Un studiu realizat în Australia confirmă teoria multora dintre noi, care iubim drumurile spre aeroport: călătoriile încetinesc îmbătrânirea. Concret, experiențele pozitive asociate cu călătoriile, respectiv interacțiunile sociale, stimularea mentală, activitatea fizică și mâncarea sănătoasă sunt cele care ne ajută nu doar să ne simțim mai fericiți, dar implicit să și întârziem apariția ridurilor.
Da, călătoriile încetinesc îmbătrânirea!
Oamenii de știință australieni observă că recomandările specialiștilor în ceea ce privește viața sănătoasă sunt împlinite în cazul majorității călătoriilor. Plimbările prin natură, mersul pe jos sau alte tipuri de mișcare sunt proprii călătoriilor, de exemplu. La fel și mesele sănătoase pe care adesea le alegem în vacanță.
Noutatea unui loc pe care-l vedem pentru prima oară, care incită, mediul înconjurător, peisajele, fie că e vorba despre pădure sau plajă, toate acestea ne scad nivelul stresului și ne ajută sănătatea mentală, îmbiind și la mișcare. Activităţile aventuroase fie că vorbim despre drumeţii, ciclism, alpinism sau scufundări vă ajută la reducerea stresului şi la înlăturarea depresiei.
Iar faptul că interacționăm cu alți turiști sau localnici, sau chiar cu animale, nu face decât să ne îmbunătățească starea de spirit și funcția cognitivă, explică Fangli Hu, autorul studiului citat de Washington Post. Aerul curat şi soarele sunt un beneficiu pentru sănătate, aerul proaspăt stimulează oxigenarea corpului iar soarele vă oferă din plin Vitamina D.
Explorarea unui loc nou, încercarea de lucruri noi şi împingerea în afara zonei de confort pot creşte nivelul de dopamina din creier. Acest lucru va contribui la modul în care ne străduim, ne concentrăm asupra lucrurilor şi găsim oportunităţi interesante.
Călătoriile ajută la consolidarea atât a abilitaţilor de comunicare cât şi a celor sociale, deoarece sunteţi expus diferitelor culturi şi puncte de vedere. Acest beneficiu poate fi aplicat atât în viaţa personală cât şi în cea profesională.
Călătoriile pot ameliora anumite boli
Autorii studiului notează că aceste călătorii nu sunt benefice doar celor sănătoși și în formă. Sunt la fel de indicate și celor care suferă de anumite boli (pe care le pot ameliora), ele putând prelungi speranța de viață. Pot fi privite, practic, și ca o alternativă la medicamente, una în stare să amelioreze calitatea vieții, mai spun ei.
Totuși, mai notează oamenii de știință, trebuie aleasă cu grijă destinația, astfel încât să nu fie alimentate anxietăți sau depresii. Nu trebuie să ne simțim amenințați de boli infecțioase, de exemplu, să ne temem că am putea fi accidentați sau să ajungem victime ale violenței.
Nevoile fiecăruia dintre noi sunt diferite și ar trebui să ținem cont de ele atunci când ne pregătim itinerariul de vacanță, citează spotmedia.ro.
Călătoriile ne ajută la creativitate dar ne îmbunătăţesc şi capacitatea cognitivă, denumită uneori inteligența generală. Aceasta include capacitatea de a raţiona, planifica, rezolva probleme, gândi abstract, înţelege idei complexe, învăţa rapid şi din experienţă.
Citeste si: Ce rol are Dan Chișu în serialul „Iubire cu parfum de lavandă”: “Am vrut să refuz”
Citeste si: Diana Dumitrescu s-a făcut penticostală și viața ei s-a schimbat complet: “Sunt alt om”