Procurorii au descoperit în telefonul lui Bogdan Peșchir conversații cu diverși influenceri, în care erau discutate strategii și modalități de plată pentru a convinge oamenii să-l voteze pe Călin Georgescu.
Bogdan Peșchir, care i-a finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, a fost reținut de procurorii Parchetului General, fiind acuzat de coruperea alegătorilor prin mijloace de comunicare electronice (265 de acte materiale).
Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au emis vineri seară un mandat de arestare pentru 30 de zile.
Potrivit procurorilor, Bogdan Peșchir a oferit plăți de peste 879.000 de dolari prin aplicația TikTok, sub formă de „daruri” și transferuri de sute de mii de lei prin aplicația Revolut către 265 de persoane, cu scopul de a le determina să-l voteze pe Georgescu.
„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în perioada 28.03.2024-31.01.2025, inculpatul a oferit suma de 879.521 USD, sub formă de gift-uri pe aplicația TikTok (plăți efectuate prin aplicație în timpul unor sesiuni live ale utilizatorilor prin oferirea de puncte ce pot fi apoi convertite în sume de bani) și sumele de 302.547 de lei şi 17.859 USD. prin transferuri efectuate prin aplicația Revolut (conturi bancare şi portofele electronice de criptomonede), către 265 de persoane, în scopul determinării acestora să voteze un anumit candidat la alegerile prezidențiale organizate în anul 2024”, anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă.
Strategia de mobilizare a votanților: care era rolul soției lui Georgescu

În referatul procurorilor, se precizează că strategiile de atragere a alegătorilor pentru susținerea lui Georgescu au fost planificate cu mult înainte de începutul campaniei electorale și au inclus alocarea unor sume mari de bani, prin diverse metode, către un public larg, vizând atât cetățenii români din țară, cât și din diaspora.
Potrivit procurorilor, planul de influențare a alegerilor a implicat creșterea vizibilității lui Bogdan Peșchir în mediul online, în special pe TikTok (user-name bogpr), prin oferirea de „gift-uri” pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt.
Acest obiectiv a fost realizat prin atingerea nivelului 50 (cel mai mare din România și printre cele mai ridicate din Europa), simultan cu atragerea de persoane în cercul său relațional, fie prin donații sub formă de „gift-uri”, fie prin participarea la sesiuni live pe canalele lor de TikTok. Scopul acestora era să creeze o dependență care să fie exploatată pe parcursul campaniei, mobilizându-le să-l susțină sau să-l voteze pe Georgescu.
Conform datelor obținute de procurori, reiese că Peșchir a distribuit aproximativ un milion de euro pentru a-i convinge pe alegători să-l susțină pe Călin Georgescu.
Ulterior, strategia a fost concentrată pe promovarea unor mesaje de susținere pentru Georgescu, prin publicarea de materiale de propagandă electorală pe TikTok și prin oferirea de sume de bani către susținătorii săi.
„În contextul cauzei, prezintă o importanță deosebită convorbirile purtate pe TikTok, în perioada 12 – 23.11.2024, cu user-name-ul, cod de utilizator (…), calingeorgescu (cont oficial utilizat de candidatul Călin Georgescu), în care Peșchir Bogdan arată că susține și dorește să fie implicat în campania electorală, iar din discuții rezultă că interlocutorul este expert în domeniul securității cibernetice, în timp ce promovarea candidatului este rezultatul a trei ani de eforturi, fiind reluată narativa că este vorba de voluntari și totul este efectuat fără a fi plătită vreo sumă de bani, în final interlocutorul precizând că Georgescu Cristela-Elena va utiliza contul în cauză și sugerând ca toată conversația să fie ștearsă”, se arată în referatul procurorilor.

Fragmentul din discuția interceptată de anchetatori este următorul:
„Bună seara, vreau să vă susțin în această mișcare, cum vă pot contacta pentru o discuție?; Am văzut că mai e un cont cu 8 k cu numele bogpr ce promovează un deep fake cu Călin Georgescu; la noi totul e pe baza de voluntariat; tineret, voluntariat, creativitate;
Este viziunea ce s-a format după 3 ani de muncă intensă; nu știam ce se întâmplă când a spus Anca minciuna aia gogonată; noi fiind voluntari toți cu spirit creativ și dorința de țară normală și cu investiție și bani 0 să o vedem pe Anca că face aiureli la TV… Am încercat să iau legătura cu dânsa să corecteze dar nu mi-a răspuns; a fost la ordin clar; și este prima campanie din istorie făcută pe buget 0 eu sunt expert în securitate cibernetică; că aici o să între Cristela; șterg conversația vă recomand să faceți la fel.”
Influencerii care l-au susținut pe Georgescu: un fost deținut, Makaveli, Victor Micula și membri ai unei biserici.
