Un cetățean german a fost declarat indezirabil și este interzis în România, la sesizarea SRI, pentru propgandă teroristă. Decizie la Curtea de Apel București. Cine este Liassy Anas Farhat.
La sesizarea Serviciului Român de Informații (SRI), Curtea de Apel București a dispus, la data de 21.03.2025, declararea ca persoană indezirabilă pentru România unui cetățean german. Decizia de la Curtea de Apel București arată că este vorba despre Liassy Anas Farhat care are interdicție de a intra în România pentru 10 ani, pentru propagandă și aderare la organizații teroriste. Studentul străin este acuzat că ar fi implicat în promovarea a două organizații teroriste – Statul Islamic și Hamas – pentru care ar recruta adepţi, dar şi în planificarea unui atentat terorist în România sau pe teritoriul Uniunii Europene.
SRI. Cetățean german interzis în România
Despre Liassy Anas Farhat am aflat că este un tânăr german, cu mamă turcoaică şi tată marocan și a venit, în 2024, în România motivând că vrea să studieze medicina la o universitate privată din Bucureşti, SRI a precizat că „acesta s-a stabilit în România în anul 2024 pentru parcurgerea studiilor universitare.”. „A intrat în atenția Serviciului nostru la finalul anului 2024, întrucât derula activități care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri la adresa securității naționale.”, a transmis SRI.
Simpatizant al unor organizații teroriste
SRI a transmis că „L.F.A. ( Liassy Anas Farhat) este simpatizant al unor organizații teroriste active în Orientul Mijlociu şi a derulat constant activități de promovare a ideologiei teroriste în mediul virtual și cercul relațional, acționând ca factor de radicalizare asupra unor persoane din România.”. De asemenea, precizează SRI, „acesta a accesat, stocat și diseminat, în mod repetat, materiale foto-video de propagandă teroristă cu puternic caracter violent, reprezentând atentate, luptători înarmați, scene de luptă, precum și însemne ale organizațiilor teroriste menționate.”. „Totodată, L.F.A. a manifestat un comportament, atitudini și opinii specifice persoanelor aflate în proces de radicalizare, existând suspiciunea rezonabilă că sub influența unui eveniment/factor declanșator va trece în stadiul acţional în România.”.

Acțiunea SRI
SRI a precizat, legat de acest caz că, „având în vedere aspectele menționate, SRI a acționat în scopul prevenirii materializării amenințărilor la adresa securității naționale, rezultate din prezența și activitățile desfășurate pe teritoriul României de către cetățenii străini.”. „În calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, SRI are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând constant în acest sens cu celelalte instituții din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, precum și cu partenerii externi.”, a mai transmis SRI.
Decizia de la Curtea de Apel București
Curtea de Apel București a pronunțat, vineri, sentința care îl vizează pe cetățeanul german, la sesizarea SRI.
„Solutia pe scurt: Admite sesizarea. Declară ca indezirabil pe teritoriul României, pe o perioadă de 10 ani, pentru raţiuni de securitate naţională, pe pârâtul Liassy Anas Farhat, cetăţean german, cu datele de identificare indicate în sesizare. Hotărârea se comunică Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pârâtului şi Inspectoratului General pentru Imigrări. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată azi, 21.03.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.”.
Studentul străin este acuzat că ar fi implicat în promovarea în România a două organizații teroriste – Statul Islamic și Hamas – pentru care ar recruta adepţi, dar şi în planificarea unui atentat terorist la noi în țară sau pe teritoriul Uniunii Europene (UE).