Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a anunțat că Lista Substanțelor și Metodelor Interzise pentru 2025 este acum în vigoare, după ce a fost aprobată pe 12 septembrie 2024 de Comitetul Executiv și publicată oficial la finele lui decembrie 2024.
Este vorba despre un document esențial pentru sportivii din România și nu numai. Această listă conține substanțele și metodele interzise atât în competiții, cât și în afara acestora, „contribuind la menținerea unui sport curat și echitabil”, după cum notează Federația Română de Culturism și Fitness.
Lista specifică substanțele și metodele interzise atât în timpul competițiilor, cât și în afara acestora și este obligatorie pentru toți semnatarii Codului Mondial Anti-Doping.
Printre modificările majore din lista pentru 2025 se numără mai multe reguli, printre care, în primul rând: intervalele de administrare a formoterolului au fost ajustate, dar doza zilnică maximă rămâne aceeași.
Urmează: Donarea de sânge și componente sangvine, inclusiv prin afereză, nu mai este interzisă dacă este efectuată într-un centru acreditat; Hydrafinil a fost clasificat drept stimulant nespecificat; Guanfacina este confirmată ca substanță care nu intră pe lista celor interzise; Beta-blocantele nu mai sunt interzise în disciplinele de schi și snowboard.
Lista este actualizată anual pe baza cercetărilor științifice și medicale, a tendințelor și a informațiilor obținute de la autorități și companii farmaceutice.
Lista substanțelor interzise – Unde poate fi consultată
Documentele oficiale pentru 2025, inclusiv rezumatul modificărilor și notele explicative, sunt disponibile în engleză, franceză și spaniolă pe site-ul WADA.
De asemenea, Lista Interzisă 2025, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, poate fi consultată în format electronic pe site-ul oficial al ANAD la https://anad.gov.ro/web/lista-interzisa-medical-sut/lista-interzisa.
Pentru detalii suplimentare, ANAD a furnizat și un sumar al modificărilor aduse pentru anul 2025, oferind explicații cu privire la noile substanțe adăugate și modificările de dozaj pentru anumite substanțe. Printre schimbările majore se numără adăugarea substanțelor S-107 și S48168 în clasa stabilizatorilor și modificarea intervalelor de dozaj pentru formoterol, conform recomandărilor recente.
Citiți și: Lumânări parfumate cu substanțe cancerigene. Ce tip de ceară să NU cumpărați