Microdronele militare care își pot flutura aripile în timpul zborului ar putea deveni în curând realitate pe tărâmul de luptă. Pornind de la un brevet semnat în 2014 pentru a crea aripi manevrabile pentru avioane fără pilot, laboratorul de cercetare de elită al Forțelor Aeriene ale SUA colaborează cu Airion Health LLC pentru a crea prototipul unui mini vehicul aerian care poate imita zborul insectelor sau al păsărilor și are capacitatea de a-și schimba viteza fără sprijinul unui computer de mare putere.
Microdronele ar putea fi folosite pentru supraveghere pe teren sau deasupra bazelor militare sau pentru a supraveghea țintele înainte ca personalul sau alte aeronave să ajungă pe câmpul de luptă. Astfel, microdronele s-ar putea dovedi a fi un aliat de nădejde într-un potențial viitor conflict militar. Deși dimensiunea și greutatea MAV nu au fost dezvăluite, nu este prima dată când Forțele Aeriene investesc în drone de dimensiuni mici.
Împreună cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene, Airion – o companie specializată care propune soluții inovatoare atât pentru industria privată, cât și pentru armata SUA – va dezvolta un “micro vehicul aerian”, sau MAV, funcțional până la începutul anului 2022, potrivit Military.com. Astfel, a fost semnat în ianuarie un acord de licență neexclusivă de brevete cu Airion pentru acordarea de licențe pentru invenția deținută de guvern.
Microdronele pot fi folosite și in scop comercial
Acest lucru nu înseamnă că oficialii Forțelor Aeriene vor avea microdronele în mână la acel moment, a declarat Joshua Laravie, specialistul în transfer tehnologic și managerul programului pentru Direcția de Sisteme Aerospațiale a AFRL. “Această etapă este menită să ilustreze și să dovedească faptul că Airion face progrese în vederea atingerii obiectivelor”, a mai spus acesta.
Microdronele vor fi controlate de la distanță, au declarat oficialii Forțelor Aeriene, ceea ce îi va da posibilitatea de a schimba traiectoria în funcție de nevoile utilizatorului. Potrivit brevetului, AFRL caută o dronă care să aibă doar două actuatoare care permit mișcarea mecanică, ceea ce înseamnă că drona își va putea schimba poziția înainte sau înapoi, sus sau jos și la stânga sau la dreapta.
Din punct de vedere comercial, dronele cu o astfel de rază de acțiune pot fi utilizate în spații mici și înguste, cum ar fi tunelurile, sau în utilaje mai mari pentru inspecție.