Washingtonul a anunţat interzicerea programelor antivirus ruseşti Kaspersky în SUA, precum şi pentru cetăţenii americani peste tot în lume, reproşând acestui gigant din domeniul securităţii cibernetice apropierea sa de Moscova, potrivit AFP.
„Kaspersky nu va mai putea, între alte activităţi, să vândă softurile sale în SUA sau să furnizeze actualizări ale softurilor deja utilizate”, a anunţat Departamentul Comerţului al SUA într-un comunicat. Interdicţia se aplică de asemenea societăţilor afiliate, filiale şi societăţi-mamă ale Kaspersky Lab”, a precizat ministerul american.
Cu toate acestea, Kaspersky va fi autorizat să-şi desfăşoare unele activităţi până pe 29 septembrie, pentru a le da clienţilor timp să găsească o alternativă. De asemenea, trei entităţi legate de Kaspersky au fost adăugate pe lista neagră a Washingtonului, „pentru cooperarea lor cu autorităţile militare şi cu serviciile de informaţii ruse în vederea sprijinirii obiectivelor guvernului rus în materie de spionaj cibernetic”.
Companiile şi persoanele private care vor continua să utilizeze antivirusul Kaspersky nu se expun cu toate acestea unor sancţiuni din partea SUA, însă sunt avertizate în legătură cu riscurile legate de securitatea cibernetică, precizează Departamentul Comerţului.
„Rusia a arătat de nenumărate ori că are capacitatea şi intenţia de a exploata companii ruse, precum Kaspersky Lab, pentru a aduna şi exploata informaţii americane sensibile”, a comentat secretarul american al comerţului, Gina Raimondo, citată în comunicat.

Programul, interzis agenţiilor federale încă din 2017
Secretarul american al comerțului Gina Raimondo, care a făcut anunțul privind interdicția, le-a spus reporterilor că „Rusia a arătat că are capacitatea și (…) intenția de a exploata companii rusești precum Kaspersky pentru a colecta și folosi ca armă informațiile private ale americanilor”.
Această acţiune „este vitală pentru securitatea noastră internă şi va apăra mai bine informaţiile personale şi viaţa privată a numeroşi americani”, a declarat la rândul său secretarul american pentru securitate internă Alejandro Mayorkas.
Nu este prima dată când Washingtonul ia măsuri ce vizează Kaspersky. Softul fusese interzis agenţiilor federale încă din 2017. De asemenea, în martie 2022, Comisia federală pentru comunicaţii a SUA a adăugat produsele, soluţiile şi serviciile de securitate furnizate, direct sau indirect, de Kaspersky, pe „lista echipamentelor şi serviciilor de comunicare ce constituie o ameninţare pentru securitatea internă”. Multinaţionala Kaspersky are birouri în 31 de ţări şi clienţi în peste 200 de state şi teritorii, a detaliat Departamentul Comerţului.
Grupul furnizează programe antivirus şi alte produse şi servicii legate de securitatea cibernetică pentru peste 400 de milioane de utilizatori şi 270.000 de companii din lume.
Kaspersky va analiza opțiunile juridice
Kremlinul a reacționat vineri față de decizia administrației președintelui Joe Biden de a interzice programul antivirus Kaspersky în Statele Unite, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin spunând că mutarea este una „tipică” pentru Washington, potrivit Reuters.
Comentând vineri anunțul părții americane, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că firma rusească este una „foarte competitivă” pe piețele internaționale și că decizia Washingtonului de a interzice vânzarea în SUA a antivirusului său reprezintă „tehnica favorită a competiției neloiale din Statele Unite”.
Kaspersky Lab, care a declarat că va analiza opțiunile juridice pe care le are pentru a încerca să își mențină operațiunile din SUA, a transmis acum că crede că decizia administrației Biden nu se bazează pe o „evaluare temeinică a integrității produselor și serviciilor Kaspersky”.
Compania rusească a declarat de asemenea că activitățile sale nu amenință în vreun fel interesele de securitate ale SUA și a subliniat că este o companie privată, fără legături cu guvernul rus.

Cine a fondat Kaspersky
Internetul este o „țară” în care criminalitatea nu mai poate fitinuta sub control de polițiile naționale astfel încât rețeaua artrebui să aibă propriul guvern, iar utilizatorii ar trebui să”între” pe net doar după ce se legitimează cu un “act deidentitate”, spunea Eugene Kaspersky la un moment dat. El este unul din cei mai importanți experș internaționali în tehnologii de securitate și fondatorul acestui important producător mondial de soft antivirus din lume.
„Rețelele de apă, electricitate, gaze – sunt toate rețele în care există siguranță pentru că se știe cine este fiecare entitate din sistem. Și pașapoartele sau permisele de conducere nu pot bloca infracțiunile în totalitate, dar cu ajutorul lor o persoană poate fi oprită și identificată, iar criminalitatea este ținută sub control. Același lucru trebuie făcut și pe internet. Trebuie să punem punct anonimatului pe internet”, a spus Kaspersky, în 2009, în cadrul seminarului “WWW: World Wild West?”, organizat de Ziarul Financiar împreună cu Kaspersky Labs.
El a fondat în 1997 compania Kaspersky Labs. El susține că refuzul utilizatorilor pentru un asemenea sistem se va transforma instantaneu în suport dacă infractorii informatici ar provoca o fraudă majoră în România, luând bani de pe cardurile a mii de oameni, spre exemplu. „Poate că lumea nu acceptă acum un asemenea sistem de identificare, dar dacă în București ar apărea probleme mari din cauza unor infractori online veți vedea că suportul va apărea imediat”, spunea Kaspersky în 2009.
Kaspersky va putea să vândă doar serviciile Threat Intelligence
Revenind la interzicerea în SUA, după cum a specificat Raimondo pentru reporteri, decizia a fost luată din cauza faptului că Rusia a demonstrat de nenumărate ori că are capacitatea şi intenţia de a exploata companii ruse, precum Kaspersky Lab, pentru a colecta şi exploata informaţii sensibile personale ale americanilor și a le transforma în arme.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Departamentului Comerțului al SUA a declarat pentru CNN că decizia finală nu indică niciun caz specific în care guvernul rus a folosit software-ul companiei pentru a colecta date. Acum, compania va putea să vândă și să promoveze doar serviciile Threat Intelligence și instruirea în securitatea informațiilor în Statele Unite, a specificat compania, într-un comunicat.
Compania subliniază că interdicția va contribui în primul rând la dezvoltarea criminalității cibernetice. Utilizatorii și companiile din SUA nu își vor putea proteja dispozitivele de malware cu tehnologii de vârf în industrie, conform testelor independente, a menționat Kaspersky Lab.
Kaspersky Lab a mai precizat că au sugerat ca autoritățile americane să-și testeze produsele de către o terță parte, dar Departamentul Comerțului a decis să le interzică, probabil pe baza situației geopolitice actuale și a preocupărilor teoretice, și nu pe o evaluare tehnică a produselor.
Citiți și: Sfaturi pentru români, dacă merg în Grecia: „Gândiți-vă bine”