În dosar se regăsesc mai multe conversații purtate de Bogdan Peșchir pe TikTok (cont utilizator – bogpr) cu diverse persoane, în care sunt discutate strategii pentru atragerea alegătorilor, iar ei care demonstrau că l-au votat pe Georgescu primeau aproximativ 50 de lei.
Câteva exemple din referatul procurorilor, așa cum au fost transcrise de interlocutori:
-conversație purtată cu utilizatorul Micula Victor, în perioada 15.10 – 13.11.2024, în care cei doi discută despre oferirea de bani pe platforma TikTok: „Poate facem liveuri mai des noi oricum si eu voiam sa incep, pe tema asta, dinainte, si daca tot aruncam cu bani macar sa avem putere!”.
-conversație purtată cu utilizatorul Sandu, în data de 20.10.2024, în care interlocutorul îi transmite că a fost contactat de Makaveli și Florinel, care i-au spus să nu mai afișeze fotografia de profil pentru că pot fi cercetați penal: („Și ne-a spus ca nu avem voie. E caz de dosar, și să scoatem poza”), urmând a se întâlni cu „domnul George” în localitatea Pechea, județul Galați, iar Peșchir Bogdan îl întreabă dacă are nevoie de bani, iar interlocutorul arată că a primit 15.000 de lei de la Victor, cu care a achiziționat electrocasnice pentru alte persoane („Sa imi zici daca aveti nevoie de ajutor acolo, Cu ceva bani, Mi-a dat Victor acum 3 săptămâni 150 mi-l, și le-am luat electrocasnice”).
-conversație purtată cu utilizatorul Adelina, în data de 18.11.2024, în care discută despre o colaborare legată de propaganda electorală în mediul online („Dar ca sa iti raspund, înțeleg ideea de propagandă si de live informator, probabil vrei să ajuți, dar sunt mult mai multe lucruri aici de care țin cont, si crede-mă că știu bine ce fac. Am experiență in marketing și in strategie de business de mulți ani. Scopul meu nu e să conving pe toata lumea”).
-conversație purtată cu utilizatorul (…), în perioada 18 – 25.11.2024, în care interlocutorul îi transmite că efectuează diverse activități în campania electorală a lui Georgescu și îi solicită bani, iar Peșchir Bogdan îl îndeamnă să intre în modul live dacă dorește ajutor („Bogpr.am și io o rugăminte am venit din pușcărie și sunt amart poți să-mi dai și mie cv bani contra cost fac ce vrei, Inpar pliante cu domnu Georgescu pe strada .stau de dimineața până seara sunt din București.va mulțumesc frumos, Salut daca faci live asta te sustin acolo”). Ulterior, în data alegerilor, persoana în cauză îi transmite lui Peșchir că s-a ținut de promisiune și a votat cu Călin Georgescu („Am votat, Cum pot sa va trimit o filmare cu ce an votat, Nu imi trimiteti, Am vrut sa va arat ca mam ținut de promisiune”).
-conversație purtată cu utilizatorul (…), în perioada 24.11.2024 – 25.11.2024, în care interlocutorul menționează că a oferit suma de 50 lei pentru persoanele care au făcut dovada că au votat cu Georgescu și a convins oameni să voteze cu candidatul amintit, precizând că a pierdut din vedere că este ilegal să posteze imagini cu votul electoral și să facă campanie în ziua alegerilor.
-conversație purtată cu utilizatorul (…), în perioada 18 – 25.11.2024, în care interlocutorul îl întreabă dacă dorește să facă parte din comunitate, iar Peșchir acceptă și arată că o face pentru susținerea lui Georgescu („Dacă o să fac live vii și la noi in comunitate nu pentru cadouri doar cu prezenta ta? O să fac pentru susținerea a Domnului Călin Georgescu”). În continuare, interlocutorul îi arată că are cunoștințe în comunitățile de români din Germania și poate obține undeva la 3.000 de voturi, însă are nevoie de sprijin, respectiv de sume de bani, iar cei doi se înțeleg ca Peșchir să îi vireze suma de 6.000 de euro, printr-un cont de Revolut al unei alte persoane, deoarece nu dorește ca numele său să fie asociat cu respectivul transfer de bani („E nevoie de sprijin, Ok si cu ce te pot sprijini? Prin cadouri? Uite sa iti zic o chestie nu vreau sa para ca te cumpar sau ceva. Tu daca sincer crezi omu asta ca e potrivit atunci da, Putem să adunăm cel puțin 3000 de voturi, Treaba e ca nu doresc sa fac tranzactii din contul meu ca apare numele meu, Daca va puteti face revolut ar fi perfect, Poți 6000?”).
-conversație purtată cu utilizatorul (…), în care interlocutorul scrie că îl votează pe Călin Georgescu, împreună cu toți membrii unei biserici („Eu votez Călin Georgescu și toți membri biserici Filadelfia sper sa fie bine în România Amin”).