasă, ci și prin peisajele sale de neegalat.
Raportul subliniază că nu este surprinzător faptul că multe dintre plajele cu cele mai limpezi ape sunt situate în Grecia, cu plaja Prassa fiind apreciată în 43,56% dintre recenziile călătorilor, potrivit travelandleisure.com.
Țări cu apa curată la robinet!
Se spune că apa de la robinet nu este potabilă și conține multe elemente chimice nocive, de aceea oamenii apelează la filtre pentru apă pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire. Cu toate acestea, în lume există câteva țări unde poți să bei apa direct de la robinet, fără să o filtrezi. Iată șapte dintre acestea.
Elveția are una dintre cele mai curate ape din lume grație poziționării geografice, dar și a politicilor de mediu. Țara are un nivel ridicat de precipitații care, combinate cu topirea ghețarilor de pe teritoriul ei, înseamnă mai multă apă decât are nevoie populația. În plus, guvernul elvețian își protejează apele și mediul de zeci de ani; n-o să vezi un gunoi pe stradă, nici măcar în orașele mari precum Geneva sau Zurich. Germania are o istorie bogată în ceea ce privește politicile de protejare a mediului și va fi prima țară de dimensiuni mari care își va alimenta rețeaua electrică cu energie verde. Ca și primele țări din listă, apa curată de la robinet provine din lacurile curate și de la topirea zăpezii de pe versanți. Mai mult, guvernul face publice analizele apei de la robinet, astfel încât cetățenii să știe ce consumă.
Nu în ultimul rînd, când te gândești la Regatul Unit, automat îți vine în minte Londra, dar ea nu are ce căuta pe această listă. În schimb, zonele rurale din nordul Angliei, Scoției și a Țării Galilor sunt bogate în lacuri curate, care sunt o resursă importantă pentru o mare parte din țară. În plus, Marea Britanie este una dintre țările din lume unde plouă cel mai mult, ceea ce înseamnă că resursele sale se refac constant.
Citiți și: Cel mai așteptat concert din 2024 în România