Departamentul de Stat al SUA a anunțat închiderea Global Engagement Center (GEC), agenția sa specializată în lupta împotriva dezinformării străine, după ce Congresul i-a suprimat finanţarea.
Totul a avut loc în cadrul unor negocieri bugetare în vederea evitării paraliziei guvernamentale, după cum relatează AFP. Acest organism, înfiinţat în 2016, avea ca misiune să urmărească şi să contracareze dezinformarea provenind din ţări rivale ca China şi Rusia.
El a fost dotat cu un buget anual de 61 de milioane de dolari şi avea aproximativ 120 de angajaţi. Era singura agenţie federală care avea această sarcină. Potrivit directorului GEC, James Rubin, activitatea organismului era esenţială în răspunsul dat unor campanii de amestec extren, care ţinteau inclusiv Războiul din Ucraina.
Agenţia era tot mai criticată – mai ales de către republicanii din Camera Reprezentanţilor, care o acuzau de cenzurarea şi supravegherea unor cetăţeni americani. Agenția este închisă într-un moment în care oficialii și experții care urmăresc propaganda au avertizat despre riscul campaniilor de dezinformare din partea adversarilor americani precum Rusia și China, după cum notează Al Jazeera.
Elon Musk declara că agenția e „o ameninţare la adresa democraţiei”
Elon Musk declara că GEC reprezintă „o ameninţare la adresa democraţiei” americane. El a catalogat-o drept ”cel mai rău agent guvernamental de cenzură” şi ”instrument de intrumentalizare a presei”. Miliardarul a devenit un consilier al președintelui ales Donald Trump și a fost selectat să conducă noul așa-numit Department of Government Efficiency (DOGE), însărcinat cu reducerea cheltuielilor guvernamentale, în viitoarea administrație a lui Trump.
În pofida acestor atacuri, GEC şi-a multiplicat recent iniţiativele internaţionale. În iunie, agenţia lansa un organism cu sediul la Varşovia, menit să contracareze dezinformarea rusă cu privire la Războiul din Ucraina.
Agenția a alertat, într-un raport, cu privire la faptul că China cheltuie miliarde de dolari cu scopul de a difuza dezinformarea şi de a reduce libertatea de exprimare la nivel mondial.
În iunie, James Rubin, trimis special și coordonator pentru GEC, a anunțat lansarea unui grup multinațional cu sediul la Varșovia pentru a contracara dezinformarea rusă cu privire la războiul din Ucraina vecină.
SUA: Agenția dispare, dezinformarea rămâne
Departamentul de Stat a declarat că inițiativa, cunoscută sub numele de Grupul de Comunicații al Ucrainei, va reuni guvernele partenere pentru a coordona mesajele, a promova raportarea corectă a războiului și va expune manipularea informațiilor de la Kremlin.
Într-un raport de anul trecut, GEC a avertizat că China cheltuie miliarde de dolari la nivel global pentru a răspândi dezinformarea și amenință că va provoca o „contracție bruscă” a libertății de exprimare în întreaga lume.
GEC avea un buget anual de 61 de milioane de dolari și un personal de aproximativ 120. Închiderea sa lasă Departamentul de Stat fără un birou dedicat pentru urmărirea și contracararea dezinformării de la rivalii americani pentru prima dată în opt ani.
Potrivit sondajelor presei americane, campania pentru alegerile prezidențiale din SUA a fost alimentată de afirmații false și înșelătoare care au apărut pe rețelele de socializare, vizând ambii candidați la președinție. Principalele narațiuni împotriva candidatului democrat Kamala Harris au fost că ea „ar fi lucrat ca prostituată sau că a lovit o fetiță cu o mașină”, după cum titrează Deutsche Welle. Candidatul republican Donald Trump a fost, de asemenea, „lovit” de multe afirmații, inclusiv una care spunea că ar fi avut „tampon pentru incontinență urinară în timpul unui talk show”.
Citiți și: SUA, probleme cu bugetul? /VIDEO