Echipele de salvare caută în continuare submarinul dispărut, duminică, în Atlanticul de Nord, însă șansele ca cei cinci pasageri să fie găsiți în viață sunt extrem de mici.
Rezervele de oxigen sunt pe sfârșite, iar cei din submersibil se confruntă cu o perspectivă claustrofobică şi terifiantă. Și asta ținând cont de dimensiunile reduse ale ambaracțiunii și de adâncimea de câteva mii de metri la care se află sub apă, relatează BBC. Sursa citată atrage atenția asupra riscurilor de sănătate la care sunt expuși ocupanții submarinului.
Rezervele de oxigen mai ajung pentru cel mult 10 ore
Nici acum, echipele de salvare nu au reușit să identifice cu exactitate locul unde se află submersibilul Titan. Acesta zace încă de duminică pe fundul oceanului, la o adâncime de circa 4.000 de metri, după ce s-a pierdut în timp ce voia să ajungă la epava Titanicului.
În același timp, nu se știe nici care este starea celor cinci membri ai echipajului de la bord, însă în mod clar nu este deloc una bună. Se crede că rezerva de oxigen ar mai ajunge pentru mai puțin de 10 ore, ceea ce face ca operațiunile de salvare să ducă o cursă contracronometru pentru găsirea submarinului înainte de a fi prea târziu.
Potrivit doctorului Ken Ledez, expert în medicină hiperbară la Universitatea Memorial din St.John’s, Newfoundland, a rămâne fără aer nu este singurul pericol cu care se confruntă cei de la bord, scrie BBC. Astfel, este posibil ca nava să fi rămas fără energie electrică, care probabil are un rol în controlul cantităţii de oxigen şi de dioxid de carbon din interiorul ei.
Ce riscuri de sănătate prezintă pasagerii de pe Titan
Pe măsură ce nivelul de oxigen scade, proporţia de dioxid de carbon expirată de echipaj va creşte, iar acest lucru poate avea consecințe potențial fatale. „Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon se acumulează, acesta devine sedativ, devenind ca un gaz anestezic şi vei adormi”, a explicat Ledez. O cantitate foarte mare de gaz în sânge este cunoscută sub denumirea de hipercapnie, iar asta poate să omoare dacă nu este tratată la timp.
Fost căpitan de submarin al Marinei Regale, Ryan Ramsey spune că a urmărit pe internet videoclipuri cu interiorul submersibilului Titan. El a precizat că nu a putut observa vreun sistem de eliminare a dioxidului de carbon, cunoscut sub numele de epurator. „Aceasta este pentru mine cea mai mare problemă dintre toate”, a spus acesta.
În fotografiile de jos, realizate în timpul unor teste efectuate de specialiștii de la Ocean Gate, puteți vedea cum arată la interior submersibilul Titan.
Totodată, echipajul este expus și riscului de hipotermie, când corpul devine prea rece. Potrivit căpitanului Ramsey, dacă submersibilul se află pe fundul mării, temperatura apei este în jur de 0 grade Celsius. Dacă electricitatea s-a pierdut la bord, submarinul nu va mai genera energie şi, prin urmare, nu poate genera nici căldură.
Hipotermia, lipsa de oxigen şi acumularea de dioxid de carbon în interiorul submersibilului vor provoca scăderea abilității echipajului de a încerca să ia legătura cu echipele de salvare prin lovirea pereţilor la intervale regulate. „Dacă sunt inconştienţi, nu vor putea face prea multe pentru a se ajuta singuri”, a mai precizat dr. Ledez.
„Dacă cineva poate supravieţui în această situaţie sunt chiar aceşti oameni”
Paza de Coastă a avertizat că, probabil, a mai rămas puţin oxigen. Cu toate acestea, echipajul ar putea fi capabil să-şi conserve proviziile, cel puţin pentru o vreme. Căpitanul Ramsey spune că şi încetinirea respiraţiei ar fi de ajutor, dar însă admite că acest lucru ar putea fi dificil având în vedere stresul la care ar fi supuşi pasagerii.
Referitor la proviziile de alimente şi de apă, Paza de Coastă a SUA a declarat că echipajul avea la bord câteva „raţii limitate”, dar nu a putut preciza cât de multe.
În ciuda acestor provocări, dr. Ledez îndeamnă să nu se anuleze prea curând operaţiunea de salvare. El spune că aceşti oameni ar putea fi capabili să supravieţuiască chiar şi atunci când nivelul de oxigen este foarte scăzut.
„Dacă cineva poate supravieţui în această situaţie sunt chiar aceşti oameni. Depinde doar dacă au energie, dacă au lumină pentru a putea găsi lucruri, dar absolut, ei ar putea fi încă în viaţă”, spune medicul.