Duminică, guvernul francez a inițiat o amplă intervenție a forțelor de ordine în arhipelagul Noua Caledonie din sudul Pacificului, pentru a debloca accesul către aeroport. Peste 3.200 de oameni au rămas blocați în zonă, neputând ajunge la aeroport. În ultimele șase zile, șase persoane au decedat în urma revoltelor împotriva unei reforme electorale.
Operațiunea francezilor, la care participă peste 600 de jandarmi, vizează recâștigarea controlului deplin asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre capitala Noumea și aeroport, a anunțat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.
Totodată, Noua Zeelandă a informat că a solicitat permisiunea Franței pentru aterizarea avioanelor sale, cu scopul de a-și repatria cetățenii. “Suntem pregătiți să decolăm și așteptăm autorizația autorităților franceze pentru a stabili când aceste zboruri se vor putea desfășura în siguranță”, a declarat ministrul de Externe Winston Peters într-un comunicat, potrivit Digi24.
“Zone fără lege” conduse de bande armate
Violențele au dus la șase decese, cel mai recent fiind sâmbătă după-amiază, când un caledonean de origine europeană din Kaala-Gomen a murit. Ceilalți cinci decedați sunt doi jandarmi și trei civili din zona Noumea. Într-un comunicat emis duminică dimineața, Înaltul Comisariat Francez din Noua Caledonie a raportat o noapte “mai liniștită”.
“Statul se mobilizează pentru a proteja populația și a restabili ordinea republicană”, a declarat reprezentantul statului central, anunțând sosirea iminentă a “mai multor sute de forțe de securitate internă, sprijin logistic și operațional, și de securitate civilă”, pe lângă întăririle deja trimise.
Philippe Blaise, vicepreședintele provinciei Sud din Noua Caledonie, a afirmat sâmbătă la BFMTV că există “zone fără lege” conduse de bande armate, inclusiv grupuri pro-independență și bande CCAT, care distrug totul. CCAT (Cellule de Coordination des Actions de Terrain) este o organizație radicală pro-independență, acuzată de incitare la violență.
Capitala Noumea este sub asediu
Primarul din Noumea, Sonia Lagarde, a declarat sâmbătă la BFMTV că situația este “departe de a se calma”. “Putem spune că orașul este sub asediu? Da, cred că putem”, a adăugat ea. Măsurile excepționale ale stării de urgență, care includ interdicția de deplasare între orele 18.00 și 6.00 (7.00 și 19.00 GMT), interzicerea adunărilor, a transportului de arme și a vânzării de alcool, precum și interzicerea aplicației TikTok, rămân în vigoare.
Duminică dimineața, provincia Sud, unde locuiește aproape două treimi din populație, a anunțat că toate școlile vor rămâne închise pentru restul săptămânii. Autoritățile franceze speră ca starea de urgență, impusă de joi, să reducă violențele, care au izbucnit luni în urma unei mobilizări împotriva unei reforme electorale contestate de reprezentanții poporului indigen Kanak, care se tem de diminuarea influenței lor electorale.
French colonialism at work in #NewCaledonia, suppressing the Kanak people's thirst for freedom and their right to self-determination. pic.twitter.com/SEEhFUTk7i
— Azerbaijani Community of California (@AzerbaijaniCA) May 19, 2024
Trei români se află în Noua Caledonie
Zborurile către și dinspre Noua Caledonie sunt suspendate de marți, iar sâmbătă, guvernul arhipelagului a estimat că 3.200 de persoane sunt blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au reușit să ajungă acolo.
Trei români au informat autoritățile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris menține legătura cu ei, monitorizează situația și este pregătit să intervină dacă va fi necesar.
„În contextul protestelor masive din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenţie situaţia unui număr de trei cetăţeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în teritoriul francez de peste mări”, a transmis Consulatul General al României la Paris.
„Reprezentanţii Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, au preluat gestionarea situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă şi protecţie consulară, conform competenţelor. De asemenea, oficiul consular cooperează cu partenerii internaţionali pentru coordonare şi acordarea de sprijin cetăţenilor români, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe plan local”, a mai transmis vineri seară Ministerul de Externe.