Spania, Irlanda și mai multe țări ale Uniunii Europene intenționează să recunoască Palestina ca stat, pe 21 mai. „Știrea zilei”, cum a fost numită de analiști, a fost transmisă de însuși șeful diplomației europene, Josep Borrell.
Premierul spaniol a declarat în luna martie că Spania și Irlanda, împreună cu Slovenia și Malta, au decis să facă primul pas în recunoașterea unui stat palestinian alături de cel israelian existent. Borrell a afirmat în cadrul unui interviu la postul spaniol de radio RNE, că recunoașterea Palestinei de către Spania, Irlanda și alte țări ale Uniunii va fi pe 21 mai.
Știrea zilei: Slovenia susține Palestina
Guvernul de centru-stânga al Sloveniei a început joi primul pas al procesului „ireversibil” de recunoaştere a Palestinei ca stat, anunţând că va trimite propunerea parlamentului înainte de 13 iunie, potrivit EFE.
„Slovenia transmite în acest fel un mesaj clar despre necesitatea stabilirii păcii în Orientul Mijlociu şi a unei soluţii cu două state”, a declarat ministrul de externe sloven, Tanja Fajon, pe reţeaua de socializare X. În declaraţii precedente pentru presă, ministrul şi-a exprimat speranţa că ţări cu idei similare vor urma exemplul Sloveniei şi vor începe şi ele procedurile de recunoaştere a Palestinei, a informat agenţia slovenă STA.
Mai multe state au pus presiune pe încetarea focului și pe încheierea definitivă a conflictului israelo-palestinian, care au sporit pe măsura extinderii ofensivei israeliene contra pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza. Conflictul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit în urma unui atac terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanților palestinieni în sudul Israelului. Acest atac a dus la pierderea a cel puțin 1.170 de vieți și la luarea a 250 de persoane ca ostatici, care au fost ulterior duse în Fâșia Gaza.
Probleme la Eurovision. Proteste cu sloganul: „Palestina pentru totdeauna”
Participarea Israelului la concursul Eurovision, a cărui finală va avea loc mâine, a fost contrestată de zeci de mii de persoane la Malmö, în Suedia, gazda organizării. Manifestanții s-au adunat în Piața Mare (Stor Torget) și au cerut boicotarea participării Israelului la concursul Eurovision. Demonstranții au purtat bannere pe care scria “Copiii sunt uciși în Gaza”, “Opriți genocidul”, “Palestina pentru totdeauna”, precum și machete reprezentând copii uciși în Gaza, și au mărșăluit scandând “Libertate pentru Palestina”, “Israelul genocidar”, “Boicotați Israelul”.
Activiștii au anunțat că mâine va fi organizată o altă mare demonstrație. Între timp, cântăreața israeliană Eden Golan, care a urcat pe scenă în timpul celei de-a doua semifinale a concursului, a fost contestată de public.
Pe de altă parte, televiziunea belgiană VRT a întrerupt transmisiunea concursului Eurovision pentru a difuza un mesaj în care a condamnat încălcările drepturilor omului și ale libertății presei de către Israel și a cerut încetarea focului. În mesajul publicat de canal se precizau următoarele: “Aceasta este o acțiune sindicală. Condamnăm încălcările drepturilor omului de către statul israelian. Israelul distruge, de asemenea, libertatea presei. Prin urmare, ne suspendăm emisiunea pentru o perioadă. Încetarea focului imediat”.
Într-o declarație făcută de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) la 2 mai, s-a raportat că invitații concursului Eurovision nu vor fi lăsați să intre cu steagul palestinian.
Concursul Eurovision 2024, a cărui finală va avea loc mâine, se va desfășura la Malmö pentru a treia oară după 1992 și 2013.
Citiți și: Eurovision 2024: Val de ură în social media