Plombele dentare, deși reprezintă soluția pentru cariile deja apărute, nu ne feresc pe termen lung de apariția altor carii, cunoscute sub numele de carii secundare. Medicul stomatolog ne prezintă soluțiile pe care le avem la îndemână pentru a evita această situație.
De ce apar cariile secundare sub plombe
“Este important să știm că procesul de tratament al unei carii nu se termină odată ce am plecat din cabinetul stomatologic cu o plombă nouă. Plombele dentare sunt soluția pentru cariile deja prezente, însă dacă nu avem grijă de igiena noastră orală, în special de curățarea spațiilor dintre dinți, riscăm să dezvoltăm carii secundare,” explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Aceste carii secundare se pot dezvolta la nivelul plombei sau în imediata apropiere a acesteia. „Dacă nu igienizăm corect, resturile alimentare pot compromite adeziunea plombei și pot favoriza infiltrarea bacteriilor sub plombă sau pe lângă aceasta. Acest lucru duce, în timp, la formarea unei carii secundare. De asemenea dacă suprafața plombei nu e bine finisată sau au apărut fisuri care au compromis integritatea acesteia, pot apărea carii secundare pe lânga obturații” spune medicul.
Citește și: “We’re with you”- campanie de conștientizare a cancerului de sân
Factori de risc pentru apariția acestor carii secundare
Un alt factor care poate contribui la apariția cariilor secundare este reprezentat de calitatea și vechimea plombei. „Plombele mai vechi pot fi retentive pentru resturi alimentare și bacterii, crescând astfel riscul de carii. În plus, dacă plombele nu au fost finisate corect, pot fi retentive pentru placa bacteriană”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum prevenim apariția acestor carii sub plombe? „Prevenția este cheia. O igienă orală riguroasă, care să includă nu doar periajul dentar, dar și utilizarea mijloacelor de igienizare interdentară, cum ar fi periuțele interdentare sau dușul bucal, este esențială pentru a preveni apariția cariilor secundare. De asemenea, vizitele periodice la medicul stomatolog sunt foarte importante pentru a verifica starea plombei și a interveni la timp în caz de probleme,” completează medicul.
Dacă apar dureri în timpul masticației, sensibilitate la cald, rece sau dulce, sau dacă avem senzația că rămân resturi alimentare între dinți, este posibil să fie vorba de o carie secundară.
„În aceste cazuri, este esențial să ne prezentăm rapid la cabinetul stomatologic pentru a curăța plombă și a trata caria. După curățarea cariei secundare, medicul va decide dacă este necesară o plombă nouă sau, în funcție de gravitatea situației, se poate opta pentru o incrustație dentară (onlay sau inlay)”, încheie medicul stomatolog.
Citește și: Miturile legate de hormonii sexuali duc la sarcini nedorite la minore
CITIȚI ȘI: Cât de Important Este Micul Dejun Și Care Este Impactul Său Asupra Sănătății
CITIȚI ȘI: Rozmarin, planta minune – beneficii și proprietăți