Suplimentele alimentare sunt produse precum vitaminele, mineralele și plantele, despre care se spune că promovează starea de bine. Multe dintre aceste suplimente au beneficii cunoscute, dar există și riscuri despre care ar trebui să știți.
94% dintre români au consumat, în ultimele 12 luni, vitamine, minerale şi suplimente alimentare, dintre care 45% în mod frecvent şi 49% ocazional, potrivit unui studiu derulat de IPSOS Digital, pentru Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA). În ultimele 12 luni, cele mai utilizate suplimente au fost cele pentru imunitate (66%) şi mineralele (66%), urmate de vitamine, precum cele din complexul de B-uri sau multivitaminele (55%), iar pe poziţia a treia au fost atât suplimentele cu probiotice, cât şi cele cu ulei de peşte/ Omega-3, ambele menţionate de 31% dintre respondenţi. În ultimul an, utilizatorii au folosit în medie 3,7 tipuri de suplimente. Formele de administrare preferate de români sunt capsulele (67%), tabletele (66%) şi comprimatele efervescente (46%).
Dar ce este cu aceste suplimente alimentare? Unele dintre ele vă pot îmbunătăți sănătatea generală și vă pot reduce riscul de apariție a unor afecțiuni. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă adesea suplimente alimentare pentru persoanele care au anumite afecțiuni de sănătate, sunt expuse riscului de anumite afecțiuni sau au o lipsă de nutrienți în dieta lor. Acest lucru nu înseamnă însă că este întotdeauna sigur să luați suplimente alimentare. Ele pot avea efecte secundare și riscuri, inclusiv leziuni ale organelor și nervilor, după cum notează Healthline.

Ce sunt suplimentele alimentare?
Includ produse precum vitamine, plante, minerale, enzime, aminoacizi și diverse substanțe. Vitaminele C și D, uleiul de pește, echinacea, melatonina, calciul, fierul și probioticele sunt exemple de suplimente comune.
Majoritatea sunt sub mai multe forme, cum ar fi: tablete, capsule, ceaiuri, pulberi, bomboane, băuturi energizante, batoane nutritive ș.a. Suplimentele alimentare pot fi o sursă excelentă de nutrienți, vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate și vă pot reduce riscul unor afecțiuni de sănătate.
Uneori, un profesionist din domeniul sănătății vă poate recomanda să luați un supliment alimentar. De exemplu, el v-ar putea sfătui să luați un supliment cu fier dacă aveți anemie cu deficit de fier sau să luați calciu, dacă prezentați risc de osteoporoză.
De asemenea, tot un asemenea profesionist vă poate recomanda un supliment alimentar dacă: o anumită afecțiune poate fi redusă prin adăugarea unui nutrient; e nevoie de nutrienți suplimentari în caz de sarcină sau alăptare; aveți o afecțiune, cum ar fi insuficiența renală, care face dificilă absorbția nutrienților de către organism; aveți o dietă specializată sau restrânsă, care nu are un anumit nutrient: nu obțineți suficienți nutrienți din dieta dvs.; primiți rezultate de laborator care arată o deficiență a unui anumit nutrient; sunteți o persoană în vârstă și aveți probleme cu absorbția nutrienților din alimente.
Există efecte secundare ale consumului de suplimente alimentare?
Unele suplimente alimentare au fost legate de un risc scăzut la anumite afecțiuni și de îmbunătățirea sănătății. De exemplu, acidul folic este legat de un risc mai mic de probleme de dezvoltare fetală. Acizii grași omega-3 din uleiul de pește sunt asociați cu îmbunătățirea sănătății inimii. Calciul și vitamina D pot ajuta la încetinirea slăbirii oaselor. Vitaminele A, C și E sunt legate de sănătatea ochilor.
Mai multe plante comune, inclusiv sunătoarea și rozmarinul, au calități antioxidante. Probioticele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a sprijini digestia și sistemul imunitar. Magneziul poate promova somnul și o digestie sănătoasă.
Suplimentele alimentare pot duce la efecte secundare, iar acest risc crește dacă luați mai multe suplimente împreună sau dacă luați doze mari, potrivit sursei menționate. Deoarece multe suplimente alimentare se adaugă la nutrienții pe care îi obțineți din alimente, poate fi ușor să luați o doză prea mare fără să știți. Posibilele efecte secundare ale suplimentelor alimentare includ: greaţă, vărsături, durere de cap, constipaţie, somnolență excesivă.
Suplimentele pot avea, de asemenea, complicații și riscuri pe termen lung. Cum ar fi afectarea ficatului sau a altor organe, rezistența osoasă redusă, risc crescut de sângerare, modificări ale răspunsului dumneavoastră la anestezie, eficacitate redusă a chimioterapiei, afectarea sistemului nervos ș.a. În plus, unele suplimente pot interacționa cu medicamentele prescrise. Unele efecte secundare sunt specifice anumitor suplimente sau combinației dintre anumite suplimente și medicamente. De exemplu, vitamina K poate face ca un medicament recomandat pentru subțierea sângelui, spre exemplu, să fie mai puțin eficient. De aceea, este întotdeauna important să spuneți unu medic despre orice fel de suplimente pe care le luați.
Care este diferența?
Producătorii și comercianții cu amănuntul folosesc uneori termenul „suplimente alimentare” pentru a eticheta suplimentele făcute din ingrediente specifice care nu sunt realizate în laborator. Sunt făcute pentru a fi adăugate în alimente sau sunt bogate în calorii. De exemplu, unele suplimente sub formă de pudră care sunt menite să fie amestecate într-un aliment sau băutură ar putea fi numite suplimente alimentare. Suplimentele care furnizează calorii și sunt menite să înlocuiască o masă sau o parte a unei mese pot fi uneori numite suplimente alimentare.
Deși s-a descoperit că unele îmbunătățesc sănătatea generală și reduc riscul anumitor afecțiuni de sănătate, suplimentele pot avea și riscuri. Riscurile și perspectivele legate de administrarea oricărui supliment depind de tipul de supliment, de doză, de motivul pentru care îl luați și de factori precum sănătatea dumneavoastră generală și orice medicamente pe care le luați.
Diferite suplimente alimentare au efecte diferite asupra corpului tău. De exemplu, vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, iar curcumina poate reduce inflamația. Suplimentele multiple includ pierderea în greutate pe lista lor de beneficii. Cu toate acestea, există puține sau deloc dovezi științifice pentru majoritatea acestor afirmații. Timpul necesar pentru a vedea efectele unui supliment depinde de tipul de supliment și de doză. Uneori, poate dura doar o zi sau două. Dar ar putea trece săptămâni sau luni până când veți observa efectele unor suplimente.
În loc de concluzie, Healthline evidenţiază că suplimentele alimentare, cum ar fi vitaminele, ierburile și mineralele pot ajuta la furnizarea de nutrienți și la îmbunătățirea sănătății generale.
Însă, cu toate acestea, suplimentele sunt, de asemenea, asociate cu efecte secundare și riscuri. De aceea reamintim că este important să vă consultați cu un medic sau cu un farmacist despre orice suplimente pe care le luați, pentru a vă asigura că sunt sigure pentru dvs.
Citiți și: Alimentele ultraprocesate, un pericol pentru organism