Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a scos la licitație în SICAP un contract de 59 de milioane lei pentru lucrări premergătoare construirii noului Spital Regional de Urgență Craiova. Însă, per total, suma alocată proiectului este mai mare decât cea stabilită inițial. Din vina autorităților.
UPDATE: Costuri totale de 3,7 miliarde lei, cu 30,1% mai mari decât cele stabilite inițial
După suplimentarea fondurilor necesare construirii spitalelor regionale din Iași și Cluj-Napoca, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pregătit proiectul de act normativ prin care bani în plus vor fi alocați și pentru spitalul din Craiova. Și aceasta din vina autorităților. Statul pierde bani pentru că nu a făcut mare lucru din 2019 încoace, când au fost aprobații indicatorii tehnico-economici inițiali.
Proiectul final va avea un cost final de 3,708 miliarde lei. Mai exact, o actualizare cu 723.756.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 30,1%. Este adevărat, ceva mai mică decât în cazul spitalelor din Iași (37,49%) și Cluj-Napoca (32,49%).
————————————————————————————————
Este prima fază a proiectului, care prevede ridicarea în 48 de luni a unei unități medicale cu 807 paturi și 19 săli de operație, cu un cost total de 749 de milioane de euro cu TVA. Jumătate din această sumă este acoperită dintr-un împrumut de 368 milioane euro contractat de la BEI. Restul vine de la buget și din alte fonduri atrase.
Lucrările preliminare de acum vor trebui efectuate în patru luni, pentru ca în primăvară să înceapă construcția propriu-zisă a clădirii spitalului. Ele vizează: – Demolarea clădirii existente; – Devierea / relocarea / dezafectarea rețelelor aflate pe amplasament; – Excavații generale (săpătura brută), inclusiv nivelare, umpluturi și protecția versanților; – Împrejmuire permanentă și temporară; – Organizarea de șantier (pentru Etapa 1); – Foraje de adâncime de explorare-exploatare; – Întreținerea lucrărilor și asigurarea securității incintei pe perioada de tranziție la Etapa 2; – Supraveghere arheologică pe durata excavațiilor.
Spitalul regional este așteptat de vreme bună. Încă din 2015 s-a discutat despre realizarea lui, însă abia acum încep să se facă primii pași pentru ca proiectul să devină realitate.
Spitalul Regional de Urgență din Craiova va deservi toate județele regiunii Oltenia: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. În prezent, singura unitate medicală unde se tratează cele mai grave cazuri din regiune este Spitalul Județean de Urgență. Craiova nu este singurul oraș care va avea spital regional. Alte două astfel de unități sanitare se vor construi în Cluj și Iași.
Vezi aici imagini video cu spitalul.