Summitul BRICS din Rusia este considerat de ruși cel mai mare eveniment de politică externă organizat vreodată în țara condusă de Vladimir Putin. Observatori internaționali arată că se pregătește o nouă ordine globală și un nou sistem de plată mondial și s-ar permite Moscovei să evite sancțiunile occidentale. La evenimentul din Kazan participă lideri din 36 de țări.
O nouă ordine globală și un nou sistem de plată mondial se pregătește la summitul BRICS de la curtea lui Vladimir Putin. Așa susțin specialiști, într-o analiză, citați de Washington Post. Vladimir Putin îi găzduiește pe liderii Sudului Global la summitul BRICS, menit să contrabalanseze influența occidental. Președintele Xi Jinping din China, Narendra Modi din India și alți lideri mondiali au sosit marți în orașul rus Kazan pentru un summit al blocului BRICS, al economiilor în curs de dezvoltare. În acest fel, Kremlinul speră să transforme acest summit BRICS într-un punct de plecare pentru sfidarea influenței occidentale în afacerile globale.
Summitul BRICS de la curtea lui Vladimir Putin
Președinți precum Xi Jinping, din China, Narendra Modi, din India și alți lideri mondiali au sosit în orașul Kazan, din Rusia, pentru un summit al blocului BRICS, al statelor în curs de dezvoltare. Pentru președintele rus Vladimir Putin, întâlnirea de trei zile oferă, de asemenea, o modalitate puternică de a demonstra eșecul eforturilor conduse de SUA de a izola Rusia în privința acțiunilor sale în Ucraina. Consilierul pentru afaceri externe de la Kremlin, Yuri Ushakov, l-a numit „cel mai mare eveniment de politică externă organizat vreodată” de Rusia, la care participă 36 de țări și peste 20 dintre ele reprezentate de șefi de stat. Alianța care a inclus inițial Brazilia , Rusia, India, China și Africa de Sud s-a extins rapid cu state precum Iran, Egipt, Etiopia, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. De asemenea, Turcia, Azerbaidjan și Malaezia au solicitat, oficial, să devină membri, iar alte câteva state și au exprimat interesul de a adera.
Nou sistem de plată alternativă la rețeaua globală de mesagerie bancară SWIFT
Observatori internaționali, citați de Washington Post, arată că summitul BRICS face parte din eforturilor Kremlinului de a prezenta sprijinul din partea Sudului Global pe fondul tensiunilor cu Occidentul. Se arată că, în acest fel, se extind legăturile economice și financiare cu statele participante la summitul de la Kazan. Proiectele propuse în cadrul BRICS includ crearea unui nou sistem de plată care ar oferi o alternativă la rețeaua globală de mesagerie bancară SWIFT. În acest fel, s-ar permite Moscovei să evite sancțiunile occidentale și să comercializeze cu partenerii.
Parteneriat „fără limite”
Summitul BRICS. Vladimir Putin, care avea aproximativ 20 de întâlniri bilaterale, în marja acestui SUMMIT, a discutat, marți, cu Xi Jinping, Narendra Modi și președintele sud-african Cyril Ramaphosa, înainte de deschiderea summitului. Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat un parteneriat „fără limite” cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în 2022. S-au întâlnit deja de două ori în acest an, la Beijing în mai și la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai din Kazahstan, în iulie.
Vladimir Putin a descris relațiile dintre Moscova și Beijing drept „unul dintre principalii factori stabilizatori ai lumii”
Summitul BRICS. Salutându-l pe Xi Jinping, Vladimir Putin a descris relațiile dintre Moscova și Beijing drept „unul dintre principalii factori stabilizatori ai lumii”. El a promis că va „extinde coordonarea pe toate forumurile multilaterale de dragul stabilității globale și al unei ordini mondiale corecte”. „Pe fondul transformărilor tectonice nevăzute de secole, situația internațională trece prin schimbări și răsturnări grave”, a declarant Xi Jinping, salutând „caracterul fără precedent” al legăturilor dintre Rusia și China.
India consideră Moscova un partener testat în timp încă din vremea Războiului Rece
Summitul BRICS. Cooperarea dintre Rusia și India. New Delhi consideră Moscova un partener testat în timp încă din vremea Războiului Rece, în ciuda legăturilor strânse dintre Rusia și principalul rival al Indiei, China. Aliații occidentali doresc ca India să fie mai activă în a convinge Moscova să pună capăt războiului din Ucraina, dar președintele din India, Narendra Modi, a evitat să condamne Rusia, subliniind în același timp o reglementare pașnică. „Susținem pe deplin instaurarea cea mai rapidă a păcii și stabilității”, a spus Modi, care a vizitat ultima dată Rusia în iulie. Putin a salutat ceea ce el a descris drept un „parteneriat strategic privilegiat” între Rusia și India.
Întâlnire cu șeful ONU la summitul BRICS
Summitul BRICS. În timpul unei întâlniri cu președintele din Africa de Sud, Cyril Ramaphosa, președintele rus a subliniat eforturile comune pentru o „ordine globală echitabilă, multipolară” și a menționat în mod special eforturile membrilor BRICS de a crea un „nou sistem de plată independent”. După o cină pentru delegații, Vladimir Putin sa întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi, care a lăudat „dezvoltarea dinamică” a relațiilor Moscova-Cairo din ultimii ani. Joi, Putin urmează să se întâlnească și cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, care va efectua prima sa vizită în Rusia în mai bine de doi ani. Guterres a criticat în mod repetat acțiunile Rusiei în Ucraina.
CITIȚI ȘI: Lovitură de grație pentru NATO: Turcia vrea să adere la BRICS