Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) l-a numit, miercuri, 26 martie, în funcție de președinte al companiei pe Ștefan Ioniță. Acesta a fost instalat în locul lui Cătălin Urtoi. Detalii despre motivele pentru care a fost revocat Urtoi, aflați în rândurile de mai jos.
Cătălin Urtoi, revocat de la șefia CNIR. În locul său, numit Ștefan Ioniță
În ultimele luni, în cadrul Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) au existat dispute între Cătălin Urtoi şi directorul general al companiei, Gabriel Budescu. Disputele dintre cele două părți s-au încheiat cu revocarea din funcție a lui Cătălin Urtoi. Acesta din urmă a fost dat afară, iar în locul său a fost instalat inginerul Ștefan Ioniță.
”Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere l-a numit, astăzi, 26 martie, în funcţia de Preşedinte pe domnul Ştefan Ioniţă. Cu o experienţă de peste 20 de ani în zona infrastructurii rutiere, absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri şi al Şcolii doctorale din cadrul Facultăţii de Inginerie Industrială şi Robotică-Universitatea ,,Politehnică” din Bucureşti, inginerul Ştefan Ioniţă este membru în Consiliul de Administraţie al CNIR din februarie 2023”, au transmis reprezentanții CNIR, prin intermediul unui comunicat.
Schimbarea care s-a produs, miercuri, la vârful CNIR i-a dus pe toți cu gândul la conflictul care a avut loc între Cătălin Urtoi şi directorul general al companiei, Gabriel Budescu. Singurul care a avut de câștigat este Ștefan Ioniță. Numirea lui s-a făcut prin votul majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie, cu respectarea legislaţiei specifice Guvernanţei Corporative, Legea 31/1990 şi OUG 109/2011 cu completările şi modificările ulterioare.
”Subliniem faptul că de la începutul anului, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie nu a reuşit să convoace nicio şedinţă legală care să rezolve problemele Companiei. Demersul din această şedinţă a avut la bază analiza rezultatelor activităţii fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie, care s-a concretizat mai ales în declaraţii beligerante, incompatibile cu funcţia pe care a deţinut-o. Menţionăm că aceste declaraţii au fost fără acoperire în realitate, mai ales în condiţiile în care Consiliul de Administraţie nu şi-a îndeplinit în 2 ani de la numire atribuţiile definite în Statut, la art.19 Alin (1), lit c.”, a adăugat CNIR.
Motivele revocării lui Urtoi
Reprezentanții companiei au adus în discuție și situaţia tronsoanelor invocate de fostul preşedinte al C.A – cele trei loturi din tronsonul Leţcani-Ungheni – şi menţionează că în momentul de faţă se lucrează la documentaţia de atribuire, iar Notele către Consiliul de Administraţie vor fi înaintate după ce aceasta va fi finalizată.
”Am decis să procedam aşa, deoarece în cazul loturilor de munte, promovate în regim de urgenţă, au apărut anumite discrepanţe şi ne dorim să evitam astfel de situaţii în viitor.”, a transmis instituția.
,,În momentul de faţă CNIR a semnat primul contract în valoare de 6,14 miliarde lei, iar în perioada imediat următoare va fi semnat un al 2-lea contract al aceleiaşi autostrăzi -A8. Concomitent se află în evaluare alte 13 proceduri de licitaţie, la fiecare dintre ele fiind nominalizate comisii formate din 3-5 colegi. În acest context este imperios ca activitatea Consiliului de Administraţie sa fie una focusata pe asigurarea tuturor condiţiilor necesare promovării şi implementării obiectivelor de infrastructura rutieră la standarde ridicate de calitate.”, a subliniat Preşedintele Consiliului de Administraţie al CNIR, Ştefan Ioniţă.