Este stare de alertă în București după ce autoritățile au anunțat că epicentrul celei mai violente furtuni din ultimii 20 de ani va fi în capitala României, în următoarele trei zile. Ciclonul Ashley lovește violent întreaga țară.
Ciclonul Ashley care lovește violent România va avea epicentrul în capitala României. Zona metropolitană București este în mijlocul celei mai puternice furtuni care lovește țara noastră în ultimii 20 de ani. Următoarele trei zile București și județul Ilfov se află sub cod portocaliu. Ultimele informații de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM): ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului.
Stare de alertă în București
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU B-IF) au confirmat prognozele ANM despre Ciclonul Ashley. Este stare de alertă în București. Epicentrul furtunii se mută în capitala României. Reprezentanții autorităților au precizat că este o situație specială. O situație fără precedent în București și județul Ilfov. Din acest motiv, pompierii și polițiștii sunt în stare de alertă și au suplimentat numărul lucrătorilor ISU. De asemenea, au transmis avertizări pentru populație. Inclusiv pentru șoferi.
Ciclonul Ashley, epicentrul furtunii în capitala României
Stare de alertă în București. Așa cum arată ANM, epicentrul furtunii se mută în capitala României. Se așteaptă ca Ciclonul Ashley să lovească violent în Zona metropolitană București. Recomandări ale ISU B-IF pentru locuitorii din București și Ilfov. Măsuri preventive:
– pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
– sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
– închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii;
– evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
– urmăriți informările periodice transmise de autorități;
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere a apelor pluviale.
Mai multe informații utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, (care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore) și de pe platforma națională FII PREGATIT.
Trei zile de coșmar
Este stare de alertă în București după ce autoritățile au anunțat că epicentrul celei mai violente furtuni din ultimii 20 de ani va fi în capitala României, în următoarele trei zile. Ciclonul Ashley lovește violent întreaga țară. ANM anunță evoluția furtunii. În cele două intervale de timp, furtuna se mută din estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Transilvaniei, în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și estul și sud-estul Transilvaniei. Astfele că București rămâne în zona de cod portocaliu.
Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 08 – 29 septembrie, ora 20. Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente
Zone afectate: nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Transilvaniei. În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.
Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10. Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului
Zone afectate: Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și estul și sud-estul Transilvaniei. În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul și sud-estul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp.Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.
Avertisment pentru șoferi
Stare de alertă în București, Ciclonul Ashley. Având în vedere prognoza meteo, anunțată de ISU și de ANM, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în zilele viitoare, Poliția Română transmite un avertisment pentru șoferi. Polițiștii informează conducătorii auto și pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere grave. Poliția Română recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranţa proprie, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.
Nu acţionați brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizați cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos și păstrați în mers o distanţă de siguranţă mai mare faţă de vehiculele din față.
Folosiți luminile de întâlnire indiferent de categoria de drum pe care circulați sau distanța pe care o parcurgeți, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă.
Asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Nu conduceți dacă ați consumat alcool sau dacă sunteți foarte obosiți! Oboseala la volan este la fel de nocivă ca și conducerea sub influența alcoolului. În astfel de condiții, crește considerabil riscul de a adormi în timp ce conduceți sau de a avea reacții întârziate în situații extreme.
În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
Nu parcați mașinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune!
Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de şoferi. În toate situațiile, respectați regulile de circulație și indicațiile polițiștilor care acționează pentru siguranța traficului!
CITIȚI ȘI: Cod portocaliu în București și Ilfov. Recomandările ISU pentru populație