Candidatul PNL la Primăria Costinești a câștigat fotoliul de primar la o diferență de un singur vot. După renumărarea de șase ori a voturilor și după încercarea de anulare a alegerilor, Biroul Electoral Central l-a dat câștigător pe Gheorghe Mechenici.

Costineștiul este o comuna micuță, cu o populație de aproximativ 3000 de locuitori, dar care este foarte populara datorită poziției fericite de la malul marii, care atrage mii de turiști și a faimei de stațiune turistică a tineretului. Cu alte cuvinte, Costineștiul este sinonim cu distracția și voia bună, încă de pe vremurile comuniste.
Pe de altă parte, de fiecare dată când sunt alegeri locale, această comună se transformă într-un loc al încrâncenării.
Acest an nu face excepție și istoria s-a repetat. S-au dus lupte grele, ca pe un adevărat front, s-au proferat amenințări, s-au făcut promisiuni în spatele ușilor închise și s-au dat “cadouri”, spun gurile rele din sat.
În Costinești nu au existat alegeri fără contestații
Fostul primar, Traian Cristea, a câștigat cel puțin ciudat, la fiecare scrutin. Dar sa lăsăm trecutul și să revenim în prezent.
În duminica de 9 Iunie, de ziua alegerilor, părea că s-a întâmplat o minune și că totul se desfășoară in pace. Nu tu certuri, nu tu acuzații, nu tu buletine de vot cu siglele candidaților inversate, nu tu înjurături pe la colțuri. Doar câteva sute de invitații la festivalul Beach Please, care se va desfășura în perioada 10-14 Iulie în stațiune, oferite gratuit de sora primarului prin sat, chiar cu o zi înaintea alegerilor. O invitație nu valorează mai puțin de 1000 lei bucata.
Pâna seara a fost liniște, pace si armonie în ziua votului. După închiderea urnelor, când a început numărare buletinelor de vot, a început si agitația. Îngrijorare mare în tabăra PSD, primarul lor în funcție nu ieșea bine în voturi.
Pentru că diferența dintre cei doi candidați, primarul în funcție Dorin Jeanu, de la PSD și viceprimarul Gheorghe Mechenici, de la PNL, era foarte mică, de câteva voturi, au urmat contestațiile. Așa că s-a trecut l-a renumărarea voturilor. Nu una, nu doua, nu trei, ci șase renumărări. Spre exasperarea oamenilor din secțiile de votare, epuizați fizic și psihic. Diferențele dintre cei doi candidații principali, erau de unul sau doua voturi. Dorin Jeanu, a ieșit în avantaj cu un vot, doar la o singură număratoare. La celelalte numărători a ieșit Gheorghe Mechenici câștigător, când cu un vot, când cu două.
În secțiile de votare și ulterior în BECL au fost și doi procurori, care au asistat la numărarea voturilor și au constatat victoria candidatului PNL. Dar degeaba, primarul in funcție era hotărât să rămână în scaunul de primar cu orice preț. Susținut de Laurențiu Giurgiu, un tânăr jurist care lucrează la biroul de achiziții într-o unitate militara, Jeanu se jura în gura mare că va anula alegerile. Cei doi au făcut contestații peste tot, pentru orice, s-au dus la toate televiziunile unde au fost primiți de dragul circului sau pe bugetul de promovare al partidului.
Și partidul care îl susține pe Jeanu a făcut presiuni
PSD Constanța a trimis la numărătoare un personaj fără atribuții. Este vorba despre Vlad Jipa purtătorul de cuvânt al AEP Constanța. Acesta s-a prezentat fără mandat din partea instituției, fără vreo o atribuție legală. A intrat în sediul circumscripției electorale și a ordonat renumărarea voturilor, fără a avea acest drept, dar așa i-a cerut partidul. Cei doi procurori l-au lăsat să își facă numărul și l-au invitat să asiste la numărarea voturilor, fără să pună mâna pe buletinele de vot. Pentru că rezultatul numărătorii a ieșit în favoarea candidatului PNL, reprezentantul AEP a chemat presa locala și a încercat să pună presiune pe cei care numărau voturile, dar fără succes. Pentru că nici manevra cu presa locală nu i-a ieșit, Vlad Jipa a revenit în sală și a asistat, chiar dacă nu avea această atribuție legală, la a șasea numărătoare, în urma căreia a ieșit câștigător, la un vot distanță, tot candidatul PNL.
În acest timp, mai mulți susținători ai primarului Jeanu făceau încercări disperate de sustragere a ștampilei de control, în scopul de a se valida un buletin votat pentru primar, dar nevalidat cu ștampila de control pe spate. Adică un buletin de vot fals dar care, dacă ar fi fost validat, i-ar fi adus la egalitate pe cei doi candidați. Susținătorii lui Jeanu au încercat tot ce era omenește posibil să pună mâna pe ștampila, ba să o ascundă într-un plic, ba să o plaseze discret pe fereastră către un om al primarului, ba chiar să o subtilizeze între sânii opulenți ai unei doamne din personalul tehnic auxiliar.
Pentru că nu le-a ieșit manevra și pentru că după șase numărători ale buletinelor de vot din toate urnele, începând cu urnele pentru europarlamentare și continuând cu cele județene și locale, nu s-a găsit nimic în neregulă, Dorin Jeanu, disperat că a pierdut scaunul de primar, a mai făcut încă doua contestații. A cerut anularea alegerilor, pentru că și-a amintit dintr-o dată că la Costinești au votat doi ucrainieni. Informația a fost lansată și în spațiul public, prin intermediul unei părți a presei. Ce au omis să spună jurnaliștii și cel care a lansat informația, adică Dorin Jeanu, este că cei doi ucrainieni sunt, de fapt, cetățeni UE, unul portughez, altul olandez, cu proprietăți în Costinesti și rezidență cu acte in regula. Mai mult, aceștia figurau că au votat numai pentru europarlamentare, nu și la locale. Cu toate acestea, primarul Jeanu a trimis poliția la ușa celor doi, la orele 22:00, ca să le verifice documentele și să-i interogheze cu cine au votat, un mare abuz aș spune eu. Spre ghinionul susținătorilor actualului primar, ucrainienii portughezo-olandezi aveau acte in regula și votaseră legal. Când toată lumea credea că au fost epuizate toate schemele de a întoarce rezultatul alegerilor, oamenii primarului au mai scos un iepure din joben și anume să conteste urnele mobile. Dar nu le-a ieșit nici această manevră.

