Pe măsură ce relațiile președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol cu opoziția s-au rupt în acest an, diplomații occidentali au sperat că tensiunile interne nu vor afecta poziția sa tare față de China și Coreea de Nord, care a convenit SUA.
Concentrarea pe o politică externă considerată favorabilă Occidentului, atenția limitată asupra discordiei politice din Coreea de Sud și ezitarea de a fi văzuți amestecând în chestiuni interne, i-au lăsat pe partenerii săi luați prin surprindere când Yoon a impus pentru scurt timp legea marțială pe 3 decembrie, au declarat analiști și actuali și foști diplomați.
Yoon este acum pus sub acuzare și puterile sale suspendate – iar implozia sa politică anunță probabil revenirea stângii politice, care este mai puțin înclinată să susțină SUA și Japonia. “Aliații săi de la Washington sunt preocupați de un singur lucru – securitatea națională a SUA”, a declarat Karl Friedhoff de la Chicago Council on Global Affairs. “Când am ridicat problema (internă), mi s-a spus într-o ocazie: ‘De ce contează asta?’ Și acum vedem de ce contează.”
Conservatorul Yoon a fost lăudat în capitalele occidentale pentru obiectivul său politic de a face din Coreea de Sud un “stat pivot global” prin promovarea libertății, a drepturilor omului și a statului de drept. Această politică a făcut ca Seulul să fie de partea Washingtonului și a NATO în ceea ce privește punctele fierbinți precum Marea Chinei de Sud, Taiwan și Ucraina.
Philip Turner, care a fost ambasador al Noii Zeelande la Seul până anul trecut, a spus că Yoon a arătat totuși tendințe autocratice.
Întrebat la scurt timp după tentativa de lege marțială dacă a fost un eșec al serviciilor de informații faptul că Washingtonul a fost luat prin surprindere de un aliat cheie, secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a declarat că aproape toți interlocutorii americani din Coreea de Sud, inclusiv în biroul președintelui, au fost “profund surprinși” de mișcarea lui Yoon.
Miercuri, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a invocat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Donald Trump, atunci când a comentat mișcarea lui Yoon.
“Nu am văzut asta venind, da, dar am avut momentul 6 ianuarie”, a spus Sullivan la un eveniment. “Așa că cred că este important pentru noi să recunoaștem că evenimentele dramatice se întâmplă chiar și în democrații foarte avansate și consolidate”.
Henry Haggard, un fost diplomat american detașat la ambasada din Seul până în iunie, a contestat sugestiile că țările occidentale au ignorat tendințele dure ale lui Yoon.
“Coreea l-a ales pe Yoon pentru ca slăbiciunile sale să fie relevante pentru Coreea de Sud, nu pentru noi”, a declarat el pentru Reuters.