Stresul își pune amprenta inclusiv asupra sănătății și a aspectului pielii, accentuînd ridurile și semnele înaintării în vârstă. În plus, în perioadele stresante, putem observa că tenul este tern și lipsit de strălucire. Este indicat să apelăm la o rutină atentă de îngrijire cu produse special formulate, dar și să adoptăm tehnici de gestionare a stresului.
Stresul afectează pielea și accentuează ridurile
Diana Baicu, specialist în industria de frumusețe profesională, ne împărtășește cum să ne protejăm pielea de efectele nocive ale stresului, începând cu o rutină de beauty adaptată acestei probleme și tratamente estetice realizate în clinicile de înfrumusețare.
“Stresul cronic lasă urme adânci pe piele. Acesta degradează colagenul, ceea ce duce la riduri pronunțate și la un aspect neuniform al pielii. Cearcănele și pungile de sub ochi devin mai vizibile, iar pielea își pierde strălucire și vitalitate. În plus, stresul agravează afecțiunile de piele preexistente: acneea, dermatita și psoriazisul se intensifică, iar petele hiperpigmentare pot să apară mai frecvent decât de obicei.
Stresul stimulează producția de cortizol, hormon care accelerează producția de sebum și declanșează inflamația, favorizând apariția iritațiilor și a pruritului. În acest context, produsele de îngrijire trebuie să conțină ingrediente care combat efectele inflamatorii și repară bariera de protecție a pielii”, declară Diana Baicu.
Citește și: Biohacking – „sport extrem” pentru tinerețe fără bătrânețe?
Rutina antistres recomandată de specialiștii în frumusețe
Pentru a proteja pielea de stres, specialiștii recomandă o rutină de îngrijire atent formulată.
“Demachierea corectă, exfolierea de 2-3 ori pe săptămână, aplicarea tonerului, a fiolelor, serurilor și a cremelor reprezintă etapele esențiale în rutina noastră de skincare. În perioadele de stres, sunt recomandate măștile faciale, deoarece au un efect calmant și reparator
Uleiurile esențiale permit purificarea tenului oferind efect de catifelare și hidratare. Pentru îngrijirea pielii sensibile din jurul ochilor, putem aplica un seru ce reduce liniile profunde și fine, lăsând zona conturului ochilor mai fermă și mai netedă. În plus, ajută la densificarea genelor și le stimulează creșterea ți densitatea. Rutina poate include și aplicarea unei măști cu acid hialuronic și collagen”, spune Diana Baicu.
Ingrediente antistres cheie: extractele de ciuperci
Produsele de îngrijire ce conțin extracte din ciuperci sunt printre cele mai eficiente în combaterea efectelor stresului asupra pielii.
“Formulele complexe care conțin ciuperci precum shiitake, chaga și reishi au proprietăți antioxidante puternice. Acestea ajută la uniformizarea nuanței tenului și întăresc sistemul imunitar al pielii, ceea ce o face mai rezistentă în fața stresului. De asemenea, ingredientele ca centela asiatică și niacinamidele sunt excelente pentru calmarea iritațiilor și reducerea inflamațiilor.
Prin hidratarea intensivă a pielii, Aloe Vera ajută la atenuarea deshidratării, elimină senzațiile de tensiune și conferind o acțiune intens calmantă. În plus, extractul din fructul Cherimoya asigură o senzație de piele mai relaxată datorită efectului său de echilibrare și ajută la reducerea roșeții, a mâncărimilor sau a senzațiilor de tensiune.
Un complex fin reglat de ingrediente active constând din extracte din ciuperci finlandeze și iarbă de tigru au atât un efect calmant, cât și facilitează regenerarea pielii. Extractul de ciuperci ajută pielea să își redobândească confortul, reduce seminficativ senzațiile de mâncărime sau arsuri ale pielii, astfel încât să crească toleranța pielii”, spune Diana Baicu.
Citeste si: Ce este terapia cu lumină LED și cum ajută pielea cu acnee sau riduri
Produsele cu pre și probiotice
”Produsele cu pre și probiotice sunt esențiale pentru susținerea barierei de protecție a pielii. Acestea restabilesc echilibrul microbiomului, reduc inflamațiile și stimulează regenerarea celulară. Astfel, pielea poate reacționa mai bine la factorii de stres externi și interni, păstrându-și aspectul sănătos și tânăr.
Pre și probioticele, extractele din ciuperci reishi, chaga și shiitake și rădăcina de ginseng ajută la creșterea rezistenței naturale a pielii. Pielea devine mai rezistență la influențele negative ale mediului, este calmată și are un aspect sănătos, fără semne vizibile de stresul mediului”, adaugă specialistul.
Retinolul: un ingredient esențial împotriva efectelor stresului
Retinolul este un ingredient cheie în combaterea efectelor stresului asupra pielii, însă trebuie folosit corect. “Este indicat să utilizăm formule de retinol încapsulat sau combinat cu bakuchiol, un ingredient de origine vegetală, și retinol palmitat. Astfel, efectele sale sunt mai blânde și pielea tolerează mai bine tratamentul, fără riscul de iritații.
Aminoacizii, niacinamida și vitamina F hrănesc intens pielea și întăresc barieră naturală de protecție a pielii. Formula puternică cu un complex activ triplu pro-retinol și ingrediente active sprijină intens reînnoirea pielii și îi îmbunătățește structura, iar nuanța este uniformizată. În plus, producția de colagen și elastină este stimulată, făcând pielea să pară mai fină și contracarând astfel îmbătrânirea prematură a pielii.”, declară Diana Baicu.
Citește și: Îngrijirea pielii vara – reguli importante pentru un look fără cusur
Tratamente profesionale: exozomi, microneedling și radiofrecvență fracționată
În ceea ce privește tratamentele estetice, exozomii, microneedlingul și radiofrecvența fracționată se dovedesc a fi foarte eficiente în perioadele de stres.
„Exozomii umani sunt cei mai eficienți, însă legislația din Europa permite doar utilizarea celor din plante. Totuși, PRP-ul este o soluție excelentă: separăm plasma pacientului și concentrăm exozomii proprii, pe care îi injectăm în piele sau îi aplicăm topic. Aceștia refac textura pielii și reduc vizibilitatea ridurilor. Microneedlingul stimulează producția naturală de colagen și îmbunătățește textura pielii, iar tratamentele cu radiofrecvență fracționată întăresc țesutul și combat laxitatea pielii”, spune Diana Baicu.
Pentru rezultate optime, nu este suficient să folosim doar produse cosmetice și tratamente estetice. “Este esențial să abordăm problema stresului din toate unghiurile. Tehnici precum meditația, yoga, plimbările în aer liber și o alimentație echilibrată au un rol vital în menținerea sănătății pielii și în reducerea stresului”, încheie Diana Baicu.
Gestionarea stresului este un proces complex, dar prin combinarea unei rutine de îngrijire personalizate cu tratamente estetice și tehnici de relaxare, putem menține un ten sănătos și radiant chiar și în perioadele dificile.
Citește și: De ce NU e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulce
Citeste si: Trei inamici ai tinereții pielii: poluarea, radiațiile și…