Start în „Mica Buclă”! Ediția a 56-a din Turul ciclist al României, cunoscută și sub numele de „Mica Buclă”, are loc între 14 și 18 august 2024, pe un traseu de 807 km, împărțit în cinci etape. Evenimentul va reuni 150 de cicliști de la 26 de echipe, dintre care șase românești, iar traseul va trece prin zone și obiective turistice importante din România, precum Cetățile Deva și Alba Carolina, stațiunea turistică Păltiniș, Curtea Domnească din Târgoviște, Turnul Chindiei și centrul Capitalei.
Printre echipele participante se numără formații continentale de renume, precum Groupama FDJ și Astana, alături de echipe din 14 țări. România va fi reprezentată de echipa națională, două echipe continentale (Mentorise MLMsuperstars și Vini Monzon – Savini Due OMZ), și trei echipe de club (Team Novak, UVT-Devron West Cycling Team și Steaua București).
Echipa României îi are în componență pe Cristian Răileanu, campionul național, Emil Dima, Cristian Pleșea, Mihnea Harasim, Andrei Cărbunărea, cel mai bine clasat român în Turul Sibiului (38), și Tudor Căzăceanu, un debutant în „Mica Buclă”.
„Fac ciclism de aproximativ nouă ani. Parcurg în jur de 20.000 km în fiecare an, atât la antrenamente cât și la competiții. Mă aflu la prima participare în Turul României și este o adevărată mândrie pentru mine să pot reprezenta echipa națională. Obiectivul nostru principal este victoria. Încercăm să lucrăm pentru campionul național, pentru Cristian Răileanu, să atingem acest scop.
El s-a întors special din China pentru această competiție și consider că avem șanse destul de mari să atingem acest obiectiv. Cred că cea mai grea etapă este a 2-a, nu este o etapă foarte lungă, dar are o diferență de nivel de aproape 3.000 m și cred că acolo se vor face diferențele reale pentru clasamentul general”, a spus Tudor Căzăceanu.
Turul ciclist al României – program pe etape
- Etapa 1 (14 august): Deva – Vințu de Jos – Sebeș – Vințu de Jos – Alba Iulia
- Etapa 2 (15 august): Alba Iulia – Câlnic – Miercurea Sibiului – Gura Râului – Păltiniș
- Etapa 3 (16 august): Sibiu – Agnita – Cârța – Sâmbăta de Sus – Poiana Mărului – Cristian
- Etapa 4 (17 august): Târgoviște – Moreni – Valea Lungă – Provița de Sus – Pucioasa – Vulcana Băi – Voinești – Târgoviște
- Etapa 5 (18 august): Circuit în București
📸 The photo gallery from the beautiful team presentation in Deva is up. Enjoy! #TurulRomaniei https://t.co/VWs921gXKb pic.twitter.com/grXJWZXHc1
— Turul României (@turulromaniei) August 13, 2024
Președintele FRC despre „Mica Buclă”
„Nu e ușor, încercăm cumva să penetrăm și dincolo de ceea ce se vede în teren. Încercăm să ajungem la fiecare român și, bineînțeles, la susținătorii din afara țării, pentru că avem echipe din străinătate și prin platformele TV ne bucurăm să continuăm parteneriatul cu TVR, care este alături de noi la fiecare eveniment major pe care îl organizăm.
În premieră vom avea live streaming și transmisie live pe Digi Sport. Acesta este o veste importantă, Digi Sport, unul dintre cele mai importante canale sportive din România, va transmite live Turul României începând cu 14 august pe canalele sale.
Pe TVR vom avea rezumate zilnice, practic vor fi concentrate de informații culese din ziua respectivă. În ce privește cursele pentru copii, ne așteptăm să avem la start un total de 3.000 de copii, ceea ce cred că este foarte realizabil, dată fiind experiența din 2022.”, a declarat Cătălin Sprinceană, președintele Federației Române de Ciclism, potrivit GSP.
O tradiție de aproape 90 de ani
Turul României, sau “Mica Buclă”, care are o tradiție de 88 de ani, a fost organizat pentru prima dată în 1934 și a fost reluat cu întreruperi de-a lungul anilor. În prezent, competiția face parte din calendarul Uniunii Internaționale de Ciclism.
În cadrul competiției, se vor acorda mai multe tricouri distinctive pentru liderii diferitelor clasamente: galben (lider general), alb (lider tineri), roșu (lider sprinteri), verde (lider cățărători), albastru (lider români), gri (cel mai bun pe echipe), alb cu buline roșii (lider pe puncte), și portocaliu (câștigător de etapă). Premiile totale pentru “Mica Buclă” se ridică la 18.237 de euro, câștigătorul general urmând să primească 2.110 euro.
Pe lângă competiția principală, Turul României va include și competiții speciale pentru copii, cu vârste între 2 și 14 ani, care vor putea concura gratuit în probe de circuit sau contratimp individual. Acești tineri cicliști vor fi premiați pe marea scenă a Turului, alături de cicliștii profesioniști din “Mica Buclă”.