SUA a anunțat că-și va modifica strategia privind armele nucleare. În acest sens, Departamentul de Apărare a făcut public un raport în care este menționată „necesitatea ajustării posturii de descurajare nucleară”.
Richard Johnson, secretarul adjunct al apărării pentru politica nucleară, a făcut trimitere la programele demarate de Rusia și China pentru îmbunătățirea arsenalului nuclear.
SUA își modifică strategia nucleară
Oficialul american a subliniat că pentru a face față provocărilor fostei și viitoarei putere emergente, SUA are nevoie de o modificare a strategiei nucleare, precizat Johnson.
„Acum ne aflăm într-o lume în care ne confruntăm cu mai mulți concurenți nucleari, mai multe state care cresc, își diversifică și își modernizează arsenalele nucleare și, din păcate, acordă prioritate rolului pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor de securitate națională”, a spus Richard Johnson.
Programul de modernizare nucleară a SUA trebuie să avanseze cu două noi proiecte. Secretarul adjunct al Apărării a făcut referire la bombele gravitaționale B61-13 și la îmbunătățirea submarinelor de clasă Ohio cu arme nucleare.
Din punct de vedere al capacităților tehnice, nici o versiune a bombelor B61-12 sau B61-13 nu sunt arme nuclerare. Prin urmare, nici stocul de arme nucleare al SUA nu crește. Asta pentru că, cel puțin teoretic, focoasele mai veci sunt introduse în carcase noi.
Bomba care rade tot pe o arie de 1,5 kilometri
B61-13 va avea o echipare modernă care va include caracteristici similare cu cele ale B61-12. Pe de altă parte, versiunea B61-7 are o capacitate de explozie de 360 de kilotone, după cum au explicat analiștii militari.
„Detonarea armei mai aproape de țintă va crește probabilitatea ca ținta să fie distrusă, chiar și o instalație foarte dură ar putea fi distrusă, ipotetic, cu o singură B61-13 în loc de două B61-12”, potrivit rapoartelor.
Puterea bombei este de 24 de ori mai mare decât singurele bombe atomice folosite de SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Japonia. Pentru o imagine de ansamblu, dacă scenariul din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale s-ar repeta în Moscova, luați în calcul că bomba B61-7 ar spulbera orice clădire pe o rază de 800 de metri și ar rade orice formă de viață pe o rază de 1,5 kilometri, potrivit Antena 3.