Într-o convorbire telefonică interceptată de procurori pe 12 aprilie 2024, doctorița P.M., de la secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon, discută cu o persoană neidentificată despre necesitatea de a fi acoperită din punct de vedere legal prin documentele medicale. Această discuție indică o atenție sporită pentru protejarea medicului cu ajutorul documentelor, ceea ce indică o posibilă conștientizare a riscurilor legale asociate cu acțiunile sale. Doar că procurorii au comparat conținutul fișelor de observație cu datele din memoria injectomatelor.
Stenograme în cazul Spitalului Pantelimon: „Foile sunt făcute perfect”
În această convorbire, femeia neidentificată subliniază importanța completării corecte a fișelor pacienților, pentru a evita eventuale repercusiuni legale. Aceasta pare să fie o preocupare majoră pentru medic, care confirmă în repetate rânduri că toate documentele au fost completate conform procedurilor.
Doamnă: Deci foile sunt făcute perfect.
PM: Presupun că da. Că așa au fost.
Doamnă: Așa cum ai învățat.
PM: Că așa au fost făcute.
Doamnă: Cum ai învățat tu să le faci, cu evoluția.
PM: Da.
Doamnă: Cu MSOF, cu… căcat, cu toate alea?
PM: Da, da, așa sunt.
Doamnă: Bun, bun deci tu atuncia, nu vei fi judecată, nu pe ce căcat mănâncă niște cretini, ci pe ceea ce este pe foi. Înțelegi?
PM: Da.
Doamnă: Pe foi vei fi tu judecată.
PM: Da.
Doamnă: Atâta timp, cât tu în foaie, ți-au mers medicamentele, ți-au mers toate alea, ai scris că are evoluție dificilă, ai spus că l-ai resuscitat, ai scris toate alea.
PM: Da. Dar toți pacienții au fost resuscitați.
[…]
Doctoriță ATI: „Nu știu dacă a scăpat ceva din foi, oricum la foi nu mai avem acces”
Doamnă: Deci foile sunt luate….
PM: Sunt de gardă astăzi.
Doamnă: Ești de gardă, perfect.
PM: Nu știu dacă a scăpat ceva din foi, oricum la foi, la foi nu mai avem acces, dar… (neinteligibil)
Doamnă: Nicio problemă, nu e nicio problemă, păi, oricum sunt luate.
PM: Foile sunt ok!
Doamnă: Deci dacă tu ești… Foi, Miți, pe foi să fie scris tot ce trebuie, că foile sunt judecate. Da?
PM: Da.
Doamnă: Așa. Deci dacă tu ești în foaie acoperită, și ai scris, dacă (neinteligibil) era pe 10 și avea tensiune 14, și l-ai dat pe 8, aia e cu totul și cu totul altceva.
[…]
Doamnă: Încă odată, foile sunt luate în momentul ăsta, nu voi! Da?
PM: Da.
Doamnă: Deci dacă tu ai foaia făcută și completă și omul ăla a fost resuscitat și am scris că l-am resuscitat că hâr, că mâr, da?
Raportul INML: „Deficiențe în acordarea asistenței medicale”
Ancheta procurorilor a inclus și o evaluare a cazului unui pacient de 54 de ani care a murit după ce doza de noradrenalină i-a fost redusă brusc de două ori, de la 15 ml/h la 1 ml/h, și, ulterior, de la 20 ml/h la 1 ml/h. Potrivit raportului de expertiză medico-legală al INML, aceste reduceri bruște nu erau justificate și au pus în pericol viața pacientului, constituind o „deficiență în acordarea asistenței medicale”. Mai mult, raportul concluzionează că există o legătură directă între aceste acțiuni și decesul pacientului, cauzat de o instabilitate hemodinamică severă.
Legătura între tratamentul administrat și decesul pacientului
Raportul INML subliniază că reducerea bruscă a dozei de noradrenalină la un pacient deja instabil hemodinamic a fost o decizie neadecvată, care a contribuit direct la decesul acestuia. Înregistrările injectomatului, care au arătat modificările în administrarea medicamentului, au fost edificatoare pentru a determina legătura de cauzalitate între tratamentul primit și deces.