Rezultatul raportului „Inițiativa de Măsurare a Drepturilor Omului (HRMI)” – un proiect din Noua Zeelandă care, încă din 2017, monitorizează performanța statelor în domeniul drepturilor omului – a fost dat publicității.
Astfel, potrivit raportului, China este statul cel mai periculos din lume în ce privește siguranța cetățenilor în fața propriilor instituții și libertatea de întrunire, potrivit The Guardian.
China a obținut, însă, scoruri bune, ajungând chiar în topul celor o sută de state analizate, la anumiți indicatori economici, cum ar fi dreptul la hrană, sănătate și locuință. Pentru a analiza aceste domenii, HRMI utilizează statistici disponibile public publicate de instituții naționale și internaționale, mai degrabă decât sondaje.
Indexul urmărește drepturile civile și politice
Raportul punctează că oamenii din anumite grupuri din China, cum ar fi criticii guvernului și minoritățile etnice, deseori ratează drepturile economice de bază.
Indexul urmărește drepturile civile și politice printr-un sondaj care este distribuit experților în drepturile omului, cum ar fi jurnaliști, lucrători din ONG-uri și avocați din diferite țări. Sunt domenii strict controlate în China, ceea ce face extrem de dificilă colectarea exactă a datelor.
„Luăm extrem de în serios siguranța și securitatea respondenților la sondaj și activăm de câțiva ani în țări în care apărătorii drepturilor omului sunt în pericol. Una dintre cheile securității noastre este că sondajul este preluat anonim într-un formular online criptat, astfel încât nimeni să nu poată afla exact cine a participat sau ce a spus”, a declarat Thalia Kehoe Rowden, purtător de cuvânt al HRMI.
Ultimul an pentru care HRMI are date
Hong Kong a scăzut și el în ultimii ani. Deși nu are un scor la fel de rău precum China, drepturile omului au fost puse serios sub semnul întrebării, odată cu represiunea împotriva mișcării pro-democrație din 2019 și 2020. Între acești ani, indicele său cu privire la libertatea de întrunire a scăzut cu aproape 40%, iar pe indicele libertăţii de exprimare scăderea a fost de 33%, conform HRMI.
Între 2019 și 2020, ultimul an pentru care HRMI are date privind indicatorii de sănătate, scorul de sănătate al majorității țărilor a scăzut, reflectând numărul mare de decese cauzate de Covid-19. Cu toate acestea, scorul pentru China, care a înregistrat un număr relativ scăzut de decese înainte ca politica zero-Covid să fie abandonată în 2022, a rămas constant.
În 2022, HRMI a început să urmărească libertatea de religie și de credință pentru prima dată. China a avut, de asemenea, cel mai slab punctaj la acest indicator, deși studiul pilot a acoperit doar nouă țări.