Parchetul rus a deschis o anchetă pentru spionaj împotriva Ninei Hruşciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, şi care în prezent este profesoară la o universitate în SUA , potrivit agenției de știri EFE.
Plângerea pe care se bazează deschiderea dosarului a fost depusă de organizaţia „Chemarea Poporului”, care în urma unei alte sesizări a obţinut în noiembrie anularea unei intervenţii pe care Nina Hruşciova urma să o susţină la Centrul Elţîn din Ekaterinburg.
Născută la Moscova la două săptămâni după ce străbunicul ei a părăsit puterea în octombrie 1964, ea s-a manifestat foarte critic faţă de campania militară rusă din Ucraina şi faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.
Strănepoata lui Hruşciov a publicat o carte despre…Hrușciov
Rezidentă în Statele Unite din 1991, anul în care Uniunea Sovietică s-a dezintegrat, Nina Hruşciova este în prezent profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Columbia.
Ea a publicat recent în limba rusă cartea „Nikita Hruşciov. Un lider în afara sistemului’, titlu inspirat din politica de dezgheţ iniţiată la vremea sa de fostul lider sovietic într-o perioadă de mari tensiuni în timpul Războiului Rece, când Nikita Hruşciov a denunţat cultul personalităţii predecesorului său, Iosif Stalin, conform Agerpres.
Hruşciov, care a fost secretar general al Partidului Comunist al URSS de la moartea lui Stalin în 1953 şi până la demisia sa în 1964, este criticat în Rusia pentru decizia prin care în anul 1954 el a transferat republicii socialiste sovietice Ucraina peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Nikita Hrușciov (1894-1971) este considerat de către unii dintre istorici drept „cel mai colorat lider sovietic”. A rămas cel pregnant amintit în istorie pentru gesturile sale dramatice, de multe ori pline de înțelepciune și „schemele obscure” menite să obțină un efect propagandistic maxim. Plus o credință entuziastă în triumful comunismului va triumfa asupra capitalismului și faptul că el a fost singurul lider sovietic înlăturat pașnic din funcție – un rezultat direct al dezghețului post-Stalin pe care îl instigase în 1956.
Hrușciov a crezut în beneficiile proletariatului
Hrușciov a putut să primească o educație tehnică datorită Revoluției din octombrie și a c rezut cu stoicism în beneficiile statului muncitoresc. Urcând în rândurile partidului, a devenit membru al Comitetului Central în 1934 și al Biroului Politic în 1939. După moartea lui Stalin în 1953, Hrușciov a devenit primul secretar al partidului în conducerea colectivă care a apărut după ce l-a eliminat pe Lavrenti Beria și facțiunea sa. Ulterior a folosit tehnica consacrată a lui Stalin pentru a-și împărți și cuceri rivalii: să-i înlocuiască cu proprii săi oameni și să devină lider incontestabil. Cu diferența că nu i-a ucis pe rivali, cești oameni, ci i-a „repartizat” în locuri îndepărtate și posturi inofensive.
În 1956, la cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist, Hrușciov i-a uimit pe delegați cu așa-zisul „discurs secret”, în timpul căruia a denunțat timp de șase ore excesele epocii lui Stalin și cultul personalității lui Stalin. Până la discurs, era încă considerat tabu să spui ceva negativ despre Stalin. Discursul lui Hrușciov pare oarecum blând în retrospectivă, acum că amploarea ororilor din Marile Epurări și Gulag este bine cunoscută. La acea vreme, însă, dezvăluirile sale (limitate doar la crimele lui Stalin împotriva Partidului, nu a țării în general) au fost cutremurătoare.
Hrușciov a crezut sincer în superioritatea comunismului și a simțit că era doar o chestiune de timp până când va distruge sistemul capitalist o dată pentru totdeauna. El și-a stabilit obiective îndrăznețe (și în cele din urmă de neatins) de a „depăși Occidentul” în producția de alimente, inițiind programe masive de a pune sub plug vaste suprafețe de pământ virgin din Kazahstan și Siberia, cu ajutorul a mii de voluntari urbani din Komsomol care au adus ceva entuziasm cu ei în stepe.
Hrușciov și „dezghețul”
În ciuda faptului că a fost salutat ca un expert în agricultură, Hrușciov a calculat greșit când, după o călătorie în Iowa în 1959, a devenit un mare pasionat de porumb și a decis să-l introducă în Rusia, cea mai mare parte a țăriiavând o climă nepotrivită. Pe frontul industrial, Hrușciov a relaxat oarecum accentul lui Stalin pe producția militară, rezultând o gamă mai largă de bunuri de larg consum și un nivel de viață îmbunătățit pentru cetățenii sovietici obișnuiți.
O altă realizare a „dezghețului” post-Stalin al lui Hrușciov a fost o relaxare a climatului politic, în special a cenzurii. „O zi din viața lui Ivan Denisovici”, povestea lui Soljenițîn despre viața în lagărele Gulag, a fost publicată în 1961, la comanda personală a lui Hrușciov, și a apărut o întreagă mișcare disidentă de scriitori și intelectuali. Deși erau persecutați și trebuiau să funcționeze în subteran, aceasta a fost încă o schimbare majoră, deoarece orice dizidenți pur și simplu nu ar fi rămas în viață sub Stalin.
În afacerile externe, Hrușciov și-a stabilit cu entuziasm obiective înalte, dar adesea imposibil de atins, și i-a plăcut în mod dramatic să acuze de snobism Occidentul. Acestea sunt numai câteva dintre „reperele” biografice ale acestui lider care a rămas în istorie cu un comportament teatral.
„Scena” cu pantoful
Atractia comunismului s-a răspândit rapid în țările în curs de decolonizare din Asia, Africa și America Latină, pe măsură ce Uniunea Sovietică a oferit ajutoare pentru proiecte sclipitoare, cum ar fi baraje și stadioane. Uimitoarea lovitură de propagandă realizată de Uniunea Sovietică la lansarea primului satelit, Sputnik, a fost urmată de realizări din ce în ce mai mari, precum primul câine, primul bărbat și prima femeie în spațiu. Mulți din Occident au început să se teamă că sovieticii într-adevăr ajung din urmă și în curând îi vor depăși.
Entuziasmul lui Hrușciov pentru gesturile sclipitoare nu a fost plăcut de la bun început elementelor mai conservatoare; mulți sovietici au fost foarte stânjeniți de „păcălelile” lui, cum ar fi lovirea unui pantof pe podium în timpul unui discurs la Adunarea Generală a ONU.
Existau elemente în Partid care căutau activ o oportunitate de a-l înlătura. Oportunitatea lor a venit odată cu criza rachetelor din Cuba…