Un studiu recent realizat de organizația Salvați Copiii România dezvăluie statistici îngrijorătoare privind consumul de substanțe psihoactive și alte obiceiuri nocive în rândul copiilor și adolescenților. Potrivit raportului, trei din zece copii afirmă că știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive sau droguri, iar aproape jumătate dintre copiii peste 14 ani au fumat sau vapat în ultima săptămână. De asemenea, aproape un sfert dintre adolescenți au consumat alcool în aceeași perioadă.
Consumul de droguri și substanțe psihoactive
„Trei din 10 copii afirmă că știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive sau droguri, ponderea crescând la patru din 10 în cazul adolescenților. Îngrijorător este că indică pe cineva din grupul de egali (prieten/ coleg de școală), ceea ce arată incidența ridicată a consumului în mediul școlar sau în proximitatea copiilor”, arată raportul Salvați Copiii.
Ancheta evidențiază că, deși doar 3% dintre copii afirmă că au consumat personal substanțe psihoactive sau droguri, cifra ar putea fi subestimată din cauza caracterului dezirabil al răspunsurilor. Dintre cei care recunosc consumul, majoritatea au consumat canabis, urmat de ecstasy și LSD.
Consumul de alcool și tutun
În rândul copiilor peste 14 ani, 27% au consumat alcool, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% au folosit tutun încălzit, iar 16% au vapat în ultima săptămână. Consumul de alcool este mai răspândit în rândul băieților, 22% față de 18% în rândul fetelor.
Cafeaua și energizantele
Pe lângă droguri și alcool, cafeaua și energizantele sunt frecvent consumate de tineri.
Potrivit anchetei, 4 din 10 copii au consumat cafea în ultima săptămână, iar 2 din 10 copii au consumat energizante sau băuturi alcoolice.
Dulciuri, băuturi carbogazoase și fast-food
La nivel declarativ, copiii afirmă că au o alimentație sănătoasă, incluzând legume, fructe, lactate și mâncăruri gătite. Cu toate acestea, se remarcă un consum ridicat de dulciuri, băuturi carbogazoase și produse de tip fast-food, în special în mediul rural.
În ceea ce privește starea de bine, copiii acordă o notă medie de 7,44 din 10 la întrebarea despre cât de fericiți s-au simțit în ultimele două săptămâni.
Băieții, copiii sub 14 ani și cei din mediul urban se declară semnificativ mai fericiți decât fetele, adolescenții peste 14 ani și copiii din mediul rural.
Contextul familial și social
Majoritatea copiilor locuiesc cu ambii părinți (aproximativ 80% dintre respondenți), iar absența unui părinte este corelată cu niveluri mai ridicate de stres și deprimare.
Atmosfera neplăcută din familie este asociată cu scoruri ridicate de stres, demoralizare și deprimare, în timp ce o atmosferă plăcută și prietenii sunt asociate cu o stare de bine mai bună.
Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie, în rândul copiilor cu vârsta între 10 și 17 ani, și subliniază necesitatea intervențiilor pentru prevenirea și reducerea consumului de substanțe nocive în rândul tinerilor, precum și pentru îmbunătățirea stării lor de bine.