Un studiu realizat recent în România de producătorul de anvelope Goodyear arată că foarte mulți dintre șoferii din țara noastră au temeri în ceea ce privește condusul în condiții de iarnă.
Aceștia se confruntă cu o stare de nesiguranță și anxietate la volan atunci când sunt nevoiți să conducă în condiții dificile de iarnă.
Anvelopele ajută la reducerea anxietății legate de condusul pe timp de iarnă
Pentru a sprijini această categorie de șoferi, Goodyear, în colaborare cu renumitul psiholog suedez David Waskuri, oferă o serie de sfaturi de cum poți să devii un șofer mai încrezător în sezonul rece.
Sfaturile sunt publicate concomitent cu lansarea unei noi generații de anvelope premium de iarnă manufacturierului american de anvelope, pentru a satisface cele mai exigente cerințe ale șoferilor, inclusiv ale celor români.
În noul studiu, Goodyear a chestionat 500 de români, care au răspuns întrebărilor despre condusul în condiții dificile de iarnă și despre cum se pot pregăti cel mai bine pentru a conduce în perioada de iarnă.
Rezultatele arată că anvelopele sunt un factor important în reducerea anxietății la volan. Peste nouă din zece români cred că este important să ai anvelopele potrivite pe timpul iernii (93%). Nu mai puțin de 70% le consideră extrem de importante pentru a se simți în siguranță pe șosea.
Totodată, există o serie de pregătiri zilnice care trebuie făcute pentru a te simți mai în siguranță în timp ce conduci. Unele dintre cele mai întâlnite metode de pregătire în România sunt dezghețarea geamurilor înainte de a pleca la drum (50%), verificarea prognozei meteo înainte de plecare (44%) și verificarea presiunii în anvelope (38%).
Rezultatele complete ale sondajului pot fi vizualizate AICI.
Creșterea încrederii în condusul pe timp de iarnă
Vremea dificilă din timpul iernii este o cauză de îngrijorare pentru mulți șoferi români, aproape 80% dintre ei simțindu-se în nesiguranță atunci când conduc în condiții dificile de drum. În România, 51% își fac griji cu privire la șoselele înghețate și 37% consideră că drumurile înzăpezite generează cea mai mare anxietate.
Pentru a se simți mai încrezători, șoferii din țara noastră păstrează o distanță sigură față de mașina din față (69%), reduc viteza (64%) sau își acordă timp suplimentar atunci când conduc. Totuși, există și alte metode care ajută atunci când șofezi în condiții dificile. David Waskuri oferă sfaturi care te ajută să devii un șofer mai încrezător pe timp de iarnă. Iată ce recomandă psihologul scandinav:
1. Evită distragerile
Multe accidente sunt cauzate de către șoferi distrași. Vorbitul la telefon, discuțiile cu un pasager sau gânditul la ceva care te face să te simți iritat, nervos sau entuziasmat îți pot distrage atenția. Dacă te simți copleșit, concentrează-te pe respirație. Trage pe dreapta și ia o pauză dacă te simți copleșit de emoții.
2. Odihnește-te!
Este esențial să fii odihnit când conduci deoarece oboseala afectează atât timpul de reacție, cât și concentrarea. Așadar, asigură-te că dormi bine cu o noapte înainte să te urci la volan și programează opriri pe parcursul drumului, dacă urmează o călătorie lungă. Dacă te simți obosit în timpul călătoriei este esențial pentru siguranța ta și a celorlalți pasageri să te oprești și să te odihnești.
3. Exersează din nou
Când revine iarna și șoselele devin alunecoase, mulți oameni uită cum a fost să conducă în acele condiții cu un an în urmă. Exercițiul și expunerea reduc anxietatea, așa că dacă te simți nesigur, exersează o vreme în condiții de iarnă timpurie și într-un mediu liniștit. Exersarea frânării și accelerării te vor face să te simți mai încrezător mai târziu, pe șoselele aglomerate. Ia cu tine un șofer cu experiență care te poate îndruma dacă ai nevoie de sprijin.
4. Pastrează distanța regulamentară
Asigură-te că păstrezi o distanță adecvată față de mașina din fața ta. Astfel, ai timp să reacționezi în cazul unei frânări bruște. Ține cont de faptul că distanța de frânare crește în funcție de condițiile meteo și de starea drumului. Menținerea unei distanțe suficiente te poate ajuta să te simți mai relaxat și poate reduce anxietatea la volan, în special în condiții dificile ca acelea din timpul iernii.
5. Practică tehnici de mindfulness
Un instrument pe care îl poți folosi oricând, atât în mașină, cât și în afara ei, este practicarea mindfulness-ului. Este vorba despre concentrarea asupra momentului prezent. Dacă te simți furios, îngrijorat sau stresat există modalități simple să te relaxezi. Oprește mașina într-un loc fără trafic. Încearcă să fii conștient de lucrurile din jur. Ce vezi? Ce auzi? Concentrează-te pe tine. Cum îți simți spatele și picioarele în scaun? Concentrarea asupra corpului și asupra acelui moment îți reduce pulsul și are un efect calmant. Atunci când te concentrezi asupra prezentului vei renunța la gândurile negative și, drept urmare, te vei simți mai relaxat și mai optimist.
În același timp, specialiștii în domeniu recomandă ca mașina să fie echipată în mod corespunzător pentru condițiile rutiere de iarnă. Un set de anvelope de calitate poate face diferența în ceea ce privește performanța, dar și siguranța rutieră. Spre exemplu, un test recent realizat de publicația germană Autobild a arătat că distanța de frânare pe un drum umed la o viteză de 80 km/h poate fi cu până la 10 metri mai mare în cazul anvelopelor de iarnă ieftine, în comparație cu cele premium.