Stare de alertă la Atena din cauza riscului extrem de incendii! Protecția Civilă a dispus închiderea parcurilor şi pădurilor din împrejurimile capitalei, pe fondul temperaturilor ridicate.
Conform prognozelor, temperaturile în Grecia vor ajunge din nou la 40 de grade Celsius. În alte şapte regiuni din centrul şi sudul ţării, precum şi în insulele Lezbos şi Caios, autorităţile elene avertizează asupra riscului foarte ridicat de incendii.
Începând de vineri, autorităţile au avertizat turiștii că vor interzice circulaţia vehiculelor şi accesul amatorilor de drumeţii în parcurile naţionale, pădurile şi alte „zone vulnerabile” din aceste regiuni, conform Protecţiei Civile. Departamentul de pompieri din Grecia a înregistrat începând de miercuri, de la ora locală 18:00, până joi, la aceeaşi oră, 64 de incendii în întreaga ţară, dintre care 57 au fost stinse înainte de a se extinde.
Este alertă în general în Grecia, unde sunt zeci de focare de incendii de vegetație. Din cauza temperaturilor caniculare şi a vântului, flăcările s-au extins rapid. De asemenea, autorităţile suspectează că, în unele cazuri, focul a fost pus.

Stare de alertă: Turiști imprudenți
Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (EMY), temperaturile ridicate vor fi însoţite de vânt puternic, care reprezintă un risc suplimentar pentru incendiile active pe teritoriul ţării. Avertismentul vine și după ancheta inițiată după incendiul provocat de artificiile lansate de pe un iaht, în insula Hydra.
Trei membri ai echipajului unui iaht, toți greci, au fost puși oficial sub acuzația de incendiere. Artificiile lansate de la bordul iahtului au provocat incendii de vegetație în insula Hydra. Pe fondul temperaturilor caniculare, vegetația uscată s-a aprins, iar focul s-a extins rapid. În Grecia, canicula a mai făcut o victimă în rândul turiștilor imprudenți, a șasea. Grecia s-a confruntat cu vreme caniculară neobișnuită pentru luna iunie. S-a înregistrat a șasea victimă în rândul turiștilor imprudenți.
Un german, în vârstă de 67 de ani a fost găsit mort. El plecase, singur, într-o drumeție. A suferit un episod violent de deshidratare, a sunat soția să-i spună că nu se simte bine, iar apoi nu a mai răspuns la telefon.
Ministrul pentru Crize Climatice și Protecție Civilă din Grecia, Vassilis Kikilias, a declarat într-un interviu pentru AFP: „Nimeni nu poate prezice cu exactitate cu ce condiții meteorologice ne vom confrunta. Dar, oricare ar fi ele, va trebui să luptăm din greu”.
Recorduri locale au mărit starea de alertă
În ciuda faptului că peste 30% din Grecia este acoperită de păduri, conform Băncii Mondiale, anul 2023 a văzut peste 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole mistuite de flăcări și peste 20 de vieți pierdute. În iulie anul trecut, în timpul unui val de căldură de două săptămâni, cel mai lung înregistrat vreodată în țară, Grecia a organizat cea mai mare operațiune de evacuare din istoria sa, cu 20.000 de persoane, majoritatea turiști, evacuate din insula Rodos. Temperaturile au atins 46 de grade la Gythion, în peninsula Peloponez.
În mod obișnuit afectată de valuri de căldură în timpul verii, Grecia a experimentat „cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată”, potrivit lui Costas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena.
În prima săptămână din iunie, temperaturile au atins deja recorduri locale de 39,3°C. „În anii în care temperaturile sunt ridicate, ceea ce înseamnă și secetă, avem incendii uriașe”, spune Lagouvardos. În august anul trecut, un incendiu major în parcul național Dadia, aproape de granița cu Turcia, a fost considerat cel mai distructiv din istoria UE. Anul acesta, la sfârșitul lunii martie, un incendiu a izbucnit la peste 1.000 de metri altitudine în munții Pieria.
Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) subliniază că această creștere a temperaturilor cauzată de emisiile de combustibili fosili prelungește sezonul incendiilor și mărește suprafața arsă. Theodore Giannaros, meteorolog specializat în incendii la Observatorul din Atena, avertizează că ne îndreptăm spre o climă mai caldă și mai uscată, cu ecosisteme din ce în ce mai vulnerabile la incendii.

Stare de alertă: Strategie pentru combaterea efectelor căldurii
În fața acestei amenințări, Grecia a prezentat un proiect de 2,1 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii de protecție civilă, cel mai ambițios de până acum.
Cu ajutorul fondurilor UE, țara intenționează să achiziționeze noi avioane bombardiere de apă, elicoptere, camioane de pompieri, camere de termoviziune și peste o sută de drone de supraveghere începând din 2025. Ministrul Kikilias a subliniat că strategia din acest an este de a trimite avioane bombardiere de apă imediat ce izbucnește un incendiu, pentru a economisi timp. Autoritățile au organizat și un exercițiu național de urgență la care au participat pompieri, poliția și serviciile de ambulanță.
Nu trebuie să renunțăm la vacanțele din Grecia pentru că, efectiv, nu avem unde să ne ducem în altă parte, să avem un litoral, nu se schimbă chiar așa de repede situația, însă trebuie să fim mult mai atenți la excursiile pe care le întreprindem în insulele grecești și cum ne pregătim pentru ele”, a subliniat consultantul în domeniul turismului Cristian Pitulice, la B1 TV.
Consultantul a evidențiat că nu sunt foarte multe sfaturi, dar sunt foarte utile. „Este foarte important ca în momentul în care plecăm și într-o mică drumeție, este important să avem o sticlă de apă la noi. Este important să nu plecăm neînsoțiți, mai ales persoanele care au boli cronice, au afecțiuni de inimă, hipertensiune, etc. Este important să plece cu cineva însoțit.
Totodată, chiar dacă plecăm și la plajă, este important să spunem celorlalți unde ne ducem, este esențială asta. După aceea, cum s-a întâmplat în cazul turistului britanic, să avem grijă de telefonul mobil, să nu-l uităm, pentru că efectiv ne poate salva viața și, în ultimul rând, să fim îmbrăcați adecvat, chiar și pentru o mică plimbare pe munte, în Thasos, adică am văzut foarte mulți turiști care plecau de la plajă într-o excursie montană, în șlapi, ceea ce nu este absolut deloc în regulă, pe cale de consecință trebuie să fim mult mai atenți la aceste lucruri și dacă suntem atenți la ele, vacanța noastră va fi în parametri rezonabili”, a punctat Pitulice.