Țara care aprobă dreptul la avort prin Constituție este Franța. Senatul a adoptat dreptul la avort cu o majoritate zdrobitoare. Într-un context în care dreptul la avort este contestat în țări precum SUA și Polonia, Franța a resimțit presiunea de a-și consolida acest drept în lege.
Țara care aprobă dreptul la avort prin Constituție
Senatul francez a aprobat cu o majoritate zdrobitoare înscrierea dreptului femeilor la avort în Constituție, scrie France24. Votul miercuri, cu 267 de voturi la 50, marchează o etapă crucială în demersul de consolidare a acestui drept, pe fondul incertitudinilor din alte țări privind accesul la avort.
Un vot care încheie o lungă luptă
Președintele Emmanuel Macron a inițiat un vot special, convocând ambele camere ale Parlamentului la Versailles pentru a face modificările necesare în Constituție. Un amendament similar a fost aprobat de Adunarea Națională în ianuarie. Guvernul președintelui Emmanuel Macron a făcut atunci presiuni pentru ca articolul 34 din Constituție să fie modificat pentru a fi precizat explicit: „libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată”.
Un sondaj de opinie Ifop realizat în noiembrie 2022, când Adunarea Națională vota asupra legislației, a arătat că 86% dintre cetățenii francezi au susținut amendamentul.
În cazul unui vot cu o majoritate de cel puțin trei cincimi în sesiunea comună a parlamentului, nu va fi necesar un referendum.
Protejarea drepturile femeilor
Modificările vin ca răspuns la îngrijorările legate de restricțiile recente asupra avortului în alte țări, precum retragerea drepturilor în SUA. În ciuda faptului că avortul este legal în Franța din 1974, modificarea constituțională urmărește să garanteze în mod explicit „libertatea femeilor de a recurge la avort”.
Ministrul francez al Justiției: “O zi istorică”
Ca reacție la votul sun senat, ministrul Justiției, Éric Dupond-Moretti, a descris momentul drept apropierea de o „zi istorică”. Franța va deveni prima țară din lume care protejează dreptul la avort în constituția sa. Totuși, unii senatori conservatori au exprimat reticență, unul afirmând că votul său împotriva amendamentului i-ar putea afecta relațiile cu familia.
Situația în alte țări europene
În afară de Franța, avortul este legalizat în majoritatea țărilor europene, deși unele impun restricții severe. Franța permite avortul la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină și oferă servicii de avort rambursate de sistemul de securitate socială. Avortul medical este tot mai des preferat, reprezentând cel puțin 90% din totalul avorturilor în primele 13 săptămâni de sarcină.
Mai mult de 95% dintre femeile din Europa trăiesc în țări care permit un anumit acces la avort. Aproximativ 39 de țări europene au legalizat avortul la cerere, deși cu anumite restricții. Șase țări au instituit limite stricte, deși doar trei dintre ele (Andorra, Malta și San Marino) nu permit deloc avortul. În Polonia, avortul este restricționat la cazuri precum pericolul pentru viața mamei, anomalii grave ale fătului sau viol.