Oamenii solicită acum subvenții de la stat și reglementarea prețurilor pentru kebab, iar autoritățile admit că este o problemă serioasă. Germanii îl pun la zid pe Olaf Scholz și îi cer să aprobe un program de subvenții guvernamentale care să mențină prețul accesibil pentru acest preparat.
Kebabul este unul dintre alimentele preferate ale locuitorilor din Germania, iar politicienii spun că prețul acestuia este un subiect frecvent în discuțiile cu alegătorii.
Scholtz, asaltat de întrebările despre prețul kebabului
Cancelarul Olaf Scholz s-a obișnuit atât de mult să fie întrebat despre prețul kebabului în timpul aparițiilor publice, încât guvernul său a făcut postări chiar și pe rețelele de socializare despre acest subiect. Guvernul explică faptul că majorarea prețurilor este cauzată în mare parte de creșterea costurilor salariale și de cele ale energiei electrice.
„Este destul de frapant faptul că peste tot unde merg, în principal tinerii întreabă dacă nu ar trebui să existe de preț plafonat pentru doner”, a declarat Scholz.
Subvenții pentru kebab
Partidul de extremă stânga Die Linke a făcut o propunere pe care dorește să o prezinte parlamentului, prin care să fie introdus un plafon de preț doner kebab. Organizația susține că, în unele orașe, kebabul costă deja 10 euro, de la 4 euro cât era în urmă cu doar doi ani.
Partidul recomandă un preț maxim de 4,90 euro și să aibă un preț de 2,90 euro pentru tineri, în special pentru cei cu venituri mici, pentru care acest fel de mâncare este un aliment de bază. Se propune ca fiecare gospodărie să primească zilnic bonuri Doner.
Piața kebabului se ridică la aproximativ 7 miliarde de euro pe an în Germania.
Cât ar costa subvenționarea kebabului
Pe baza celor aproximativ 1,3 miliarde de kebaburi care sunt consumate în fiecare an în țară – 400.000 pe zi numai în Berlin – un astfel de program de subvenționare ar costa 4 miliarde de euro anual, a calculat Die Linke.
Prețul kebabului, o problemă serioasă pentru politicieni
Hanna Steinmüller, deputat din partea Verzilor, un partid care face apel la oameni să renunțe la carne, a abordat această problemă în parlament la începutul acestui an. „Pentru tineri, în acest moment, este o problemă la fel de importantă ca și locul în care se vor muta atunci când vor pleca de acasă. Știu că nu este o problemă de zi cu zi pentru mulți oameni de aici”, le-a spus ea colegilor parlamentari, «și că… este, de asemenea, ceva care ar putea fi ridiculizat, dar cred că, în calitate de reprezentanți ai alegătorilor, suntem obligați să evidențiem aceste perspective diferite».
Angela Merkel „a ținut donerul sub control”
Cancelarul Olaf Scholz exclude plafonarea prețurilor, considerând că „nu poate fi implementat” într-o economie de piață liberă, notează The Guardian.
Printre reacțiile de pe rețelele de socializare, unii tineri au cerut revenirea Angelei Merkel, argumentând că, în calitate de cancelar, predecesoarea lui Scholz „a ținut donerul sub control”.
Cum s-a inventat «Dönerflation»
Deniz, un vânzător de doner la un chioșc de lângă stația Friedrichstrasse din Berlin, unde prețul a crescut de la 3,90 euro la 7 euro în mai puțin de doi ani, a declarat că nu vede cum ar putea scădea prețul în curând. „Am fost forțați să mărim prețul, din cauza exploziei prețurilor la chirii, energie și alimente”, a spus el. „Oamenii ne vorbesc tot timpul despre «Dönerflation», ca și cum i-am păcăli, dar este complet în afara a ceea ce putem noi controla.”
Prețul kebabului a devenit un subiect sensibil în Germania și reflectă o problemă mai amplă legată de creșterea costurilor de trai și de accesibilitatea alimentelor.