Rusia a declarat „stare de urgență federală” în regiunea Orenburg după ce peste 10.400 de locuințe au fost inundate ca urmare a topirii rapide a zăpezii. Topirea zăpezii a dus la revărsarea unor dintre cele mai mari râuri din Europa și la atingerea unor niveluri record de apă în regiunea Munților Ural. Supărați pe autoritățile locale care nu îi ajută, oamenii din mai multe orașe din estul țării au ieșit în stradă astăzi pentru a protesta.
Fluviul Ural, care își are izvorul în Munții Ural și se varsă în Marea Caspică, a înregistrat o creștere bruscă vineri, când nivelul a crescut cu câțiva metri în doar câteva ore din cauza zăpezii topite. Apele au rupt un baraj în apropierea orașului Orsk, inundând regiunea Orenburg de la granița cu Kazahstanul, situată la aproximativ 1.800 km est de Moscova. În plus, inundațiile au afectat și alte zone întinse din Siberia, regiunea Volga și regiunile centrale ale Rusiei.
Situația cea mai dificilă este în regiunea Orenburg. Peste 4.000 de persoane, printre care și 800 de copii, au fost evacuați din orașul Orsk, care este al doilea ca mărime în regiune. În ultimele zile, au fost desfășurate lucrări de consolidare a digurilor. În apropierea unor sate, acestea au fost înălțate până la 8,5 metri, cu intenția de a fi aduse la o înălțime de 12 metri pentru a face față valului de inundații.
Stare de urgență: peste 100.000 de oameni au fost evacuați
În seara zilei de 5 aprilie, barajul de pe râul Ural, situat în apropiere de Orsk, s-a rupt din cauza unor inundații puternice. Dimineața următoare, pe 6 aprilie, jumătate din orașul vechi a fost inundat. Ulterior, în cursul serii, digul de protecție de lângă Orsk a cedat, iar locuitorii unui sat din vecinătate au fost evacuați în regim de urgență.
Potrivit agenției de presă Reuters, Rusia și Kazahstan au ordonat astăzi evacuarea a peste 100.000 de persoane după ce zăpada topită rapid a umflat râurile dincolo de limita de revărsare, provocând cele mai grave inundații din zonă din ultimii 70 de ani.

Președintele Vladimir Putin a vorbit cu președintele Kassym-Jomart Tokayev din Kazahstan, unde peste 86.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundațiilor. Tokayev a declarat că inundațiile au fost probabil cele mai grave din ultimii 80 de ani. Zonele cele mai grav afectate sunt regiunile Atyrau, Aktobe, Akmola, Kostanai, Kazahstanul de Est, Kazahstanul de Nord și Pavlodar, cele mai multe dintre acestea având graniță cu Rusia și fiind traversate de râuri care își au originea în Rusia, cum ar fi Ural și Tobol.
Proteste în orașul Orsk din Ural
Câteva sute de ruși s-au adunat în fața primăriei din Orsk pentru a cere socoteală autorităților după ce două baraje s-au rupt și mii de case au fost inundate, stârnind revolta localnicilor. Guvernul regional le-a promis un ajutor între 50.000 și 100.000 de ruble pentru fiecare familie afectată, echivalentul a până la 1.000 de euro, potrivit Digi24. Înainte de proteste, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menționat că sinistrații par să îndure această încercare “cu stoicism”.
Site-ul local orsk.ru a publicat o înregistrare video care prezintă câteva sute de persoane adunate în fața primăriei. Potrivit unei înregistrări video difuzate de publicația RBK din Rusia, protestatarii au scandat “O rușine! O rușine!”, iar aproximativ 100 de manifestanți cereau demisia primarului.