Un studiu realizat de Universitatea din Virginia sugerează că exercițiile de intensitate ridicată pot reduce senzația de foame prin scăderea nivelului hormonului ghrelină, cunoscut și ca „hormonul foamei.”
Ce spune acest studiu
Acest studiu a implicat 14 participanți (8 bărbați și 6 femei) care au postit peste noapte și apoi au realizat exerciții fizice la intensități variate, după care și-au evaluat nivelul de foame, scrie NYPost.
Cercetătorii au măsurat nivelurile de lactat din sânge, care indică intensitatea exercițiului, precum și nivelurile de ghrelină. Ghrelina este produsă în stomac și transmite creierului semnale de foame.
Rezultatele au arătat că exercițiile de mare intensitate au scăzut mai eficient nivelurile de ghrelină acilată, forma activă a hormonului responsabilă de senzația de foame, în special la femei.
Femeile participante au prezentat o reducere semnificativă a ghrelinului acilat după exerciții intense, ceea ce sugerează că acestea ar putea simți o diminuare mai pronunțată a senzației de foame comparativ cu bărbații. Exercițiile de intensitate moderată nu au avut același efect, iar în unele cazuri au crescut nivelul de ghrelină.
Aceste concluzii, publicate în Journal of the Endocrine Society, indică faptul că pentru suprimarea apetitului ar putea fi necesar un nivel specific de intensitate în exerciții, depășind un anumit prag de lactat în sânge.
Autoarea principală a studiului, Kara Anderson, subliniază că exercițiile ar trebui considerate ca un „medicament,” cu o „doză” adaptată la obiectivele individuale. Ea sugerează că exercițiile intense, care pot reduce pofta de mâncare, pot fi o componentă utilă într-un program de pierdere în greutate, mai ales pentru femei.
Ce este ghrelina
Ghrelina este un hormon peptidic esențial, adesea denumit „hormonul foamei”, datorită rolului său crucial în reglarea apetitului și a metabolismului. Acesta este produs în principal de stomac, dar și de alte organe, cum ar fi creierul, pancreasul și intestinul subțire.
Ghrelina a fost descoperită în anul 1999, iar de atunci cercetările au arătat că acest hormon are multiple funcții în organism, influențând nu doar senzația de foame, ci și alte procese biologice.
CITEȘTE ȘI – Pisicile sunt, de fapt, un lichid, confirmă un studiu