Implanturi cerebrale, AI și răspunsuri despre materia întunecată…Podcast-ul The Conversation Weekly pune în discuție la ce să fim atenți în lumea științei și tehnologiei în 2025. Pe scurt, ce surprize va rezerva știința în anul 2025 – desemnat printre altele Anul internațional al Științei și Tehnologiei Cuantice de către ONU.
Pe măsură ce comercializarea rapidă a instrumentelor AI continuă, un moment de mare creștere în acest an este cel în care AI începe să acționeze independent pe dispozitivele dvs. Deși aceste instrumente vor fi utile pentru sarcini bazate pe computer, sunt probabile mai multe dezvoltări și în roboții care încorporează elemente de AI pentru a îndeplini și sarcini practice. Cum ar fi robotul Optimus de la Tesla. Deși, se pare că suntem încă departe de a avea aceste „tehnologii” în casele noastre, conform The Conversation.
Doi oameni de știință de la Google Deepmind au câștigat premiul Nobel pentru chimie în 2024 pentru dezvoltarea AlphaFold2, un program AI care poate prezice cu exactitate forma proteinelor. În 2025, așteptați-vă la mai multe progrese în utilizarea IA în toate domeniile științei, de la descoperirea de medicamente care ar putea aborda rezistența la antibiotice, până la proiectarea de noi materiale și chiar ajutarea la crearea unor sisteme de avertizare timpurie pentru tsunami și cutremure.
Misiuni spațiale în 2025 și interfețe creier-mașină
Câteva lansări spațiale planificate pentru 2025 au fost amânate, inclusiv misiunea Artemis II a NASA de a repune astronauții pe orbită în jurul Lunii și misiunea Gaganyaan din India de a pune prima misiune indiană cu echipaj în spațiu. Dar misiunea de returnare a probei de asteroizi Tianwen-2 din China este încă de așteptat să fie lansată în mai 2025.
Între timp, prima tranșă de date de la telescopul Euclid al Agenției Spațiale Europene ar trebui publicată în martie și, sperăm, va începe să răspundă la câteva întrebări importante despre originile și locul unde se află energia întunecată și materiei întunecate. Pe Marte, roverul Perseverance va începe o călătorie lungă pe părțile laterale ale craterului unde a aterizat în 2021 către o nouă zonă de pe suprafața marțiană numită Witch Hazel Hill, unde oamenii de știință speră că ar putea exista roci care să dea semne de viață.
Cât despre interfețe creier-mașină și acestea sunt de urmărit în 2025, conform sursei. Din mai multe puncte de vedere.
Undele cerebrale ale angajaților, „ținta” companiilor?
În 2023, de când un implant cerebral a permis unui bărbat paralizat să meargă la un institut de cercetare din Elveția, un val de cercetări continuă în acest domeniu. Neuralink al lui Elon Musk a primit recent aprobarea pentru un studiu clinic în Canada pentru a testa un implant cerebral, care ar putea permite persoanelor paralizate să controleze dispozitivele cu gândurile lor.
Și aveți grijă pentru mai multe discuții despre ce înseamnă aceste evoluții pentru neurodrepturi și confidențialitate mentală. „UNESCO ar trebui să adopte o recomandare privind neurodrepturile în noiembrie 2025 (n.r. – adoptarea recomandării privind etica neurotehnologiilor ar urma să aibă loc în cadrul celei de-a 43-a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO, în noiembrie 2025), , inclusiv dreptul la intimitate mentală și etica neurotehnologiilor.
Cu unii experți care avertizează despre modul în care companiile ar putea monitoriza undele cerebrale ale angajaților lor prin căști, acest lucru ar putea deveni un mare subiect de dezbatere, subliniază The Conversation. â
Calculul cuantic în 2025
Nu în ultimul rând, calculul cuantic atrage atenția în 2025. La sfârșitul anului 2024, Google a anunțat că a lansat un nou procesor de calcul cuantic numit Willow, care reduce rata de erori la care sunt predispuse computerele cuantice. Deși calculatoarele cuantice practice sunt încă o cale, mulți bani sunt orientați către domeniul calculului cuantic și 2025 a fost desemnat anul internațional al științei și tehnologiei cuantice de către ONU, așa că urmăriți acest „spațiu” pentru mai multe evoluții.
De asemenea, fuziunea nucleară va fi în prim plan în 2025. Aceasta deoarece un domeniu care atrage cantități uriașe de finanțare este fuziunea nucleară, cu scopul de a ajunge la un reactor de fuziune nucleară funcțional în următorii zece ani. O etapă de hotar pentru sfârșitul anului 2025 ar putea fi finalizarea reactorului Sparc construit de compania Commonwealth Fusion din Massachusetts, cu scopul de a produce mai multă energie decât este nevoie pentru a alimenta reacția în sine.
Deocamdată ne oprim aici, dar surprizele în ceea ce privește lumea științei în 2025 promit să fie cu mult mai mari.
Citiți și: 10 ani de Interstellar. Știința din spatele filmului /VIDEO