Serviciul Român de Informații – SRI, a lansat, joi, o licitație deschisă pentru achiziționarea de soluții de securitate cibernetică pentru mai mult de 100 de instituții publice și private ce dețin infrastructuri IT&C, esențiale pentru securitatea națională.
Valoarea estimată depășește 130 milioane de euro și va fi co-finanțat din fonduri PNRR
Contractul de achiziție publică, cu o valoare estimată de aproximativ 670 milioane de lei, fără TVA, face parte dintr-un proiect co-finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, Componenta C7 – Transformarea digitală, Investiția I12, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SEAP.
Cine va coordona securitatea cibernetică?

Centrul Cyberint al SRI va superviza securitatea cibernetică a 121 de instituții și companii.
Soluțiile de securitate cibernetică sunt destinate Centrului Național Cyberint al SRI și grupului țintă – instituții și entități ce dețin infrastructuri IT&C esențiale pentru securitatea națională – IVC.
„Grupul țintă, aferent prezentei investiții I12 din cadrul PNRR, include 121 instituții și entități, care au infrastructuri IT&C de importanță critică pentru securitatea națională (categoria IVC).
Aceste entități includ instituții din arcul guvernamental (ministere, agenții, autorități etc.), precum și entități din domeniul energetic (de ex. furnizori/distribuitori de gaze, curent electric), domeniul serviciilor esențiale, domeniul sănătății, domeniul transporturilor (ex. aeroporturi, porturi) și domeniul alimentării cu apă și canalizării etc.”, se specifică în caietul de sarcini al licitației.
Ce rol are Centrul Național Cyberint al SRI?

Centrul Național Cyberint al SRI este responsabil cu administrarea acestei infrastructuri IT, având rolul de a gestiona sistemul național de securitate cibernetică, dispunând de resursa umană specializată și expertiza necesară în domeniul securității cibernetice.
Prin această investiție, se urmărește extinderea și dezvoltarea la nivel național a mecanismelor de protecție împotriva atacurilor cibernetice în continuă schimbare, prin implementarea unor tehnologii de ultimă oră (precum inteligența artificială, machine learning etc.) care să asigure cele mai eficiente soluții defensive pentru toate domeniile de interes național.
„Având în vedere că atacurile la nivel avansat APT (Advanced Persistent Threat) sunt din ce în ce mai prezente și afectează echilibrul social, este esențial să fie implementate noi tehnologii de detectare, complementare celor existente, pentru a crește șansele de identificare și blocare a acestor tipuri de atacuri.
Acest lucru se face printr-o abordare integrată, necesitând implementarea de soluții complexe de detectare APT pe stațiile de lucru”, se mai menționează în documentul de licitație.
Termene limită
Toate soluțiile de securitate trebuie implementate cel târziu până pe 15 decembrie 2025.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare la această licitație este 28 aprilie 2025.