Între timp, solicitarea de anulare a scrutinului a fost respinsă de BEC. Conform surselor din interiorul BEC, noul primar din Costinești este liberalul Gheorghe Mechenici, pentru următorii patru ani. Însă problemele fostului actual primar abia acum încep. Dorin Jeanu a câștigat alegerile trecute, candidând din partea PMP. A venit la primărie cu promisiunea de a face ordine în stațiune și de a opri construirea ilegală. Însă a fost repede ciupit de clanuri și de mafia imobiliară. I s-a promis că va rămâne primar pe multe mandate așa cum a fost și cel considerat distrugătorul Costineștiului, Traian Cristea. Așa că omul a închis ochii la toate fărădelegile din stațiune. În Costinești, peste 50% dintre construcții au fost ridicate fără aprobări și avize legale, dar toate reclamațiile s-au stins în sertarele primarului. Acum el va trebui să răspundă pentru construcțiile ilegale pe domeniul public, pentru deversările de dejecții direct pe faleză de la pensiunile construite ilegal, pentru construcțiile direct pe trotuarele pietonale și pentru multe altele. Până la predarea mandatului către noul primar, Jeanu va încerca din răsputeri să șteargă urmele infracțiunii, ajutat de cei pe care i-a servit umil. Dar despre jaful din Costinești și despre El Dorado evaziunii fiscale din stațiune, voi reveni cu o amplă anchetă.


CITIȚI ȘI: La Primăria Constanța Radu Mazăre ar lua peste 70% din voturi (oficiuldestiri.ro)