Noi, liderii Grupului celor Șapte (G7), ne-am întâlnit la Hiroshima pentru Summit-ul nostru anual din 19-21 mai 2023, mai uniți ca niciodată în hotărârea de a face față provocărilor globale ale acestui moment și de a stabili cursul pentru un viitor mai bun. Munca noastră are rădăcini în respectul pentru Carta Națiunilor Unite (ONU) și în parteneriatul internațional.
(continuarea Declarației comune G7, Hiroshima 2023)
Regiunea Indo-Pacific
6. Reiterăm importanța unui Indo-Pacific liber și deschis, care este incluziv, prosper, sigur, bazat pe statul de drept și care protejează principiile comune, inclusiv suveranitatea, integritatea teritorială, soluționarea pașnică a disputelor și libertățile fundamentale și drepturile omului.
Având în vedere importanța regiunii, membrii G7 și partenerii noștri au luat inițiative specifice în Indo Pacific pentru a ajuta la consolidarea angajamentului nostru. Subliniem angajamentul nostru de a consolida coordonarea cu partenerii regionali, inclusiv Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și statele sale membre. Reafirmăm sprijinul neclintit pentru centralitatea și unitatea ASEAN și angajamentul nostru de a promova cooperarea în conformitate cu perspectivele ASEAN pentru Indo-Pacific. De asemenea, reafirmăm parteneriatul cu țările insulare din Pacific și reiterăm importanța sprijinirii priorităților și nevoilor acestora în conformitate cu Strategia 2050 a Forumului Insulelor Pacificului pentru Continentul Pacificului Albastru (Blue Pacific Continent, n.r). Salutăm și încurajăm în continuare eforturile depuse de sectorul privat, universități și think tank-uri, care contribuie la realizarea unui Indo Pacific liber și deschis.
Economia globală, finanțe și dezvoltare durabilă
7. Economia globală a dat dovadă de rezistență la multiple șocuri, inclusiv pandemia COVID-19, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și presiunile inflaționiste asociate.
Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți și să rămânem agili și flexibili în politica noastră macroeconomică, pe fondul incertitudinii sporite cu privire la perspectivele economice globale.
În lupta pentru o creștere puternică, durabilă, echilibrată și favorabilă incluziunii, ne angajăm în favoarea unui mix de politici macroeconomice orientat spre stabilitate și creștere, care susține sustenabilitatea fiscală pe termen mediu și stabilitatea prețurilor.
Inflația rămâne ridicată, iar băncile centrale rămân ferm angajate în atingerea stabilității prețurilor, în conformitate cu mandatele lor individuale. Între timp, politica fiscală ar trebui să continue să ofere, după caz, sprijin temporar și direcționat grupurilor vulnerabile care suferă de creșterea costului vieții și să catalizeze investițiile necesare pentru transformările ecologice și digitale, în timp ce poziția fiscală generală ar trebui să asigure sustenabilitatea pe termen mediu.
De asemenea, reafirmăm angajamentele noastre referitoare la cursul de schimb [între membri] G7. Subliniem din nou importanța reformelor din partea ofertei, în special a celor care măresc oferta de muncă și sporesc productivitatea.
Subliniem, de asemenea, rolul crucial al femeilor și al grupurilor subreprezentate pentru succesul pe termen lung al economiilor noastre prin promovarea incluziunii, diversității și inovării. Așteptăm cu nerăbdare o revizuire cu succes a Principiilor de guvernanță corporativă a G20/Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a consolida sustenabilitatea și reziliența sectorului privat.
Recunoscând că structurile noastre economice și sociale au suferit o transformare dinamică și fundamentală, subliniem aspectele multidimensionale ale bunăstării și că aceste aspecte ar trebui incluse în elaborarea politicilor într-un mod practic și eficient. Astfel de eforturi vor contribui la menținerea încrederii în democrație și o economie de piață, care sunt valorile de bază ale G7.
Reziliența sistemului financiar global
8. Vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluțiile din sectorul financiar și vom fi pregătiți să luăm măsuri adecvate pentru a menține stabilitatea financiară și reziliența sistemului financiar global.
Reafirmăm că sistemul nostru financiar este rezistent, susținut de reformele de reglementare financiară implementate după criza financiară globală din 2008. Susținem ferm activitatea Consiliului de Stabilitate Financiară (Financial Stability Board – FSB, n.r.) și a organismelor de stabilire a standardelor privind creșterea rezistenței intermedierii financiare nebancare. Vom continua dezbaterile politice privind banii digitali pentru a valorifica beneficiile inovării, cum ar fi eficiența plăților, precum și incluziunea financiară, abordând în același timp potențialele riscuri la adresa stabilității, rezilienței și integrității sistemului monetar și financiar.
