back to top
spot_img

SUA îl sprijină “pe deplin” pe Rutte la șefia NATO, în defavoarea “prietenului” Iohannis pentru care au “cel mai mare respect”

Klaus Iohannis ar putea avea sprijinul mai multor țări Est-Europene

Statele Unite ale Americii au exprimat susținerea lor fermă pentru Mark Rutte în cursa pentru funcția de secretar general al NATO. Și Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru această poziție, dar este considera “prieten”.

“Îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte”

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a anunțat că Rutte este susținut pe deplin pentru această poziție.

„Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea secretarului general al NATO – n.r.) în cadrul Alianţei”, a declarat Julianne Smith.

2 aprilie 2024 Secretele lui Iohannis despre candidatura la NATO
SUA îl sprijină pe deplin pe Rutte la șefia NATO în defavoarea prietenului Iohannis pentru care au cel mai mare respect

SUA, despre “prietenul” Klaus Iohannis

În ciuda susținerii pentru Rutte, Statele Unite ale Americii au transmis și un mesaj de apreciere către președintele Klaus Iohannis. Reprezentanta permanentă a SUA la NATO a menționat că au, „cel mai mare respect” pentru Klaus Iohannis, pe care l-a numit drept un prieten.

2 aprilie 2024 Cine este Mark Rutte, contracandidatul lui Iohannis pentru șefia NATO?
SUA îl sprijină pe deplin pe Rutte la șefia NATO în defavoarea prietenului Iohannis pentru care au cel mai mare respect Foto Profimedia Images

Dezbaterea despre cei “doi lideri foarte impresionanţi”

Reprezentanții celor 32 de țări membre NATO sunt angrenați într-un proces de dezbatere și căutare a unui consens în ceea ce privește numirea viitorului secretar general al Alianței. 

„Suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori. Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a explicat Julianne Smith, potrivit Digi24.

“Asta este tot ce poate spune în acest moment”

Reprezentanta permanentă a SUA la NATO speră să se ajungă la un consens cât mai curând posibil.

„Dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a conchis Smith, precizând că „asta este tot ce poate spune în acest moment”. 

2 aprilie 2024
Julianne Smith

Candidatura lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, argumentând că această decizie este susținută de performanțele României și de experiența sa în conducerea țării. Chiar dacă Rutte este susținut de membri importanți ai NATO, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, Iohannis ar putea obține sprijinul mai multor țări estice.

2 aprilie 2024 Ce spune Iohannis despre un candidat comun PSD-PNL la prezidențiale
SUA îl sprijină pe deplin pe Rutte la șefia NATO în defavoarea prietenului Iohannis pentru care au cel mai mare respect

Alegerea secretarului general al NATO se face printr-un consens unanim din partea statelor membre. Mandatul secretarului general actual, Jens Stoltenberg, urmează să se încheie în luna octombrie. 

2 aprilie 2024
Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg
author avatar
Raluca Dan
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...