Președintele ecuadorian Daniel Noboa a declarat stare de urgență și a dat ordine ca bandele criminale să fie “neutralizate”, după mai multe zile de violențe care au culminat cu un atac asupra unui studio de televiziune. Cel puțin 10 persoane au fost ucise de la începutul stării de urgență de 60 de zile care a început luni în Ecuador.
Bărbați înarmați mascați au pătruns în studioul de televiziune publică TC în timpul unei emisiuni în direct, forțând personalul să se culce la podea. Poliția din Ecuador a efectuat 13 arestări după atacul în urma căruia au fost răniți doi angajați. Un cameraman a fost împușcat în picior, iar brațul altuia a fost rupt în timpul atacului, a declarat pentru BBC directorul adjunct de știri.
În timpul asaltului de marți de la postul de televiziune, un bărbat înarmat a îndreptat o pușcă spre capul unuia dintre prizonieri, care a fost amenințat și cu un revolver. O femeie a putut fi auzită implorând: “Nu trageți, vă rog, nu trageți”, relatează agenția de știri AFP. “Vă rog, au venit să ne ucidă”, a declarat pentru AFP un angajat al TC într-un mesaj pe WhatsApp. “Doamne, nu lăsați să se întâmple asta!”, a mai fost transmis.
Stare de urgență: în Ecuador există un “conflict armat intern”
Situația de urgență din Ecuador a fost declarată după ce un șef al criminalității locale a dispărut din celula sa de închisoare. Nu este clar dacă incidentul de la studioul de televiziune din Guayaquil are legătură cu dispariția dintr-o închisoare din același oraș a șefului bandei Choneros, Adolfo Macías Villamar, sau Fito, așa cum este el cunoscut. Forțele de securitate au încercat să restabilească ordinea în cel puțin șase închisori în care au izbucnit revolte luni.
Președintele Noboa a declarat marți că în prezent există un “conflict armat intern” în țară și că mobilizează forțele armate pentru a efectua “operațiuni militare pentru a neutraliza” ceea ce el a numit “crima organizată transnațională, organizațiile teroriste și actorii beligeranți nestatali”.
În Peru, țara vecină, guvernul a ordonat desfășurarea imediată a unei forțe de poliție la graniță pentru a împiedica orice instabilitate să se extindă în țară. Statele Unite au declarat că și ele condamnă “atacurile nerușinate” din Ecuador și că “se coordonează îndeaproape” cu președintele Daniel Noboa și cu guvernul ecuadorian pentru a fi “pregătite să ofere asistență”.
Ecuadorul este unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume, dar exportă, de asemenea, petrol, cafea, cacao, creveți și produse din pește. O creștere a violenței în națiunea andină, atât în interiorul cât și în afara închisorilor sale, a fost legată de luptele dintre cartelurile de droguri, atât străine cât și locale, pentru controlul rutelor de cocaină către SUA și Europa.