Monitorizarea, reglementarea și supravegherea eficiente sunt esențiale pentru abordarea riscurilor de stabilitate financiară și de integritate prezentate de activitățile și piețele criptoactive și pentru a evita arbitrajul de reglementare, susținând în același timp inovația responsabilă.
Subliniem din nou angajamentul nostru politic puternic față de punerea în aplicare rapidă la nivel mondial a soluției pe doi piloni a cadrului incluziv OCDE/G20 pentru a aborda provocările fiscale care decurg din globalizare și digitalizarea economiei și pentru a stabili o taxă internațională mai stabilă și mai echitabilă. sistem.
Recunoaștem progrese semnificative în negocierea Pilonului 1 al Convenției Multilaterale (MLC) a OECD și reafirmăm angajamentul nostru pentru finalizarea rapidă a negocierilor, astfel încât MLC să poată fi gata pentru semnare în termenul convenit. Salutăm progresele din legislația națională către implementarea Pilonului 2.
Vom oferi în continuare țărilor în curs de dezvoltare sprijin pentru consolidarea capacității lor fiscale de a construi surse sustenabile de venituri fiscale, subliniind importanța asistenței pentru implementarea Soluției cu doi piloni.
Dezvoltarea durabilă și reducerea sărăciei
10. Recunoaștem că atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030, reducerea sărăciei,
Răspunsul la provocările globale, inclusiv criza climatică, și abordarea vulnerabilităților datoriei din țările cu venituri mici și medii sunt urgente, interdependente și se consolidează reciproc.
Suntem hotărâți să facem partea noastră pentru a mobiliza resursele publice și private necesare pentru a face față acestor provocări și pentru a sprijini o tranziție justă. Recunoscând importanța furnizării și protejării bunurilor publice globale, vom sprijini eforturile de a încorpora reziliența, sustenabilitatea și incluziunea ca elemente integrante în eforturile BMD de a reduce sărăcia și de a promova prosperitatea comună. Ne vom strădui să îmbunătățim setul de instrumente pentru finanțarea dezvoltării pentru a mobiliza finanțare suplimentară de la instituțiile financiare internaționale, partenerii bilaterali și sectorul privat pentru a reduce mai eficient sărăcia, abordând mai bine vulnerabilitățile, inclusiv schimbările climatice.
Vom lucra împreună și cu partenerii pentru a realiza această ambiție și pentru a face progrese concrete pe această agendă în momentele cheie în cursul anului viitor, începând cu Summitul organizat la Paris în perioada 22-23 iunie pentru a revitaliza finanțarea dezvoltării globale și continuând impulsul prin Summitul G20 de la New Delhi, Summit-ul SDG de la New York, reuniunile anuale din 2023 ale Grupului Băncii Mondiale (WBG) și ale Fondului Monetar Internațional (FMI) de la Marrakech, Conferința G20 Compact cu Africa de la Berlin și a 28-a reuniune a Conferinței Părțile Convenției-cadru ale ONU privind schimbările climatice (UNFCCC-COP 28) din Emiratele Arabe Unite (UAE).
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă
11. Suntem hotărâți să asumăm un rol de lider în inversarea reducerii avansului către ODD. Recunoscând că 2023 este punctul de jumătate pentru atingerea ODD-urilor, subliniem importanța Summitului SDG din septembrie și va contribui în mod ambițios la un rezultat de succes.
Ne reafirmăm angajamentul de a revitaliza cooperarea internațională și de a consolida multilateralismul. Vom accelera punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Agendei de Acțiune Addis Abeba (AAAA) și vom face acest lucru într-o manieră cuprinzătoare și transformatoare de gen, inclusiv prin dezvoltarea condusă la nivel local. De asemenea, vom promova conceptul de securitate umană în noua eră, urmărind realizarea unei societăți care să nu lase pe nimeni în urmă. Subliniem rolul critic al cooperării pentru dezvoltare și al parteneriatelor internaționale în abordarea provocărilor globale și nevoia de a ne angaja cu partenerii internaționali în solidaritate.
De asemenea, solicităm mobilizarea în continuare a resurselor interne și utilizarea eficientă a resurselor existente, precum și mobilizarea activelor financiare private pentru a aborda deficiențele de finanțare pentru dezvoltarea durabilă. Subliniem necesitatea unor eforturi continue de extindere a asistenței oficiale pentru dezvoltare (AOD) și extinderea utilizării sale catalitice, inclusiv prin mecanisme de finanțare inovatoare, recunoscând importanța angajamentelor respective, cum ar fi obiectivul de 0,7% AOD/VNB pe care l-au adoptat unele țări.
Articole anterioare din serial: link direct Partea I link direct Partea II