Unul dintre cei mai obișnuiți îndulcitori artificiali din lume, E951 (aspartam) urmează să fie declarat un posibil cancerigen luna viitoare de către cel mai important organism de sănătate la nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății.
Informația a fost aflată de Reuters din două surse apropiate problemei, iar anunțul va face fără îndoială valuri uriașe în industrial alimentară globală.
Aspartamul este folosit în peste 6.000 de produse în toată lumea (de la Coca-Cola și Pepsi „fără zahăr” și până la guma de mestecat, pudding-uri sau deserturi congelate sau „banalele” pastile contra tusei.

Ei bine, sursele spun că va fi listat pentru prima dată, în iulie, drept „posibil cancerigen pentru oameni” de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) – componenta de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experților externi ai grupului, este menită să evalueze dacă ceva este un pericol potențial sau nu, pe baza tuturor dovezilor publicate.
Pe de altă parte, IARC nu ia în considerare cât de mult dintr-un anume produs poate consuma o persoană în siguranță.
Aceste informații, adresate persoanelor individuale, provin de la un comitet de experți separat al OMS pentru aditivi alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură pentru aditivi alimentari).
La informațiile JECFA se adaugă datele determinate de autoritățile naționale de reglementare.
IARC a mai făcut valuri
Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC, anunțate în trecut pentru diferite substanțe au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au ridicat mingea la fileu pentru procese în justiție și au făcut presiuni pe producători să recreeze rețete și să schimbe alternative.
Acest lucru a condus la critici conform cărora evaluările IARC pot fi, uneori, confuze pentru public.
Printr-o coincidență JECFA analizează la rândul său, în acest an, utilizarea aspartamului.
Reuniunea comitetului a început la 27 iunie, se va încheia la 6 iulie 2023, iar concluziile urmează să fie anunțate în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – la 14 iulie.
„Safe”, de o jumătate de secol
Din 1981, JECFA a declarat aspartamul sigur de consumat „în limitele zilnice acceptate”.
De exemplu, un adult care cântărește 60 kg ar trebui să bea între 12 și 36 de cutii de băuturi acidulate dietetice – în funcție de cantitatea de aspartam din băutură – în fiecare zi pentru a fi expus riscului.
Opinia sa a fost împărtășită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.
Un purtător de cuvânt al IARC a spus că atât constatările IARC, cât și ale JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru înțelegerea carcinogenității”.
În ceea ce privește comitetul JECFA, acesta „realizează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) să apară în anumite condiții și niveluri de expunere”.

Confuzie? Posibil. Panică? Probabil!
Cu toate acestea, atât industria, cât și autoritățile de reglementare se tem că anunțarea ambelor concluzii în același timp ar putea crea confuzie, potrivit unor documente de la autoritățile de reglementare din SUA și Japonia văzute de Reuters.
„Solicităm ambelor organisme să-și coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial de la Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia, într-o scrisoare de la 27 martie către directorul general-adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.
Scrisoarea solicita, însă, ca cele două comitete (IARC și JECFA, nr.) să-și facă publice concluziile în aceeași zi -exact așa cum se întâmplă acum. Misiunea japoneză de la Geneva, unde are sediul OMS, nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
Un nou „meteorit” marca IARC
Hotărârile IARC pot avea un impact uriaș. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”.
Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au contestat acest lucru, companiile încă simțeau efectele deciziei.
În 2021, compania germană Bayer, de exemplu, a pierdut al treilea recurs împotriva verdictelor unor tribunale din SUA care acordau daune clienților ce acuzau că au făcut cancer din cauza utilizării erbicidelor pe bază de glifosat.
IARC s-au confruntat, de asemenea, cu critici pentru alarme inutile trase pentru substanțe, produse sau situații greu de evitat.
Anterior, a pus munca peste noapte (working overnight) și consumul de carne roșie în clasa „probabil cauzatoare de cancer” și a declarat telefoanele mobile ca „posibil cauzatoare de cancer” – similar aspartamului.
Industria: „Cercetări larg discreditate”
„IARC nu este un organism pentru siguranța alimentelor, iar evaluarea lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere științific și se bazează în mare măsură pe cercetări larg discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (ISA).
ISA, printre ai cărui membri se numără Mars Wrigley, una dintre diviziile Coca-Cola sau Cargill, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la revizuirea IARC, care poate induce în eroare consumatorii”.
Directorul executiv al Consiliului Internațional al Asociațiilor de Băuturi (ICBA), Kate Loatman, consideră că autoritățile de sănătate publică ar trebui să fie „profund îngrijorate” de „opinia scăpată” și a avertizat, de asemenea, că „ar putea induce în eroare consumatorii în mod inutil să consume mai mult zahăr, mai degrabă decât să aleagă în condiții de siguranță opțiunile cu zahăr scăzut sau fără”.

Sub lupă de ani mulți
Aspartamul a fost studiat pe larg de ani de zile. Anul trecut, un studiu observațional efectuat în Franța pe 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartamul – au un risc ușor mai mare de cancer.
A urmat un studiu de la Institutul Ramazzini din Italia, la începutul anilor 2000, care a raportat că unele tipuri de cancer la șoareci și șobolani au fost legate de aspartam.
Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat riscul crescut de cancer și au fost ridicate întrebări cu privire la metodologia celui de-al doilea studiu, inclusiv de către EFSA, care l-a evaluat.
Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel global de autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar producătorii importanți de alimente și băuturi și-au apărat de zeci de ani utilizarea ingredientului. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în revizuirea sa din iunie.
Pepsico a renunțat la E951. De două ori…
Modificările recente ale rețetelor de către gigantul de băuturi răcoritoare Pepsico demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate.
Pepsico a eliminat aspartamul din băuturile sale acidulate în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu doar ca să-l elimine din nou, în 2020.
Listarea aspartamului ca posibil cancerigen are scopul de a motiva mai multe cercetări, au spus sursele apropiate IARC, care va ajuta agențiile, consumatorii și producătorii să tragă concluzii mai ferme.
Dar, de asemenea, probabil că va aprinde din nou dezbaterea asupra rolului IARC, precum și a siguranței îndulcitorilor în general.
Luna trecută, OMS a publicat linii directoare care sfătuiau consumatorii să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății.
Anunțul a făcut furori în industria alimentară, care susține că ei pot fi util pentru consumatorii care doresc să reducă cantitatea de zahăr din dieta lor.
Comments 0