Un studiu realizat de un grup de cercetători olandezi arată că inteligența artificială ar putea „revoluţiona domeniul medical”. Astfel, în medicina de urgenţă, chatbot-ul ChatGPT a pus diagnostice cel puţin la fel de bine ca medicii.
Mai mult decât atât, acesta chiar a reuşit în unele cazuri să-i depăşească pe aceştia, transmite agenția de presă AFP, preluată de Agerpres.
AI i-ar putea ajuta pe medicii din camerele de gardă în cazuri grave
Autorii studiului subliniază faptul că medicii de la camerele de gardă nu sunt în pericol de a rămâne fără un loc de muncă. Asta pentru că un chatbot are potenţialul de a accelera procesul de diagnosticare a pacienţilor, însă nu poate înlocui judecata şi experienţa umane.
Spre exemplu, 30 de pacienți care s-au prezentat într-un departament de urgenţă din Ţările de Jos în 2022 au fost analizați prin alimentarea ChatGPT, pe baza istoricului lor medical, a testelor de laborator şi a observaţiilor medicului. Chatbot-ului i-a fost solicitat să sugereze cinci diagnostice posibile. În 87% dintre cazuri diagnosticul corect se afla pe lista propusă de medici prin comparaţie cu 97% pentru versiunea 3.5 a ChatGPT.
Chatbot-ul „era capabil să pună diagnostice medicale la fel cum ar fi făcut-o un medic uman”, a rezumat Hidde ten Berg, de la departamentul de urgenţă al spitalului „Jeroen Bosch” din sudul Ţărilor de Jos.
Concluzia acestui experiment, formulată de celălalt coautor al studiului, Steef Kurstjens, este că inteligenţa artificială ar putea juca un rol vital ajutând medicii din camerele de gardă în cazuri grave, atunci când sunt puşi sub presiune. Chatbot-ul „poate ajuta la stabilirea unui diagnostic şi poate sugera variante la care medicul nu s-ar gândi”, a declarat acesta.
În cadrul studiului au fost examinate doar cazuri relativ simple
Instrumentele bazate pe AI nu sunt concepute ca dispozitive medicale, iar folosirea acestora ar putea ridica probleme cu privire la confidenţialitatea unor date medicale sensibile pentru pacienți.
De asemenea, la fel ca în alte domenii, ChatGPT şi-a demonstrat limitele. Raţionamentele sale „au fost uneori neplauzibile sau incoerente din punct de vedere medical, ceea ce poate duce la informaţii incorecte sau la un diagnostic incorect, cu implicaţii semnificative”, notează autorii studiului, care recunosc şi lacunele cercetării lor, precum dimensiunea mică a eşantionului.
În plus, în cadrul studiului au fost examinate doar cazuri relativ simple, aparţinând unor pacienţi care aveau câte un singur simptom principal. Eficacitatea chatbot-ului în cazuri complexe nu este clară, mai susţine AFP, citat de Agerpres.
Raportul semnalează şi alte „gafe” medicale comise de chatbot
În același timp s-a întâmplat ca nici una dintre cele cinci variante de diagnostic sugerate de ChatGPT să nu fie corectă, a explicat Steef Kurstjens. Aşa s-a întâmplat cu un caz de anevrism aortic abdominal, o complicaţie potenţial mortală în care se umflă aorta. Însă, ca o consolare pentru ChatGPT, în acest caz s-a înşelat şi medicul.
Raportul semnalează şi alte „gafe” medicale comise de chatbot, aşa cum este punerea diagnosticului de anemie (nivel scăzut de hemoglobină în sânge) în cazul unui pacient cu un nivel normal al hemoglobinei.
Rezultatele acestui studiu, publicat în revista „Annals of Emergency Medicine”, vor fi prezentate în cadrul ediţiei din acest an a Congresului european de medicină de urgenţă (EUSEM), care va avea loc la Barcelona, în perioada 17-20 septembrie.