Guvernul României vrea să stimuleze utilizarea pompelor de căldură în sectorul rezidențial. Programul Electric UP, care urmează să fie lansat, va ajuta cetățenii să-și doteze locuințele cu astfel de instalații de căldură. Programul include finanțări pentru achiziția și instalarea acestor echipamente, dar oferă o oportunitate doar pentru prosumatorii din România.
Subvenții pentru pompele de căldură
Guvernul României dorește să crească utilizarea pompelor de căldură în sectorul rezidențial prin intermediul viitorului program Electric UP, care va include aceste echipamente în lista cheltuielilor eligibile pentru subvenții. Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, a confirmat acest lucru la cea de-a opta ediție a Profit Energy.forum.
“Am recunoscut prin actualul PNIESC ceea ce nu se găseşte la nivelul statisticii, dar toată lumea o foloseşte, mai ales în clădirile comerciale şi industriale, sunt foarte multe pompe de căldură şi vom creşte nivelul de penetrare la nivelul rezidenţialului”, a declarat Sorin Elisei, citat de News.ro.
Programul reprezintă o componentă esențială a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), care prevede creșterea ponderii energiei din surse regenerabile.
Ce este programul Electric UP și cum poți beneficia de bani de la Guvern
Programul Electric UP se adresează prosumatorilor, adică celor care produc energie regenerabilă și doresc să integreze tehnologii verzi în locuințele lor. Potrivit lui Sorin Elisei, schema de finanțare care urmează să fie lansată include pompele de căldură printre echipamentele eligibile pentru subvenționare.
Prosumatorii cu panouri şi mijloace de stocare pot să se doteze şi cu pompe de căldură, a explicat Elisei și a precizat că programul va sprijini extinderea acestei tehnologii și în sectorul rezidențial, după succesul înregistrat în domeniul comercial și industrial.
Prin acest program, cetățenii care deja folosesc panouri fotovoltaice și alte surse regenerabile de energie vor avea posibilitatea să acceseze fonduri pentru a-și instala pompe de căldură, reducând astfel costurile energetice și contribuind la protecția mediului.
Includerea pompelor de căldură în programul Electric UP reprezintă o oportunitate semnificativă pentru prosumatorii din România. Cu ajutorul subvențiilor oferite de Guvern, aceștia vor putea investi în tehnologii eficiente și sustenabile, contribuind la creșterea utilizării energiei regenerabile în sectorul rezidențial.