Academia SRI a declarat, pentru Libertatea, că programa universitară din toamnă nu va mai include norma didactică pentru Florian Coldea. El ocupa un post de conferențiar universitar acolo încă din anul 2017. Florian Coldea este cercetat într-un dosar de trafic de influență și spălarea banilor, potrivit unor surse judiciare. El s-a apărat în fața acuzațiilor procurorilor DNA și spune, într-un comunicat transmis de avocat, că se consideră nevinovat.
„Am respectat întotdeauna spiritul și litera legii, atât că demnitar al statului român, cât și că persoană privată, având convingerea fermă că nimeni nu este mai presus de lege”, afirmă acesta.
Florian Coldea, tăiat de pe listă la Academia Națională de Informații
„Domnul general – locotenent (r) Florian COLDEA a desfășurat activități didactice în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, în calitate de profesor, potrivit pregătirii de specialitate și conform curriculei universitare.
În ceea ce privește anul universitar 2024 – 2025, programa universitară a AcademiVi Naționale de Informații „Mihai Viteazul” nu este încă definitivată, însă aceasta nu va include norma didactică pentru domnul general – locotenent (r) Florian COLDEA”, a transmis SRI către Libertatea.
Potrivit unei anchete jurnalistice Pressone din 2017, Coldea a dat concurs pe 30 iunie 2017 pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI și a fost declarat admis, deși nu îndeplinea toate criteriile cerute de legislație.
De asemenea, SRI a mai fost întrebat dacă generalul Florian Coldea a încălcat codul etic al ofițerului SRI.
„Conex precizăm că, în contextul informațiilor vehiculate în mass-media cu privire la fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații și a cercetării penale inițiate de organele de urmărire penală față de acesta, Comisia de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” s-a autosesizat, urmând ca aceasta să se pronunțe la finalizarea lucrărilor, conform competențelor”, a transmis SRI la solicitarea Libertatea
Fostul șef al SRI, generalul în rezervă Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, și avocatul Doru Trăilă au fost puși sub control judiciar. Anchetatorii au stabilit o cauţiune de 500.000 de lei.
Stenograme ireale în “Dosarul Generalilor!”
Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foștii generali SRI, împreună cu avocatul Doru Trăilă formau o „echipă” care ajuta oamenii să-și rezolve problemele în justiție contra unor onorarii, potrivit ordonanței prin care procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a urmăririi penale în acest dosar.
Florian Coldea era numit de apropiații săi „șeful cel mare” sau „FC-ul” și este descris drept un om obișnuit să dea ordine care să fie executate.Omul de afaceri care a făcut denunțul la DNA, Cătălin Hideg, a ajuns la cei trei membri ai „echipei” prin intermediul altui afacerist, Dan Tocaciu, care i-ar fi spus că aceștia îl pot ajuta să-și rezolve problema legată de un dosar penal pentru fonduri europene, potrivit ordonanței procurorilor DNA.
Cătălin Hideg i-a cunoscut pe Florian Coldea și pe Dumitru Dumbravă, care i-au spus că îl pot ajuta, iar în urma unei întâlniri și cu avocatul Doru Trăilă i s-a comunicat prețul: 700.000 de euro plus TVA.
Au urmat negocieri care s-au finalizat la 600.000 de euro plus TVA. Mai departe, el a fost îndrumat să semneze contracte de asistență juridică cu casa de avocatură SCP „Doru Trăilă și Asociații”.
„Clauza privind dreptul societății de avocatură de a angaja un consultant constituie, potrivit actelor de urmărire penală efectuate în prezentul dosar, o dovadă a faptului că acest mecanism de ascundere a adevăratei naturi a sumelor de bani pretinse/încasate, aceea de folos necuvenit obținut din săvârșirea unei infracțiuni de corupție, reprezintă un fapt prestabilit ca mod de operare, prin încheierea unui contract cadru de consultanță între S.C.P. „Doru Trăilă și Asociații” și SC Wise Line Consulting SRL (societate controlată de Dumitru Dumbravă – n.r.), precum și a unui contract de consultanță între SC Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL (societate controlată de Florian Coldea – n.r.)”, potrivit ordonanței DNA. Pentru că omul de afaceri nu a putut să facă plățile cum era prevăzut în contract, au început presiunile asupra lui.
„Din probele administrate rezultă că, pentru a-l determina să efectueze plata sumelor pretinse, avocatul (Doru Trăilă) a utilizat pe de o parte acte de constrângere psihică a martorului denunțător, prin punerea acestuia în situația de a alege între a suporta posibile repercusiuni din partea unor persoane cu privire la care se pretindea că ar controla actul de justiție și îndeplinirea pretențiilor privind plata sumelor stabilite prin contract, iar pe de altă parte a procedat la întreținerea convingerii martorului (Cătălin Hideg) că echipa din care face parte are influență asupra magistraților, sens în care l-a prezentat pe judecătorul de caz ca pe o persoană asupra căreia are un anumit ascendent ca urmare a relației profesor – student și pe care ar putea să o determine să pronunțe o hotărâre favorabilă în cadrul dosarului penal”, mai arată procurorii.
Procurorii arată că „imaginea publică a numiților Coldea Florian și Dumbravă Dumitru, care, exercitând de-a lungul timpului funcții însemnate în instituții importante ale statului, au fost percepuți ca oameni puternici și influenți, fiind considerați în comunitate ca având influență asupra magistraților, este un factor de natură a crea în mod real convingerea cumpărătorului de influență că aveau posibilitatea de a influența actul de justiție.”
CIȚIȚI ȘI: