Peste 90% dintre utilizatorii de tehnologie sunt afectați de nomofobie sau teama de a trăi fără dispozitivele digitale, reiese dintr-un articol recent publicat pe blogul de specialitate al Eset România.
În viziunea experților în securitate cibernetică, terminalele mobile au fost proiectate pentru a captura atenția în mai multe moduri decât fiecare individ își poate da seama. Din acest motiv se dezvoltă un atașament nesănătos față de dispozitive. Iar acest lucru nu afectează doar echilibrul mental, ci și confidențialitatea și securitatea datelor personale.
Există șapte miliarde de smartphone-uri
Potrivit unei analize semnate de Imogen Byers, parte a echipei Eset, la nivel global există aproximativ șapte miliarde de smartphone-uri, reprezentând echivalentul a circa 85% din populația globală de opt miliarde de persoane.
„Cu abundența de aplicații de pe piață, aceste dispozitive de mici dimensiuni pot simplifica stresul vieții de zi cu zi, pot elimina plictiseala și vă pot menține conectați în permanență. În ziua de azi, puteți chiar experimenta o întreagă relație romantică de pe telefon folosind AI. Jocurile mobile înseamnă că vă puteți distra în călătorii lungi sau delegații în care plecați singuri, cu universuri virtuale, puzzle-uri sofisticate și recompense pe măsură. Un alt punct de interes o reprezintă aplicațiile de fitness. Cu ajutorul acestora puteți urmări progresul pe care-l faceți, puteți descoperi noi antrenamente și puteți găsi motivație în acele zile în care ieșirea la alergare nu pare atât de atrăgătoare. Lista este într-adevăr nesfârșită… Și asta face parte din problemă.”, notează sursa citată.
Suferim aproape toți, dar prea puțini conștientizează
De la aplicațiile care ne pot ușura viața, până la dependența de aceste dispozitive este un par destul de mic, pe care-l facem, de multe ori, fără să conștientizăm.
”Dar ceea ce este posibil să nu realizăm este că aceste aplicații au caracteristici specifice special concepute pentru a ne face să revenim pentru și mai multe beneficii. Luând în considerare faptul că o persoană petrece, în medie, peste trei ore pe smartphone în fiecare zi, utilizarea aplicațiilor online poate depăși beneficiile și se poate transforma într-o dependență”, avertizează specialistul Eset.
Cum ne fac algoritmii să pierdem noțiunea timpului petrecut pe rețele
Un alt element care atrage utilizatorul către dispozitivul mobil este reprezentat de fluxurile infinite de conținut. Astfel, ceea ce la început era doar o “verificare rapidă” pentru a vedea ce se întâmplă în propria sferă digitală, s-a transformat ulterior într-o avalanșă de conținut, cu alte știri, postări și videoclipuri captivante ce apar automat pe măsură ce “feed”-ul din aplicațiile preferate este derulat.
„Cu algoritmi unici care se asigură că ceea ce vedeți este similar cu postările și conținutul cu care ați interacționat anterior, nu este de mirare că nu vă puteți abține. Un astfel de exemplu este timpul conectat la platforma TikTok, statisticile arătând că o persoană petrece în medie 90 de minute pe zi în aplicație”, explică specialistul Eset.
Ce este satisfacția instantanee
De asemenea, în peisajul dependenței de tehnologie apare satisfacția instantanee, atunci când o postare distribuită online a primit cât mai multe “aprecieri” și “comentarii”.
„Iar tocmai acest sentiment vă îndeamnă să vreți mai mult. Această validare socială declanșează sistemul de recompense din creier, o rețea complexă care stimulează anumite comportamente prin eliberarea de dopamină (hormonul plăcerii). De asemenea, puteți obține această eliberare de dopamină și din alte lucruri, cum ar fi consumul de ciocolată sau shopping online pentru produsele preferate, motiv pentru care s-ar putea să ajungeți să consumați toată cutia de bomboane sau să goliți cardul bancar”, se menționează în materialul de specialitate.
Ce este nomofobia
Alte situații ce pot duce la apariția nomofobiei sunt notificările constante și senzația de evadare din stresul cotidian, ce adâncesc și mai mult privitorul în online.
Nomofobia poate afecta sănătatea și bunăstarea generală a persoanei dependente, iar pe lista problemelor întâlnite se află: lipsa unui somn de calitate, izolarea socială și perioade de concentrare redusă.
„Să nu uităm: nu este deloc exagerat să afirmăm că un atașament nesănătos față de tehnologie vă poate determina în cele din urmă să neglijați securitatea și confidențialitatea personală, până la punctul în care vă puteți implica în comportamente online cu risc ridicat. Pentru început, dacă sunteți obosit și vă este greu să vă concentrați, șansele sunt mai mari să nu citiți cu atenție mesajele și să dați click pe un link aparent legitim, dar rău intenționat, care ajunge în căsuța dvs. de e-mail. De asemenea, s-ar putea să lăsați garda jos atunci când utilizați rețele Wi-Fi gratuite, fără să fiți atent la măsurile de precauție adecvate sau să reutilizați aceleași parole pentru mai multe dintre conturile dumneavoastră online.”, mai avertizează sursa citată.
Atenție sporită la pericolele online care îi pândesc pe copii
”În plus, copiii și adolescenții sunt și mai vulnerabili la pericolele lumii online, așadar, dacă sunteți părinte, poate doriți să vă asigurați că propriul comportament reprezintă un bun model de urmat pentru o utilizare sănătoasă a tehnologiei. Pe lângă faptul că discutați cu copiii dumneavoastră despre obiceiurile digitale sănătoase, puteți folosi ESET Parental Control pentru a vă ajuta să stabiliți limite care să le permită copiilor să profite la maxim de conectivitate, într-un mod sigur și controlat”, precizează Imogen Byers, citat de Agerpres.
Eset a fost fondată în anul 1992 în Slovacia și se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecție și analiză a conținutului malware. Compania este prezentă în peste 180 de țări.