Mai multe destinații de vacanță preferate de români au luat o poziție fermă împotriva fluxului de turiști tot mai mare din ultima perioară. Din ce în ce mai mulți localnici se revoltă împotriva invaziei de vizitatori din orașele lor.
Proteste în Tenerife
În Tenerife, insula de vacanță celebră, o nouă mișcare de protest a izbucnit luna aceasta, atrăgând atenția presei internaționale. Graffitiurile care au apărut pe zidurile și clădirile orașului au transmis un mesaj clar: “Turiști, plecați acasă”, subliniind contrastul între paradisul promovat și realitatea dificilă a localnicilor.
“Paradisul vostru, mizeria noastră”
Localnicii sunt nemulțumiți de impactul negativ al turismului: creșterea chiriilor, inflația ridicată și aglomerația au transformat insula într-un loc greu de suportat. Mesaje scrise pe clădiri și pancarte transmit mesajele clare ale localnicilor pentru turiștii din toate colțurile lumii: “paradisul vostru, mizeria noastră” și “salariul mediu în Insulele Canare este de 1.200 de euro”.
În Costa del Sol sunt afișe care jignesc turiștii
Situația este similară și în Costa del Sol, în special în orașul Malaga, unde autocolantele cu mesaje anti-turism inundă centrul orașului. Lipite pe uși și pe clădiri, afișele transmit mesaje jignitoare turiștilor, avertizându-i să nu se întoarcă în viitor.
Taxă de intrare în Veneția
În același timp, Veneția a introdus o taxă de intrare de 5 euro pentru turiștii de zi, încercând să combată aglomerația și să protejeze orașul de impactul negativ al turismului excesiv.
Taxa este obligatorie în perioada 25 aprilie – 14 iulie, când se înregistrează vârful sezonului turistic. Primarul orașului italian susține că această taxă este introdusă pentru a evita aglomerarea destinației turistice renumite pentru operele de artă, podurile și canalele sale.
Avertisment UNESCO pentru Veneția
La sfârșitul lunii iulie, experții UNESCO au recomandat clasificarea Veneției drept “în pericol”, din cauza insuficienței măsurilor luate pentru a proteja orașul de deteriorare, cauzată atât de turismul masiv, cât și de schimbările climatice.
Urmează și o taxă pentru vizitatorii orașului Sevilla
Și turiștii care vor să viziteze orașul Sevilla ar putea plăti în curând o taxă pentru vizitarea pieței centrale Plaza de Espana. Primăria orașului spaniol susține această inițiativă pentru că astfel ar putea controla fluxul mare de turiști din spațiul public.
Taxă de vizitare și în Bali
Turiștii care vor să viziteze stațiunile din Bali vor plăti o taxă de 150.000 de rupii, adică 44,72 de lei. Această taxă, care a fost introdusă pe 14 februarie, are ca scop protejarea mediului și culturii. În 2023, în perioada ianuarie-noiembrie, aproape 5 milioane de turiști au vizita Bali.
Taxe suplimentare în Grecia
Grecia a luat măsuri la nivel național pentru a reduce impactul turismului și pentru a finanța reconstrucția după dezastrele recente. Turiștii care vizitează Grecia vor plăti o taxă suplimentară în funcție de locul de cazare, iar protestele localnicilor împotriva aglomerării pe plaje au fost deja evidente.
În ciuda acestor proteste și măsuri de reglementare, numărul de turiști care vizitează destinațiile precum Tenerife continuă să crească, atingând un nou record în 2023, ceea ce indică o nevoie urgentă de soluții durabile pentru gestionarea turismului de masă.
Astfel, turiștii care vor alege să se cazeze în hotelurile de două stele trebuie să plătească 1,5 euro, în timp ce oaspeții din hotelurile de trei stele vor plăti 3 euro. Sejururile la hoteluri de patru stele vor fi taxate cu 7 euro și ajunge la 10 euro dacă hotelul are cinci stele.
Guvernul elen a precizat că se așteaptă ca această nouă taxă să genereze un venit suplimentar de până la 300 de milioane de euro în 2024. Noua taxă se aplică spațiilor de cazare pentru termen scurt rezervate prin intermediul platformelor online, spre deosebire de taxa de cazare anterioară.
„Rezervele speciale vor crește de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro”, începând cu 2024, a spus Kyriakos Mitsotakis într-un discurs anual despre prioritățile economice de la Salonic, în septembrie anul trecut.