Angajatorii care vor recruta persoane ce au fost victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane vor primi un stimulent financiar de 2.250 de lei pe lună, timp de un an, conform unei legi adoptate în Parlament.
Sprijin pentru victimele violenței domestice și ale traficului de persoane
Legea care asigură independență financiară victimelor violenței domestice și traficului de persoane a fost adoptată de Camera Deputaților, a anunțat miercuri, 26 martie, deputatul USR Monica Berescu, după ce proiectul fusese deja aprobat în Senat.
Inițiat de mai mulți parlamentari USR, proiectul include măsuri destinate sprijinirii acestor victime, facilitându-le integrarea pe piața muncii.
Angajatorii vor primi un stimulent financiar

Conform propunerii legislative, angajatorii care vor angaja astfel de persoane vor primi un stimulent financiar de 2.250 de lei pe lună, timp de un an, cu condiția ca angajatul să păstreze locul de muncă timp de cel puțin 18 luni.
Sprijin pentru persoanele aflate la vârsta de pensionare
De asemenea, proiectul include măsuri de sprijin pentru persoanele aflate la vârsta de pensionare.
Astfel, angajatorii care recrutează șomeri, inclusiv victime ale traficului de persoane sau persoane pentru care a fost emis un ordin de protecție, și care în termen de cinci ani îndeplinesc condițiile pentru pensionare anticipată parțială sau pentru limită de vârstă, vor primi un ajutor financiar lunar de 2.250 de lei până la îndeplinirea condițiilor de pensionare.
„Adoptarea proiectului reprezintă un moment important pentru noi ca societate. Violenţa domestică este o dramă care afectează anual peste 130.000 de români, iar numărul victimelor continuă să crească îngrijorător. Pentru mulţi dintre cei care trăiesc sub teroarea abuzului, independenţa financiară poate însemna şansa reală de a se elibera definitiv de abuzurile agresorului. Nimeni nu ar trebui să fie prizonierul propriei vieţi din cauza violenţei sau exploatării”, a declarat Monica Berescu, deputat USR, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Deputatul USR Oana Țoiu a declarat că, anul trecut, au fost înregistrate peste 100.000 de apeluri la 112 pentru cazuri de violență domestică, majoritatea acestora fiind legate de copii și femei.